1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. SIDRUN – C-vitamiinist pakatav tsitruseline
SIDRUN – C-vitamiinist pakatav tsitruseline

SIDRUN – C-vitamiinist pakatav tsitruseline

SIDRUN – C-vitamiinist pakatav tsitruseline

Kollane sidrun toob tervisele päikest! C-vitamiinist pakatav tsitruseline pakub meie organismile kaitset haiguste eest ja tugevdab immuunsussüsteemi. Sidrunid sisaldavad suurel hulgal vajalikke aineid meie kehale – rauda, kaaliumi, kiudaineid ja B-vitamiine, nendest kõige enam aga vitamiini B6. Sidrunit võib auväärselt nimetada superviljaks, sest sidrunis leidub veel kaltsiumi, vaske, foolhapet, magneesiumi, mangaani, fosforit ja tsinki. Neid aineid on vaja, et tagada terve organism. Näiteks magneesium mängib tähtsat rolli energia tootmises ja hoolitseb südamelihase tegevuse eest, samal ajal kui foolhape on oluline verelibledele ning normaalseks lootearenguks.

Väidetavalt on sidrunipuu pärit Aasiast, kuid täpne asukoht on siiani teadmata. Šotimaalt pärit arst James Lind avastas 1747. aastal, et skorbuuti põdevaid meremehi saab ravida, lisades nende toidule rohkem C-vitamiini.

C-vitamiini head omadused

C-vitamiin on tuntud ka kui askorbiinhape, mis aitab kaitsta rakke ning hoida neid tervena. Lisaks on C-vitamiinil põletikuvastane toime ja see aitab kaasa haavade paranemisele. Evolutsiooni käigus on inimene kaotanud võime sünteesida C-vitamiini endogeenselt ehk organismisiseselt, seega peame selle vitamiini kätte saama toidust ja sööma sidrunit igapäevaselt.

Sidrunile annab omapärase maitse sidrunhape, mis aitab kaasa seedemahlade tootmisele, mis parandavad seedimist, ja pakub leevendust seedehäirete puhul. Teadlased on leidnud, et sidrunhape on abiks neerukivide ennetamisel ja nende lahustamisel.

Sidrunimahlas sisalduv pektiini tekitab täiskõhutunde, mis aitab vähendada söögiisu. Nii on eriti kasulik süüa sidrunit, kui plaanis on kaalulangetus. Pektiin on hea neile, keda vaevavad kõrge vererõhk ja veresuhkru probleemid, samuti aitab pektiin ennetada eesnäärmevähki.

Sidrunimahl on väga efektiivne kehast jääkainete väljaviija ja mängib tähtsat rolli maksa puhastamisel mürkidest. Sidrunimahl on diureetik, mis puhastab kuseteesid ja aitab kaasa organismi tervisele.

Sidrunist saadav vitamiin B6 on oluline, et tagada tervislik ajutöö ning lihaste ja närvisüsteemi funktsiooni toimimine. Veel aitab see vitamiin kaasa seratoniini tootmisele, mis on kasulik antidepressant. Lõhnateraapiast on teada, et sidruniõli lõhn teritab tähelepanu ja suurendab keskendumisvõimet.

Lisaks mitmetele loetletud kasulikele omadustele toimib sidrun vananemisvastaselt. Sidrunis sisalduv C-vitamiin on oluline kollageeni sünteesiks – see aitab hoida naha pringina ja noorena.

Iga päev klaas värske sidruni mahla sooja veega

Selleks, et kohe hommikul oma päeva tervislikult alustada, joo enne hommikusööki poole värske sidruni mahl segatud sooja veega. See aitab sinu kehal peale öist und ärgata ja ergutab seedenäärmeid, aidates alandada kaalu. Samuti aitab sidrunimahla ja vee segu joomine võidelda viiruste ja põletikega, viib organismist välja mürke, puhastab maksa ja aitab ennetada neerukive tehes sind samal ajal nooremaks!

Tähelepanu! Sidrunimahl lõhub hambaemaili. Peale sidruni söömist või sidrunimahla joomist oleks soovitatav hambaid loputada või pesta. Joo oma hommikust sidruniteed näiteks läbi kõrre!

Toitumisspetsialist Katri Merisalu
Allikas: Rimi terviseblogi

Head Uudised GoodNews