Avaleht Toitumine RETSEPTID! Tervislik KÕRVITS
RETSEPTID! Tervislik KÕRVITS
Toitumine
0

RETSEPTID! Tervislik KÕRVITS

0

Kõrvits4

Kõrvits on kasulik köögivili, mis sobib söömiseks nii toorelt, suppides, hautistes, soojades salatites kui ka küpsetistes. Kõrvitsa viljalihas leidub kasulikke mineraalaineid, nagu kaalium, magneesium, kaltsium, raud, vask, fosfor ja koobalt. Vitamiinidest saab kõrvitsast A-, B-, E- ja C-vitamiini ning niat-siini. Kõrvits sisaldab ka karotiini, mida on seal isegi rohkem kui porgandis.

Tänu viljaliha mahedale maitsele ning vähesele tselluloosi- ja suurele pektiinainete sisaldusele on kõrvits soole-, eriti jämesoole põletike puhul ravimiks. Pektiinained aitavad eemaldada organismist kolesterooli ja on üks ateroskleroosivastane vahend. Rahvameditsiinis on kõrvitsa viljaliha neerude ja kusepõie tegevuse parandaja ja mõjus vee-eemaldaja. Kõrvits sobib südame- ja veresoonkonnahaigetele tursete vähendajaks. Unetuse korral soovitatakse juua kõrvitsamehu koos meega.

Raviks juuakse kõrvitsamehu korraga 0,5 kl kaks korda päevas. Soovitav on süüa kõrvitsat igal moel ainevahetushäirete puhul. Hüpertoonia, maksa- ja neeruhaiguste, ainevahetushäirete korral soovitatakse ravikuuriks 3-4 kuud järjest, tarvitades päevas toorena 0,5 kg või keedetult 2 kg. Mädanevatele haavadele, põletustele ja ekseemi korral pannakse haiguskolde peale õhukesi kõrvitsaviile, mida sageli vahetatakse.

Toorest või keedetud kõrvitsat soovitatakse imetavatele emadele. Soolte tegevuse parandamiseks on omal kohal näiteks toored seemned, mida võib süüa 2-3 kl päevas. Mugavam on kasutada muidugi kuivatatud ja purustatud seemneid koos meega. Seemned on kasutusel kui ussiajati, eriti lameusside puhul, süües neid vähemalt 100 g päevas. Seemned oma suure kalorsuse, hea toitainelise koosluse ja pähklimaitselisuse tõttu on suurepärane toidulisand küpsetistes ja putrudes.

RETSEPTID

Kõrvitsasalat

  • 2,5 kg kõrvitsatükke,
  • 2,5 l vett,
  • 300 g suhkrut,
  • 6 sl äädikat,
  • pipart, vürtsi, nelki,
  • kaneeli koort.

Keeda veest, äädikast ja maitseainetest marinaad. Tulise marinaadi sisse vala kõrvitsatükid ja hoia neid marinaadis 5-6 tundi, aeg-ajalt segades. Keeda, kuniks pehmed kõrvitsatükid muutuvad klaasjaks. Tõsta tuline salat purkidesse ja kaaneta purgid. HÜVA NÕU: Pane maitseained keetmise ajaks marlikotikese sisse, siis on neid hiljem mugav eemaldada. Purkki jäetud maitseained muudavad seismisel kõrvitsa tumedaks.

Krõbedad kõrvitsaviilud

  • kõrvitsat,
  • kanamune,
  • riivsaia,
  • soola,
  • purustatud musta pipart,
  • praadimiseks õli.

Eemalda kõrvitsa sisemine pehme osa koos seemnetega. Lõika kõrvitsast 4-5 mm paksused viilud. Koori koor ja lõika ära ka viilu külge jäänud pehme osa. Raputa puhastatud kõrvitsaviiludele veidi soola ja tõsta kõrvale. Klopi lahti munad ning maitsesta soola ja pipraga. Paneeri kõrvitsaviilud munasegus ja riivsaias ning prae pannil kaane all kuumas rasvas keskmisel kuumusel pruuniks. Kontrolli, et kõrvits oleks pehme. Vajadusel vähenda kuumust. Serveeri kuumalt või külmalt, soovi korral koos hapukoorega.

Kõrvitsa-chutney

  • 500 g kõrvitsat,
  • 1 tšilli,
  • 4 sl suhkrut,
  • 1 sl mett,
  • veidi valget kuiva veini,
  • punt jääsalatit,
  • kõrvitsaseemneid.

Puhasta kõrvits ja haki 1-2 cm kuubikuteks. Pruunista pannil suhkur, lisa hakitud kõrvits ning puhastatud ja peeneks hakitud tšilli. Hauta pannil kõrvitsat, kuni see muutub klaasjaks. Lisa mesi ja vein. Puista kõik üle röstitud kõrvitsaseemnetega. Serveeri koos jääsalatiga või paku lisandiks lamba- või sealihast roogade juurde.

Muskaatkõrvitsa püreesupp

  • 1,5 kg muskaatkõrvitsat,
  • 1 sibul,
  • 50 g võid,
  • 6 dl piima,
  • soola,
  • pipart,
  • riivitud muskaatpähklit,
  • 0,5 dl vahukoort,
  • peterselli.

Koori kõrvits, eemalda seemned ja tükelda viljaliha kuubikuteks. Haki sibul ja pruunista nii sibulat kui kõrvitsat kergelt rasvaines. Lisa puljong ja keeda kaane all tasasel tulel kuni kõrvits on pehme (umbes 45 minutit). Kurna supp ja püreeri saumikseriga või suru läbi tiheda sõela. Lisa piim ja kuumuta suppi pidevalt segades keemiseni. Maitsesta soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga. Lisa koor ja hakitud petersell. Sega, kuumuta.

Kana-kõrvitsasalat

  • 200 g praetud kanaliha,
  • 100 g krevette (puhastatult),
  • 200 g magushapult marineeritud kõrvitsat,
  • 100 g šampinjone,
  • 100 g tükeldatud ananassi,
  • 1 värske kurk.

KASTE:

  • 150 g majoneesi,
  • 125 g maitsestamata jogurtit,
  • 1 tl karrit,
  • veidi ingveripulbrit,
  • soola, pipart.

GARNEERIMISEKS:

  • salatilehti,
  • kimp tilli.

Lõika kanaliha väikesteks kuubikuteks, pane koos krevettidega kaussi. Nõruta kõrvits. Puhasta ja pese šampinjonid ning lõika viiludeks. Lõika kurk kuubikuteks. Lisa kõik komponendid kanalihale ja krevettidele ning sega. Valmista kaste ja vala salatile. Garneeri salati- ja tillilehtedega.

Kõrvitsa-suitsupeekoni risoto

  • 500 g tükeldatud kõrvitsat,
  • 2,5 dl risotoriisi,
  • 7,5 dl kanapuljongit,
  • 2 sl õli,
  • 2 sibulat,
  • 2 küünt küüslauku,
  • 0,5 dl valget veini
  • 2 sl parmesani juustu,
  • 2 sl hakitud peterselli,
  • 0,5 tl soola,
  • 0,25 tl valget pipart,
  • 300 g suitsupeekonit või sinki.

Hauta kõrvits nõrgal kuumusel kaane all pehmeks. Prae õlis hakitud sibulat ja küüslauku umbes 5 minutit. Lisa riis. Kalla pidevalt segades juurde vein ja vähehaaval kuum puljong. Sega juurde kõrvitsapüree ning hauta pehmeks. Tõsta tulelt ja lisa riivitud parmesani juust, petersell, sool, pipar ning eelnevalt pruunistatud peekon. Serveeri kohe.

Kõrvitsapannkoogid

  • 250 g paksu kõrvitsapüreed,
  • 100 g piima,
  • 2 muna,
  • soola,
  • suhkrut,
  • 200 g jahu,
  • õli või rasvainet praadimiseks.

Koori ja puhasta kõrvits. Valmista köögikombainiga kõrvitsast püree või riivi peenema riiviga. Lisa püreele piim, munakollased, sool, suhkur, jahu ja lõpuks suhkruga vahustatud munavalged. Prae lusikapannkoogid. Lisandiks sobib näiteks õuna- või sõstravõie või -marmelaad.

Kõrvitsapuder

  • 1 kg kõrvitsat,
  • 4 sl võid,
  • 4 sl mannat,
  • 0,5 sl suhkrut, soola.

Koori kõrvits ja tükelda seesmine pehme osa. Lõika viljaliha kuubikuteks ja hauta osa võiga pehmeks. Lisa manna ja keeda pidevalt segades umbes 15 minutit. Maitsesta puder soola ja suhkruga, vajadusel lisa ka veidi vett. Serveeri sulavõiga.

Kõrvitsa-kartulipuder

  • 300 g kõrvitsat,
  • 700 g kartulit,
  • 2 sl võid,
  • 1-2 dl piima,
  • 0,5 sl suhkrut, soola.

Keeda tükeldatud kartul ja kõrvits soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ja tambi katki. Lisa sulatatud või ja kuum piim. Klopi õhuliseks ja maitsesta.

Pohla-kõrvitsapüree

  • 2 l pohli,
  • 1 l kõrvitsakuubikuid,
  • 4 dl suhkrut.

Keeda katkisurutud marju ja kõrvitsatükke seni, kuni kõrvits muutub läbipaistvaks ja on veel punakat värvi. Lisa suhkur ja keeda veel, kuni kõrvits on täiesti pehme. Säilitamiseks tõsta püree kohe kuumadesse purkidesse.

Allikas: Terviseleht

TerviseLeht logo

mm

Kommentaarid