1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Sirje Potisepp: tume šokolaad kui vitamiin
Sirje Potisepp: tume šokolaad kui vitamiin

Sirje Potisepp: tume šokolaad kui vitamiin

Sirje Potisepp
Fotod: Magnus Heinmets

20 aastat tagasi avaldas Harvardi professor Norman Hollenberg uuringu kakao kasulike omaduste kohta. See uuring ladus vundamendi igale järgnevale uuringule, mis kinnitavad kui ühest suust – vähe sellest, et tume šokolaad aitab ära hoida stressi ja loob hea meeleolu, on selle mõõdukas tarbimine hea meie tervisele.

On kurb fakt, et kõige enam põhjustavad surmasid Eestis südame- ja veresoonkonnahaigused. Vastukaaluks aga, kas teadsite, et Kariibi mere saarte piirkonnas elutseb kuna hõim, kes vastupidiselt meile, eestlastele, ei kannata kõrgenenud vererõhu, tromboosiriski, infarktiohu ega diabeedi all. Miks? Teadlaste sõnul peitub vastus kakaos, selle heades omadustes ja järjepidevas tarbimises. Olen veendunud, et saame kuna hõimult nii mõndagi üle võtta, kuid lasen lugejal endal otsustada, abistades vaid mõningate faktidega.

Millised omadused on vitamiin kakaol?

Mängin mõttega, et tumedat šokolaadi, mida valmistatakse kakaoubadest, võiks nimetada ka vitamiiniks tema paljude heade omaduste poolest, sest tükike tumedat teeb head. Kui vitamiine tarbitakse reeglina päevas üks kuni kolm kapslit, siis nii on ka tumeda šokolaadiga. Et säilitada ning turgutada oma tervist, võib tumedat šokolaadi tarbida maksimaalselt kolm tükikest päevas ehk 15-16 grammi, aga siis tuleb ka muu magusaga piiri pidada.

See võib küll paljudele lugejatele üllatusena tulla, aga tume šokolaad on väidetavalt peaaegu sama tõhus vererõhualandaja kui mitmed selleks otstarbeks ettenähtud ravimid. Põhjus on ju tegelikult lihtne – tume šokolaad alandab kõrget vererõhku kakaos sisalduvate flavonoidide mõjul. Veel ilmneb uuringutest, et tume šokolaad parandab ka peaaju verevarustust. Ja jällegi on põhjuseks needsamad flavonoidid.

Sirje Potisepp

Kõige kiiremini saab tumeda šokolaadi efekti tajuda nendel hetkedel, mil väsimus kimbutab ja meeleolu pole kiita. Väsimust ja mõru meeleolu turgutab tume šokolaad oma suutlikkusega stimuleerida õnnehormoonide teket. Seega, tume šokolaad on ikka tõeline vitamiin, kuid meeles tuleb hoida, et vaid maksimaalselt kolm tükikest päevas!

Tumeda šokolaadi võidukäik Eestis

Kui 2015. aastal moodustas tumeda šokolaadi tarbimine pea neljandiku kogu tahvlišokolaadide segmendist, siis 2017. aasta esimese üheksa kuuga on selle turuosa juba pea kolmandik kogu sektorist. Kujutate ette, viimase 12 kuu jooksul tarbisid eestlased 675 tonni (!) tumedat šokolaadi, mis on 80 tonni enam, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Meie õnneks liigub ühiskond järjest tervislikuma ja teadlikuma toitumise suunas, mida iseloomustab ka mainitud statistika. Tume šokolaad on tegemas selget võidukäiku ja ma loodan siiralt, et need numbrid kasvavad ning südame- ja veresoonkonnahaiguste arv jällegi kahaneb. Sellele saab igaüks meist kaasa aidata ning tükike tumedat ja tervislik eluviis olgu siin märksõnadeks.

Pelgalt looduslik antidepressant või midagi enamat?

Nähtavasti mängib kakaouba, millest valmistatakse meie lettidele jõudvat tumedat šokolaadi, südame- ja veresoonkonnahaiguste vältimisel olulist rolli. Meenutan siinkohal arutluse algul mainitud kuna hõimu, kes joob päevas mitmeid tasse kakaod ja kes ei kannata kõrgenenud vererõhu, tromboosiriski, infarktiohu ega diabeedi all. Kutsun üles kõiki toetama positiivseid muutuseid ja loodan, et üha enam saame rõõmustada tumeda šokolaadi kasvava tarbijaskonna üle. Mina olen tänase vitamiini ehk tükikese tumedat šokolaadi juba võtnud. Kuidas on lood Sinu ja Sinu lähedastega?

Sirje Potisepp, Eesti Toiduliidu juhataja

Head Uudised GoodNews