1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. RETSEPTID TERVISE HEAKS! Rahvameditsiinis on mustikaid kasutatud juba väga ammusest ajast
RETSEPTID TERVISE HEAKS! Rahvameditsiinis on mustikaid kasutatud juba väga ammusest ajast

RETSEPTID TERVISE HEAKS! Rahvameditsiinis on mustikaid kasutatud juba väga ammusest ajast

Mustikad

Kuna mustikates on vähe kaloreid ja rasvu ning palju kiudaineid ja vitamiine, sobib mustikas hästi ka dieettoiduks. Mustikad sisaldavad kuni 6% suhkruid, orgaanilisi happeid, vitamiine C, B1, B2, PP, karotiini, park- ja pektiin-, värv- ja mineraalaineid (mangaani ja rauda). Lehed sisaldavad samuti parkaineid, orgaanilisi happeid, C-vitamiini ja mineraalsooli. Lehti tuleb korjata õitsemise ajal, sest siis on neil suurem ravitoime.

Rahvameditsiinis on mustikaid kasutatud juba väga ammusest ajast paljude tõbede ja hädade vastu ja nii marju kui ka lehti. Lehtedest valmistatud keedist on kasulik tarvitada suhkruhaiguse korral, mustikalehtedes sisalduv glükosiid alandab suhkrutaset veres ja uriinis. Mustikalehti kasutatakse ka välispidiselt salvide ja kompresside valmistamiseks.

Tihti kasutatakse mustikat suu- ja igemepõletiku puhul rahustava ja antiseptilise vahendina.

Mustikas seob inimorganismis vabu radikaale, takistades seeläbi vananemisprotsesse ning mitmete haiguste teket ja arengut. Mustikas on väga kasulik ka kehvveresuse, neerukivide, podagra, reuma ja mitmesuguste nahahaiguste puhul.

Mitmesuguste nägemishäirete ravis toob mustikamahla kasutamine olulist kergendust. Mustikad leevendavad silmade väsimust, aitavad silmadel paremini kohaneda erinevate valgustingimustega, väldivad kanapimeduse tekkimist ning toovad leevendust neile, kes kannatavad lühinägelikkuse all.

Värske mustikaga on ravitud maksa ja sapihädasid, soolepõletikke ja maohaavu. Väga hästi mõjub mustikas aga seedehäirete korral. Kõhukinnisuse korral on soovitav värskeid marju süüa 400-600 g päevas, kõhulahtisuse korral kuivatatud marju 40-50 g korraga 3 korda päevas. Ka neerukivide puhul on soovitav pikema aja jooksul mustikaid ja maasikaid tarvitada kas koos või vaheldumisi.
Mustikate söömine aitab mälu korras hoida ning ennetada Alzheimeri tõppe haigestumist. Lisaks mälu parandamisele on mustikatest kasu ka tasakaalu- ja koordinatsioonihäirete korral.

Kuna mustikas on üldse hea terviseparandaja, siis võiks iga päev süüa ühe klaasitäie mustikaid, pigistada marjad katki ja lisada juurde üks supilusikatäis mett.

Mustikad on väärt ka igal kujul säilitamiseks, olgu siis moosina, mahlana või kompoti sees, et aga talvel oleks värskeid marju võtta, siis tuleks neid toorelt säilitada ehk sügavkülmutada. Nii säilivad mustika tervistavad omadused kõige paremini.

Sügavkülmutamiseks sega marjad suhkruga vahekorras 3:1, tõsta karpidesse ja pista sügavkülma. Või valmista mustikatest toormoos (1 kg mustikate kohta lisa umbes 100-150 gr suhkrut) ja tõsta karpidesse ning külmuta.

RETSEPTID

Keefiri-kreekapähklikokteil

  • 2 kl keefiri,
  • 3 sl mustika toormoosi,
  • 2 sl kreekapähkli tuumi.
  • Purusta kreekapähklid seguriga peeneks, lisa moos ja keefir ning mikserda natuke vahuseks.
  • Väga maitsev ja kerge kokteil.
  • Müsliroog mustikatega
  • 200 g kohupiimapastat (vaniljemaitselist või mõnda muud),
  • 8 sl müslit,
  • 12 sl mustikaid,
  • suhkrut.

Purusta mustikad koos suhkruga. Mõned marjad jäta terveks. Pane kaussi kohupiimapastat, siis müslit ja mustikamoosi ja peale veel kohupiimapastat. Võid jätta kihiti, aga võid ka veidike segu segada ning peale pane kaunistuseks mõned terved marjad ja naudi kohe.

Mustikad vahukoore ja maasikaga

  • 500 g värskeid või külmutatud mustikaid,
  • 200 g vahukoort,
  • 5 sl suhkrut,
  • 6 suurt ja tervet maasikat.

Vahusta vahukoor vähese suhkruga (2 sl). Aseta mustikad pokaali kihiti, nii, et iga kihi vahele puistad veidi suhkrut ja vahukoort. Alusta ja lõpeta pokaali vormistamine vahukoorega. Kõige peale aseta lehvikuks lõigatud suur maasikas. Vajadusel kaunista magustoit veel mündilehe või hooaja lilleõiega.

Mustikakokteil

  • jäätist,
  • mustikaid,
  • piima,
  • suhkrut (või mett).
  • Lisa kõik aineid oma maitse järgi blenderisse ja blenderda läbi. Joo kohe, kuni see on külm.
  • Mustikasmuuti
  • 1 banaan,
  • 4 dl mustikaid,
  • 1 sl mett,
  • 1,5 sl kaerahelbeid,
  • 2 dl maitsestamata jogurtit,
  • 1 dl õunamahla.

Tükelda banaan ja pane blenderisse, lisa kõik ülejäänud koostisosad ja sega joogiks. Võid segamiseks (püree-rimiseks) kasutada ka saumikserit.
Jook on väga hea hommikul tarbimiseks.

Mustika puding

  • 4 muna,
  • 6 sl suhkrut,
  • vaniljet,
  • 230 g jahu,
  • näpuotsatäis soola,
  • 400 ml piima,
  • 300 g mustikaid.

Munad vahusta kõvaks vahuks koos suhkruga. Sõelu sisse jahu, sool ja piim. Pane segust 1/3 vormi ja küpseta 200°C juures umbes 5 minutit. Seejärel lisa järelejäänud segust umbes pool ja siis lisa mustikad ning peale veel viimane taignaosa. Küpseta umbes 35-40 minutit. Raputa peale tuhksuhkrut ja söö kohe.

Marja-plaadikook

TAINAS:

  • 200 g sulatatud võid,
  • 6 dl suhkrut,
  • 4 muna,
  • 6 dl nisujahu,
  • 1 tl küpsetuspulbrit,
  • 1 tl vaniljesuhkrut.

KATE:

  • 70 g mandlilaaste,
  • 5 dl mustikaid (või muid meelepäraseid marju).

Vahusta munad suhkru ja vaniljesuhkruga, lisa küpsetuspulbriga segatud jahu ja sulavõi. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, puista peale marjad ja mandlilaastud. Küpseta 175°C ahjus umbes 30-35 minutit. Lase koogil jahtuda ja lõika seejärel ruutudeks.

Mustikakook

TAINAS:

  • 2 muna,
  • 1,5 dl suhkrut,
  • 200 g sulatatud võid,
  • 5 dl nisujahu,
  • 2 tl küpsetuspulbrit.

PEALE:

  • 6 dl mustikaid,
  • 250 g hapukoort,
  • 4 muna,
  • 1,5 dl suhkrut,
  • vaniljesuhkrut.

Sulata või ja pane jahtuma. Vahusta munad suhkruga. Lisa sulavõi (võib olla soe kuid mitte kuum). Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Pane kõrgema äärega ahjuplaadile küpsetuspaber. Pane taigen ühtlaselt plaadile nii, et jääksid ka kõrgemad ääred. Nüüd laota peale mustikad (kui võtad sügavkülmast pole vaja sulatada) ja kalla peale hapukoore-muna-suhkru segu. Küpseta 200°C ahjus 30-40 min.

Toorjuustukook valge šokolaadi ja mustikatega

  • 200 g kakao küpsiseid,
  • 80 g sulatatud võid,
  • 100 g valget šokolaadi,
  • 400 g toorjuustu,
  • 120 ml vahukoort,
  • 2 muna,
  • 125 g peenikest kristallsuhkrut,
  • värskeid mustikaid.

Vooderda ümmarguse lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Purusta küpsised. Lisa sulatatud või ning kalla segu koogivormi. Ühtlusta põhi. Pane šokolaaditükid kuumakindlasse kaussi. Lase kastrulitäis vett keema ja võta tulelt. Aseta kauss kastruli kohale, aga nii, et kausi põhi vastu vett ei puutuks. Sega, kuni šokolaad on sulanud. Vahusta toorjuust, vahukoor ja umbes pool suhkrukogusest mikseriga, kuni segu on paks ja ühtlane. Lisa munad ja sulatatud šokolaad. Vala segu vormi. Küpseta 160°C juures umbes 40-45 minutit ehk kuni kook on tahke. Pane kook külma ning lase paar tundi jahtuda. Serveeri suhkruga kergelt ülepuistatud mustikatega. Külmikus püsib kook maitvana mitmeid päevi.

Mustikasupp

  • 500 g mustikaid,
  • 1 l vett,
  • 2 dl suhkrut,
  • 1 tl vaniljesuhkrut,
  • 1 sidruni koor,
  • 1,5 sl maisitärklist.

Kuumuta potis vesi, mustikad, suhkrud ja riivitud sidruni koor. Keeda tasasel tulel umbes 10 minutit. Lahusta väheses külmas vees tärklis ja lisa pidevalt segades supile. Lase keema tõusta, keeda mõned minutid ja tõsta pott tulelt. Serveerimisel lisa endale meelepärast kohupiimakreemi või vaniljekastet ning röstitud kaerahelbeid või saiakuubikuid. Aga muidugi on supp hea ka ilma igasuguste lisanditeta.

Terviselehe saab tellida SIIN!

Allikad: TL arhiiv, www.kokaraamat.ee

TerviseLeht logo

Head Uudised GoodNews