1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Seitse lihtsat nõuannet, kuidas parandada oma lapse une kvaliteeti
Seitse lihtsat nõuannet, kuidas parandada oma lapse une kvaliteeti

Seitse lihtsat nõuannet, kuidas parandada oma lapse une kvaliteeti

Seitse lihtsat nõuannet, kuidas parandada oma lapse une kvaliteetiMe kõik teame, kui oluline on uni, ning kindlasti teed kõik endast oleneva, et sinu laps saaks piisavalt magada. Kuid kas tema une kvaliteet on piisav, et valmistada teda ette kõikideks väljakutseteks, millega ta igapäevaselt silmitsi peab seisma? Kui sa pole selles kindel, siis loe edasi, vaid mõne lihtsa nipiga saad parandada oma lapse une kvaliteeti.

Nõuanne nr. 1: Rutiin

Ilmselt oled seda juba miljon korda kuulnud, kuid rutiin on magamise puhul üks olulisemaid asju. Kui su lapsel on järjepidev graafik, millest võimalikult palju kinni peate, muutub magamaminek palju, palju lihtsamaks.
Laps peaks magama minema ja üles ärkama iga päev samal kellaajal. On arusaadav, et see pole alati võimalik – sa oled inimene, mitte robot –, kuid mida järjepidevam on graafik, seda lihtsam teil on ja seda parem on lapse une kvaliteet.

Nõuanne nr. 2: Toit

Sa ei suuda uinuda, kui lähed voodisse tühja kõhuga, kuid ka liiga täis kõhust pole unele mingit kasu – sama kehtib ka lapse kohta. Enne voodisse minemist on oluline anda lapsele kerge suupiste, kuid oluline on see, mis selleks suupisteks on.
Tassike sooja piima on vana hea rohi unetute ööde vastu, kuid ka paljud teised toidud aitavad une kvaliteeti parandada. Banaanid, jogurt, kalkuniliha ja maapähklid kutsuvad une esile ja on suurepärased toidud, mida enne magamaminekut süüa.

Nõuanne nr. 3: Lõhn

Rahulik, lõõgastav keskkond on kvaliteetse une jaoks äärmiselt oluline ning lõhn mängib sobiva magamiskeskkonna loomisel suurt rolli. Lapse magamistoas ei tohi olla liiga palav, seal peab olema piisavalt värsket õhku ja meeldiv lõhn.
Kui soovid, et laps kergemini uinuks, on lavendli lõhn suurepärane valik. Lavendel on väga lõõgastav ja aitab lapsel rahulikult unemaale suikuda.

Nõuanne nr. 4: Pidžaamad

Mugavus on magama jäämisel väga oluline ning mugavad pidžaamad on need, mis siinkohal appi tulevad. Pehmed, kohevad ja mugavad magamisriided on sinu lapse jaoks kindlasti ideaalne valik.
Pidžaama peab olema valmistatud looduslikust, kvaliteetsest kangast, mis võimaldab nahal hingata ega põhjusta allergiaid. Vaid mugav uni on kvaliteetne uni ning mõnikord on siin võtmeks just pidžaama.

Nõuanne nr. 5: Muusika

Kas muusika aitab sul magama jääda? See võib aidata ka sinu last! Vaikne, lõõgastav muusika on suurepärane viis une kvaliteedi parandamiseks, nii et peaksid seda kindlasti proovima.
Vali vaikne, õrn muusika, mis last lõõgastab – tempokad toonid ning energilised rütmid pole kindlasti hea valik. Proovi klassikalist muusikat, jazzi või ehk mediteerimismuusikat ja vaata, kuidas sinu laps unne suigub.

Nõuanne nr. 6: Unejutt

Lugude rääkimine on endiselt üks parimaid mooduseid lapse uinutamiseks – ka pärast kõiki neid sajandeid, mil seda juba tehtud on. See on lihtsalt nii lõõgastav, kui lebad mugavas, soojas voodis ja kuulad huvitavat juttu…
Lugu ei tohi olla liiga õudne või kurb – see ei aita lapsel magama jääda. Vali meeldiv, huvitav lugu, millel on õnnelik lõpp – kuigi sul ei pruugi avaneda võimalust lõpuni jõudmiseks, kui laps loo ajal magama jääb.
 
Nõuanne nr. 7: Öölamp

Kuigi valgus ei paranda lapse une kvaliteeti, võib öölamp kasuks tulla siis, kui laps näeb õudusunenägusid. Pole midagi olulisemat sellest, et laps end öösel turvaliselt tunneks, ning öölamp võib siinkohal aidata.
Hämar valgus, mis koletised eemal hoiab, aitab lapsel end turvaliselt tunda ning tagab samas parema une ka sinu jaoks – sa ei pea iga kord voodist tõusma, kui laps halvast unest ärkab.

Allikas: Dormeo

Head Uudised GoodNews