1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Riik loob aluse vähi sõeluuringute registri loomiseks
Riik loob aluse vähi sõeluuringute registri loomiseks

Riik loob aluse vähi sõeluuringute registri loomiseks

Riik loob aluse vähi sõeluuringute registri loomiseksValitsus kiitis neljapäeval heaks rahvatervise seaduse muutmise seaduseelnõu, millega kehtestatakse õiguslik alus vähi sõeluuringute registri loomiseks ja pidamiseks riikliku tervisevaldkonna andmekoguna.

Registrisse kogutud andmete põhjal on võimalik regulaarselt analüüsida ja hinnata sõeluuringuprogrammide tõhusust ja kvaliteeti ning teha tõenduspõhiseid otsuseid sõeluuringute tõhustamiseks. “Loodav register on esimene tervise infosüsteemi võimalusi täielikult ära kasutav andmekogu,” ütles tervise- ja tööminister Urmas Kruuse. “See aitab kaasa vähi ennetamisele ja varasele avastamisele, vähendab ravikulusid ning tagab patsientidele paremad paranemisvõimalused.”

Sõeluuring on meetod teatud tüüpi haiguse avastamiseks inimestel, kes ise ei ole selle haiguse kaebuste ega sümptomitega arsti poole pöördunud. Vähi sõeluuringute eesmärk on vähi ennetamine ja varajane avastamine. Mida varem vähk avastatakse, seda paremad võimalused on selle raviks. Pikemas perspektiivis väheneb eduka sõeluuringuprogrammi tulemusena vähisurmade arv ja suureneb kvaliteetselt elatud eluaastate hulk. Register hakkab alates jõustumise hetkest järgmise aasta 1. jaanuaril koguma andmeid rinnavähi ja emakakaelavähi sõeluuringute kohta, kuid registri loomisel ja arendamisel on arvestatud asjaoluga, et tulevikus võib sõeluuringute hulk suureneda. Alates 2016. aastast kavandatakse alustada soolevähi sõeluuringuga.

Praegu osaleb rinnavähi sõeluuringus ligi 55 protsenti kutsutud sihtrühmast ja emakakaelavähi sõeluuringus 30 protsenti. Heaks hõlmatuse tasemeks loetakse rahvusvaheliselt üle 70 protsendi sihtrühmas olevate inimeste osalemist sõeluuringus. Eesmärk on saavutada 2017. aastaks 50-protsendine hõlmatus ja 2018. aastaks 70-protsendine hõlmatus.

Head Uudised GoodNews