1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. RETSEPT I Rimi uus peakokk Demo Kaev: maitseained on maitse rikastamiseks, mitte tooraine rikkumiseks
RETSEPT I Rimi uus peakokk Demo Kaev: maitseained on maitse rikastamiseks, mitte tooraine rikkumiseks

RETSEPT I Rimi uus peakokk Demo Kaev: maitseained on maitse rikastamiseks, mitte tooraine rikkumiseks

Äsja Rimi peakokana tööle asunud Demo Kaev hindab söögi tegemise juures kõige enam seda, et toitude puhul oleksid tunda naturaalsed maitsed. „Kui grillida kala, siis nii, et kõige domineerivam oleks kala maitse,“ märgib ta.

„Kuna tulemas on üle pika aja päikselised ja soojad jaanid, siis soovitan katta toidulaud selliselt, et seal oleks ülekaalus nii-öelda kergemad road ja hõrgumad lihad: näiteks kala, kana ja puuviljad ning kindlasti ohtralt vett janu kustutamiseks,“ rääkis Demo. „Samuti võiks maitsestamise puhul jälgida seda, et ei rikutaks toidu naturaalseid maitseid – näiteks kala puhul võib vabalt piirduda soola ja pipraga ning peale pigistada veidi sidrunimahla. Igasuguse grill-liha glasuur peaks välja tooma liha mahlakuse ja liha iseloomuliku maitse, mitte piltlikult öeldes tapma liha naturaalset maitset.“

Demo Kaev

„Kui te hakkate kala grillima, on mõistlik panna foolium kala ja tule vahele. Foolium tuleks omakorda määrida õliga – siis tuleb kala kergemini fooliumist lahti. Kuna kala on kiiresti küpsev, tuleb kala asetada kas grillresti äärde või ülemisele restile,“ õpetab peakokk.

„Värskete salatite miksimisel võite aga lasta oma loomingulisusel möllata – palava ilma puhul kasutage kindlasti komponentidena värskendust pakkuvat arbuusi ja maasikaid. Suvine salat, mis koosneb arbuusist, rukolast, feta juustust, maasikatest ning roosast redisest sobib iga grill-liha kõrvale,“ soovitab Demo.

„Lastele pange aga karastusjookide ning magustatud mahlade asemel valmis rohkelt maitsevett – las lapsed valivad ise, mida nad vee sisse soovivad panna: hästi sobivad puuviljad, marjad, ürdid. Jaanipühade ajal pidage ka ise meeles, et kõige tervislikum jook on vesi ning ärge unustage vett võtta vahele!“ tuletab peakokk meelde.

Retsept: Grillitud lõhe värske arbuusisalatiga

Vaja läheb

  • 1 lõhefilee C-trimm (~700g)
  • ¼ arbuusi ( 1,2 kg )
  • 100 g rukolat
  • 100 g maasikaid
  • 100 g redist
  • 200 g feta juustu
  • Riisiäädikat
  • Vahtrasiirupit
  • Soola/pipart
  • Õli
  • Balsamico kreemi

Aseta kala õliga määritud fooliumile tervena või tükkidena, maitsesta soola ja pipraga. Kala peale võib puistata musti ja valgeid seesami seemneid. Aja grill kuumaks, nii et enam poleks leeki (200-230 kraadi ). Aseta kala grillile küpsema ääre poole või ülemisele restile, kus kuumus pole nii otsene ega terav.

Samal ajal valmista salat: selleks koori arbuus ja lõika sellest 2x2cm kuubikud. Tükelda juust ja maasikad sektoriteks. Viiluta redised või lõika ¼ sektoriteks, kui tegemist pole väga suurte redistega.

Aseta vaagnale pooled arbuusi kuubikud, lisa juurde pooled maasikad ja redised. Sega kausis kokku rukola salat ning ülejäänud redised, riisiäädikas, sool, pipar ja õli. Aseta segu arbuusi kuubikutele ning lisa juurde ülejäänud maasikad ning arbuusi kuubikud. Segu peale aseta feta juustu kuubikud. Piserda üle balsamico kreemiga.

Vaata ka vahepeal kala! Kui kala hakkab saama valmis võib kalale peale määrida vahtrasiirupit umbes 2-3 minutit ennem lõplikku valmimist. Vahtrasiirup annab kalale magusust ja pehmust!

Serveeri kala vaagnal koos värske salatiga.

Head Uudised GoodNews