1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Seksuaalterapeut ja naistearst Mare Pruks: rahuldustpakkuva seksi nimel tuleb pingutada
Seksuaalterapeut ja naistearst Mare Pruks: rahuldustpakkuva seksi nimel tuleb pingutada

Seksuaalterapeut ja naistearst Mare Pruks: rahuldustpakkuva seksi nimel tuleb pingutada

Hiljutine Durexi* poolt läbiviidud uuring näitab, et naiste jaoks võib olla raske kogeda orgasmi. Koguni 81% uuringus osalenud naistest  kinnitas, et ei jõua ülima naudingutundeni igas vahekorras. Mõjutegureid selleks võib olla mitmeid: vaimne heaolu, tuju, madal enesehinnang, pinge ja psühholoogilised põhjused.

Miks naised ei jõua igas vahekorras orgasmini?

Seksuaalterapeudi ja naistearst Mare Pruksi sõnul on naise ja mehe ajuehitus looduse poolest erinev. Meest juhivad enam tungid, nad ihaldavad ja tegutsevad nende nimel. Naisel võtab aga häälestumine seksile enam aega, raske on ümber lülituda mistõttu toimub erutumine aeglasemalt. „Lisaks võivad erutumist segada argimured, enesetunne, suhe endaga, vastuolulised tunded partneri suhtes, suutmatus oma seksuaalsetest soovidest ja eelistustest partnerile rääkida,“ loetleb Pruks põhjuseid, mis takistavad naisel orgasmi vallandumist kogeda.

Kuidas orgasmini jõuda?

Pruks ütleb, et olulisim on naistel otsustada, kas seks on nende elus tähtis ja kas nad tahavad seda nautida ning kogeda orgasme. „Et naudingu tippu  jõuda, tuleb ennekõike seksiga algust teha. Kõige sagedasem seksiga seonduv  probleem on  naistel iha vähenemine pikaajalises suhtes. Kui otsus on  langetatud naudingu kogemise osas, siis tulekski teha selleks kõik, et vahekord oleks mõnu pakkuv,“ räägib seksuaalterapeut, lisades, et seks on tants kahele ja hea  tulemuse nimel peavad partnerid tegema koostööd. Ka saab alati kasutada stimuleerivaid vahendeid, mis kergendavad orgasmini jõudmist. Taoliseks abivahendiks võib olla kliitorit stimuleeriv geel, mis kogub aina enam kasutajaid ka Eestis. Kliitori stimulatsiooniks mõeldud geelid aitavad tundlikkusel paraneda, mistõttu on võimalik kergemini naudinguni jõuda. Näiteks, kui Durex tõi turule naistele mõeldud uue stimuleeriva geeli Durex Intense, viis ettevõte läbi ka toote mõjususe testi. Läbiviidud test geeli kasutajate seas andis tulemuseks, et kaheksa naist kümnest saavutasid tänu tootele lihtsamini orgasmi.

Seks on õnneliku suhte indikaator

Mehed  jagavad oma õrnust, hellust ja armastust enam keha kaudu kui kõneledes. Naised on seevastu seksiks rohkem  valmis, kui nad  tunnevad hingelist lähedust, mis tekib partneriga koosolemise ja suhtlemise kaudu. „Kui  partnerid rahuldavad teineteise vajadusi, on avatud ja tundlikud  teineteise suhtes, siis  luuakse alus rahulduspakkuvale kooselule,“ märgib seksuaalterapeut. Lisaks sellele, et seks on heaks looduslikuks stressi ja depressiooni alandajaks, vallandub vahekorra käigus rõõmuhormoone ja seks tugevdab emotsionaalset sidet partneriga. Taoline kombinatsioon on aluseks tervislikule ja õnnelikule kooselule. „Suhte vürtsitamist ei tasu peljata eksperimenteerimisega – olulisim on oma partneriga rääkida, see aitab suhet ainult tugevdada,“ tõdeb Pruks.

*Uuring viidi läbi 2016. aastal Ühendkuningriikides Briti uuringufirma Ginger Comms poolt. Uuringus osales 1500 seksuaalselt aktiivset täiskasvanut vanuses 16-64.

Vaata videot!

Head Uudised GoodNews