Avaleht Tervis RETSEPTID! Hoiame oma tervist – KAKAOGA
RETSEPTID! Hoiame oma tervist – KAKAOGA

RETSEPTID! Hoiame oma tervist – KAKAOGA

RETSEPTID! Hoiame oma tervist – KAKAOGA

Kakaoubadel on kõigist toiduainetest kõrgeim antioksüdantide kontsentratsioon. Erinevad uuringud on näidanud, et kakao antioksüdandid on väga stabiilsed ja inimorganismile kergesti omastatavad. Lisaks on leitud, et kakaos sisalduvad antioksüdandid võivad jõuda sihtrakkudeni 30 minuti jooksul.

Kakaooad on suhkruvabad, sisaldavad valku, rasvu, süsivesikuid, kiudaineid, rauda, kaltsiumi, magneesiumi, B-vitamiine, C- ja E-vitamiini ning palju teisi aineid. Kakaoubade kõrge magneesiumisisaldus aitab tugevdada südamelihast, aeglustab vere hüübimist, reguleerib vererõhku ning alandab tromboosi- ja insuldiohtu. Kakaooad aitavad vähendada ka veresoonte lupjumise sümptomeid ja riski ning menstruaalkrampe.

Kakaooad sisaldavad ka serotoniini, trüptofaani, anandamiidi, dopamiini, fenüületülamiini (PEA) ja monoamiin oksidaas ensüümi inhibiitoreid (MAO). Neil kõigil on positiivne mõju ajukeemiale, sest need suurendavad serotoniini ja teiste neurotransmitterite ringlust ajus.

Trüptofaan on asendamatu aminohape, mis on eelühendiks serotoniini sünteesile meie ajus. Serotoniin on stressivastane neurotransmitter, mis vähendab ärevust ja suurendab meie võimet stressi tõrjuda. Fenüül-etüülamiin soodustab keskendumist, erksust ja positiivset ellusuhtumist. Dopamiin on meeleolu regulaator, mis aitab piirata söögiisu ja sundkäitumist, suurendades samal ajal vaimset keskendumist ja positiivset hoiakut.

Üldiseks tugevdamiseks energiapuuduse ja kergete valude korral joo kaks tassi kakaod päevas. Lahusta kakao kuumas piimas ja tee meega (mitte suhkruga) magusaks.

RETSEPTID

Banaanid kakao-hapukoorekastmega

  • 4-5 sl kakaod,
  • 2 banaani,
  • 6-7 sl hapukoort,
  • 3-4 tl suhkrut,
  • punaseid sõstraid,
  • non parelle.

Tükelda mõlemad banaanid 8-ks tükiks. Sega kakao, hapukoor ja suhkur. Tõsta segu banaanitükkidele. Kaunista non-parellidega ning punaste sõstardega.

Jäätisekokteil jogurti ja kakaoga

  • 2 dl kohvikoort,
  • 2 dl vaniljejogurtit,
  • 2 tl vaniljesuhkrut,
  • 4 dl vaniljejäätist,
  • 2 tl kakaod.

Lisa komponendid suvalises järjekorras ühte nõusse. Vahusta käsitsi või mikseriga ja serveeri jalaga klaasis. Kaunistuseks võid lisada mõne puuvilja viilu klaasi külge.

Kakaotarretis puuviljadega

  • kakaod,
  • želatiini,
  • hapukoort,
  • suhkrut,
  • puuvilju (soovitavalt banaan ja/või ananass).

Sega kakao, hapukoor ja suhkur (kogus pane oma äranägemise järgi nii, et endale maitseks). Lõika banaan tükkideks, kui kasutad ananassi, on soovitav konserv tükeldatud ananassist. Pane puuvili pokaalidesse, nii, et see täidaks max. pool pokaalist. Sulata želatiin ja vala kakao, hapukoore ja suhkru segu hulka. Sega. Tõsta segu pokaalidesse ja pokaalid aseta külmkappi. Hoia neid seal kuni tarretumiseni. Lisandiks võid tarretise peale panna jäätist.

Lihtne jook

  • 2 kl piima,
  • 4 tl kakaod,
  • 50 g tumedat šokolaadi.
  • Kalla klaasi piim, lisa 2 tl kakaod klaasi peale. Riivi šokolaad, lisa joogile, sega ja joo kohe.

Mannavaht kakaoga

  • 1 sl kakaopulbrit,
  • 1 sl suhkrut,
  • 0,5 l piima,
  • 1/3 kl mannat.

Sega kakaopulber suhkruga, lisa vähehaaval juurde kuum piim ja kuumuta keemiseni. Nõrista sisse manna, pidevalt segades. Keeda, pidevalt segades, 6-8 minutit. Tõsta pliidilt ja jahuta ning klopi vahule. Serveeri koos piimaga.

Piimakakao cappuccinoga

  • 200 ml piima,
  • 1 tl kakaod,
  • 1 tl suhkrut,
  • 3-4 tl lahustuvat capuccinot.

Vala tassi kuum piim, lisa kakao ja suhkur ning capuccino. Sega. Joo soojalt.

Turbakook

PURU:

  • 200 g võid,
  • 1 kl suhkrut,
  • 3 sl kakaod,
  • 2,5 kl jahu.

TÄIDIS:

  • 500 g kohupiiima,
  • 3 muna,
  • 1 kl suhkrut,
  • 2 sl jahu.

Täidiseks eralda munavalged kollastest ja vahusta need eraldi suhkruga. Kalla mõlemad segud kokku ja lisa kohupiim ning jahu. Pane kõik puru-ained kaussi ja sega ühtlaseks. Jaga puru kaheks. Pane üks osa puru pannile, selle peale täidis ja kõige peale ülejäänud puru. Küpeta umbes 15 min 230°C juures.

Šokolaadi boston

  • 2,5 dl piima,
  • 25 g pärmi,
  • 1 muna,
  • 0,75 dl suhkrut, 0,25 tl soola,
  • 1 tl kardemoni,
  • 8 dl jahu,
  • 1 dl vedelat margariini.

TÄIDIS:

  • 40 g margariini,
  • 1 dl suhkrut,
  • 3 sl kakaod, 100 g šokolaadi.

Purusta pärm sooja piima sisse. Sega muna klaasis. Kalla pool munast piima ja pärmi sisse ja ülejäänud jäta määrimiseks. Lisa piimasegu sisse ka sool, suhkur ja kardemon. Lisa suurem osa jahust, alusta taigna segamist. Lisa margariin ja ülejäänud jahud. Lase taignal kerkida (niikaua kuni tainast on poole rohkem) puhta rätiku all. Valmista täide. Sega pehme margariini juurde suhkur ja kakao. Tükelda šokolaad. Sega osa šokolaadi tükkidest täidise sisse ja jäta lõpud kaunistamiseks. Rulli taigen õhukeseks plaadiks. Säti täidis taignaplaadile laiali ja rulli see kokku. Lõika rull üheksaks või kümneks tükiks. Määri vorm võiga ja tõsta taignatükid koogivormi. Määri tükid järelejäänud munaga. Küpseta 200°C juures umbes 30-40 minutit.

Tooršokolaad (umbes 15 tk)

  • 40 g toorkakaomassi,
  • 40 g toorkakaovõid,
  • 1 tl sulatatud mett,

soovi järgi erinevaid pähkleid ja kuivatatud puuvilju (mandleid, kreeka pähkleid, rosinaid, viigimarju jne).

Sulata veevannil, nõrgal tulel kakaomass ja -või, lisa mesi ning sega täieliku sulamiseni. Šokolaadivormi aseta meelepärased kuivatatud puuviljad ja pähklid. Vala vormi sisse sulatatud šokolaad. Aseta külmkappi paariks tunniks tahenema.

Allikas: Terviseleht

TerviseLeht logo

Kommentaarid