1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. TUNNUSTUS! Restoran Art Priori sai parimate Põhjamaade restoranide hulka
TUNNUSTUS! Restoran Art Priori sai parimate Põhjamaade restoranide hulka

TUNNUSTUS! Restoran Art Priori sai parimate Põhjamaade restoranide hulka

Orm Oja ja Mart Klaas
Orm Oja ja Mart Klaas

16. novembril avalikustati Helsingis Skandinaavia mõjuka restoranigiidi White Guide Nordic 2016. aasta nimekiri. Raamat tutvustab 300 Põhjamaade ja esmakordselt ka 25 Eesti kõige paremat restorani ning nende hulgas on ka Tallinna kunstirestoran Art Priori, kes sai Eesti restoranide kokkuvõttes kuuenda koha.

Eesti restoranidest hinnati kõrgeimas International masterclass`is parimaks Pädaste mõisa restoran Alexander, järgnesid masterclass`is NOA Peakoka Pool, Restoran Ö, Tchaikovsky, OKO Resto ja siis restoran Art Priori. Edasi on very high class`i nimekirjas veel 19 Eesti restorani.

“See on väga märkimisväärne ja suurepärane saavutus, arvestades, et Põhjamaadest valiti parimaid umbes 4000 restorani hulgast,” arvab Restorani Art Priori esindaja Piia Ausman. Kunstirestoran on leidnud oma koha esikümnes ka Eesti TOP50 paremusjärjestuses, olles sealgi kuuendal positsioonil.

Art-Priori4Üks Art Priori kahes peakokast Orm Oja rääkis, et kuues koht mainekas nimekirjas Eesti restoranide reas oli tema jaoks teoks saanud unistus ja suur kompliment restoranile, mis aitab edasi liikuda. Koht masterclass`is tähendab seda, et Art Priori kuulub Eestis restoranide absoluutsesse paremikku ja on arvestatav rahvusvahelisel restoranide maastikul.

“Järgmise aasta nimekirjas tahaks jõuda esikolmikusse ning kahe aasta pärast rahvusvahelisse meistriklassi,” arvab Orm Oja. “Kui teha asju õieti, keskenduda, jälgida trende, käia välismaal teiste tegijatega tutvumas ning liikuda tasa ja targu, siis on see võimalik”.

White Guide nimekiri hõlmab hetkel Taani, Rootsi, Norra, Soome, Fääri saarte ja Gröönimaa parimaid restorane ning tahab sinna lisada ka Baltimaade paremiku. Eesti restoranid on sellesse loetellu sattunud testimise tulemusel, mis näitab, et valitud restoranid vastavad White Guide kriteeriumitele. Läti ja Leedu plaanitakse kaasata järgmisel aastal.

Art-Priori3White Guide sõltumatud ja mainekad toidukriitikud külastasid restorani Art Priori suve algul. Restorani esindaja Piia Ausmani sõnul oli Art Priori testimise hetkeks avatud vaid paar nädalat, kuid Art Priori suurepärane meeskond suutis asjatundjatele juba muljet avaldada. Orm Oja jutu järgi oskas ta aimata, mida hindajad arvestada võivad.

“Tegime tublisti tööd ja nägime vaeva,” meenutab peakokk. “Arvestades seda, et me olime alles alustanud, oli meistriklass hea saavutus, teised nimekirjas olijad on tegutsenud aastaid ja ennast tööga tõestanud”. White Guide nimekirjas olek annab ka võimaluse võrrelda restorani teiste Põhjamaade restoranidega.

Art Priori on tuntud restoranina, kus kunst saadab külastajat igal sammul, seintel paiknevad väärikad maalid ning keskkonda täiustab kordumatu köök loodusläheduse ja naturaalsete maitsetega.

White Guide on 2004. aastal alguse saanud nimekiri restoranidest, mis avaldatakse raamatu kaante vahel iga-aastasel gaalaüritusel. White Guide hindab restorane skaalal 0-100 punkti, koosnedes omakorda neljast tegurist: toit (0-40 punkti), joogid (0-20 punkti), teenindus (0-25 punkti) ja  üldine restorani atmosfäär (0-15 punkti).

Eesti restoranide paremiku 2016. aasta nimekiri avalikustatakse 23. novembril Tallink Spa&Conference Hotelis.

Art Priori kodulehe leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews