1. Avaleht
  2. Tervis
  3. SÜGAV KUMMARDUS DOONORILE! Keskkond Doonorid ja Sõbrad ootab ja jagab südamlikke lugusid
SÜGAV KUMMARDUS DOONORILE! Keskkond Doonorid ja Sõbrad ootab ja jagab südamlikke lugusid

SÜGAV KUMMARDUS DOONORILE! Keskkond Doonorid ja Sõbrad ootab ja jagab südamlikke lugusid

Triin
Triin: Minul läks vereülekannet vaja kuus aastat tagasi sünnitusel, kokku sain vist 4 ühikut, täpselt ei mäletagi. Tänan südamest doonoreid, tänu Teile saan olla koos oma lapsega. Ise olen samuti doonor olnud üle 15 aasta, kokku loovutanud üle 30 korra.

Täiesti õigustatult öeldakse, et iga inimene saab elusid päästa ja lihtsaim võimalus selleks on doonorina oma verd loovutada. Suurem osa meist saavad ja tohivad seda teha ning kord vähemalt kord elus doonoriks käia on jõukohane igaühele, nagu ka vähemalt ühe puu istutamine meile kingitud elus.

Facebooki keskkonnas Doonorid ja Sõbrad avatud albumis räägivad enda loo inimesed meie keskelt, kes on vajanud elus vereülekannet. Doonorite abi on nende jaoks olnud elupäästev ja kõik need inimesed on Sulle, hea doonor, südamest tänulikud.

Võib-olla paljud ei teagi seda, aga kõige sagedamini on päästvat verd vaja sünnitavatele noortele emadele ja sageli vajavad seda ka vastsündinud. Väga paljudest abisaanutest on omakorda doonorluse kaudu teiste abistajad saanud.

“Sain vereülekande pärast sünnitust, kuna olin väga palju verd kaotanud,” räägib üks abi saanud üks emadest Sirly. “See oli aastal 2003. Nüüd annan ise ka võimalusel verd, sest tean, kui väärtuslik minu veri on — 0 reesusnegatiivne. Olen endaga kaasanud ka oma abikaasa ning juhtub ka neid hetki, kui me koos Tallinnas Doonori Foorumis verd loovutame. Suured tänud sellele inimesele, kes mind aitas.”

Sirly

Pille lugu kõlab nii: “Mina vajasin vereülekannet kahel korral. Peale erakorralist keisrisünnitust hakkas kodus verejooks, kus ma praktiliselt jooksin verest tühjaks ja olukord oli eluohtlik. Kuna minu veregrupp on negatiivne ning veres olid ka antikehad, siis viibisin TÜ Kliinikumi intensiivis. Kahjuks tekkis aga kaheksa päeva hiljem uus verejooks ning vajasin jälle vereülekannet. Seega kaheteistkümne päeva jooksul oli mul kokku kolm operatsiooni, millest kahel vajasin vereülekannet. Aitäh doonoritele — teie abil suutsid arstid minu elu päästa. Mulle anti võimalus oma laste kasvamist näha! Aitäh!!!”

Pille

Doonorite heateod aitavad iga päev päästa inimelusid, kuid jäävad alati patsiendi ja vereloovutaja jaoks anonüümseks.

Kui Sina oled kunagi doonorverd vajanud, siis palun jaga oma kogemust:

1) kirjuta mõne lausega, millal ja miks vereülekannet vajasid;
2) lisa enda tänusõnad või soov Sind aidanud doonorile;
3) kirjuta alla enda eesnimi ja soovi korral vanus ning lisa kindlasti lemmikfoto endast.

Saada tänuavaldus aadressile doonorile@perh.ee või sõnumina „Doonorid ja Sõbrad“ Facebooki lehele.

  • Soovitan kõigil alljärgnevaid tänusõnu lugeda ja siis endalt uuesti küsida, kas peaks verd loovutama minema? Kui vastus on jah, siis oleme kõik teinud taas ühiselt midagi, et maailm oleks parem paik. – Monika Kuzmina, GoodNews peatoimetaja
Airi Margit Sirle Marge Helen

Rohkem lugusid leiab SIIT!

Jüri Kukk

Jüri Kukk Ajakirjanik