1. Avaleht
  2. Tervis
  3. PROBIOOTIKUMID! Heade bakterite 7 positiivset mõju teie tervisele
PROBIOOTIKUMID! Heade bakterite 7 positiivset mõju teie tervisele

PROBIOOTIKUMID! Heade bakterite 7 positiivset mõju teie tervisele

probiotikuumidProbiootikumidest ehk headest bakteritest teatakse vast enim seoses soovitusega tarbida neid normaalse mikrofloora taastamiseks organismis peale antibiootikumikuuri. Samuti soovitatakse probiootikume tihti võtta kaasa pikamaareisidele, et kõhtu võõramaa bakterite eest kaitsta ja seedimist korras hoida.

Nende kasutusvõimalustega probiootikumide kasulikkus aga ei piirne. Kas teadsid, et probiootikumid võivad näiteks aidata ka nahaprobleemide korral või olla abiks stressitaseme alandamisel?

”Heade bakterite ehk probiootikumide ülesanne on meie organismis elavat mikroorganismide kooslust tasakaalustada,” selgitab Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse toitumisnõustaja Külli Holsting. “Tänapäeva elu- ja toitumisviis, sagedane ravimite tarvitamine ning liigne puhtusearmastus võivad aga viia meie kehas elutsevate organismide tasakaalu kaldu haigusttekitavate bakterite poole.”

”Tavaline kandidoosi põhjustav bakter candida albicanis on näiteks meie kehas igati vajalik ja aitab meid süsivesikute seedimisel,” toob Holsting näite. “Samas, kui me toidame teda liigse suhkru ja valge jahuga, hakkab ta vohama ja põhjustab meile terviseprobleeme.” Kui ülekaalus on aga head bakterid, hoiavad need toitumisnõustaja sõnul korras nii meie ainevahetuse, parandavad immuunsust, toetavad paranemist kui toodavad ka meile vajalikke vitamiine ja teatud rasvhappeid.

Probiootikumide positiivsed mõjud:

  • Leevendavad antibiootikumidest tingitud või reisi ajal esineda võivaid seedeprobleeme
  • Tugevdavad immuunfunktsiooni
  • Vähendavad üldiseid põletiku- ja oksüdatiivse stressi näitajaid ning organismi ülitundlikkust
  • Parandavad naha tervist ja leevendavad nahahaigusi
  • Alandavad vererõhku ja korrigeerivad vere kolesteroolisisaldust
  • Leevendavad kesknärvisüsteemi hõlmavaid tervisehäireid (ärevus, depressioon, autism, sundkäitumishäire) ning parandavad mälu
  • Aitavad väljutada organismist kahjulikke ühendeid ning vähendavad seeläbi ka kasvajate riski

Allikas: Toitumine.ee

Head Uudised GoodNews