1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. SUUPISTE! Pardifilee kanamaksapasteedi ja jõhvika-šokolaadikreemiga
SUUPISTE! Pardifilee kanamaksapasteedi ja jõhvika-šokolaadikreemiga

SUUPISTE! Pardifilee kanamaksapasteedi ja jõhvika-šokolaadikreemiga

Fotod: Kristian Neemela

See suupiste on hea näide maitsete kooslusest, mis omavahel ideaalselt kokku sobivad, kuid mille peale võib-olla tavaliselt ei tulda. Eriliseks teeb selle suupiste tume šokolaad, mida on lisatud kahele komponendile.

Kui jõhvikakreem šokolaadiga on võib-olla tavapärane, siis kanamaksapasteet, millele on lisatud šokolaad, on juba midagi väga erilist. See suupiste on üks proovimisväärt ettevõtmine!

Head kokkamist!

Suupiste jaoks läheb vaja:

1 Muhu leib
Õli leiva praadimiseks

Kanamaksapasteet:

100 g peekonit
2 suuremat sibulat
4 šalottsibulat
250 ml valget  veini
50 ml õunamahla
500 g kanamaksa
4 L-suuruses kanamuna
1,5 spl meresoola
Purustatud musta pipart
0,5 tl magusa paprika pulbrit
200 g sulatatud võid (82%)
60 g tumedat šokolaadi (70%)

Jõhvikakreem:

400 ml jõhvikamahla
50 g suhkrut
1,5 spl agar-agarit
30 g tumedat šokolaadi (70%)

Pardi rinnafilee:

2 pardi rinnafileed
Meresoola
Viie pipra segu

Kuivatatud tomatid:

500 g kirsstomateid
Meresoola
Purustatud musta pipart

Valmistamine:

Alusta söögitegemist pasteedi valmistamisega.
Kõigepealt kuumuta ahi 70 kraadini.

Järgmisena pruunista pannil peekon, lisa juurde sibulad ja prae kergelt läbi. Lisa juurde vein ja õunamahl ning lase 10 minutit kaane all madalal temperatuuril podiseda, et vedelikku võimalikult vähe aurustuks. Kurna hautatud mass läbi peenikese sõela nii, et saad kätte võimalikult palju vedelikku. Tühjaks pigistatud tahket massi retseptis ei kasuta.

Vala saadud vedelik blenderisse, lisa juurde kanamaks, munad ja maitseained. Püreesta ühtlaseks massiks. Keera blenderil pöörded madalaks ja lisa vaikselt sulatatud või ja šokolaad massi hulka. Püreesta kuni saad täielikult ühtlase massi.

Kurna saadud mass läbi sõela ja jaota see 0,5 liitristesse kuumakindlatesse purkidesse. Sule purgid tihedalt kaanega. Aseta kõrgete äärtega ahjuvormi 70-kraadine vesi ja selle sisse täidetud purgid. Vett peab olema nii palju, et see kataks purgid, kuid mitte täies ulatuses. Lase purkidel vee sees küpseda tund ja 30 minutit. Tähtis on, et vee temperatuur oleks pooleteise tundi jooksul stabiilselt 70 kraadi. Peale küpsemist jahuta purgid külmas vees ja pasteet ongi valmis serveerimiseks.

Nüüd valmista kuivatatud kirsstomatid. Selleks viiluta tomatid, maitsesta soolaga ja aseta ahjumatile ning pane ahju 90 kraadi juurde kuivama. Kuivata kuni tomatid on muutunud krõbedaks, umbes 3-4 tundi.

Pardi rinnafilee valmistamiseks maitsesta part soolaga. Pane nahk all pool pannile ja keera kuumus keskmise peale. Pruunista pardi nahk kuldseks ja krõbedaks. Pane part ahju 90 kraadi juurde ja küpseta kuni sisetemperatuur saavutab 55 kraadi. Seejärel eemalda part ahjust ja maitsesta viie pipra seguga. Jahuta part ja lõika suupärasteks tükkideks.

Jõhvikakreemi valmistamiseks lisa kastrulisse 400 ml jõhvikamahla. Lisa juurde 50 g suhkrut ja kuumuta peaaegu keemiseni, seejärel lisa agar-agar ja kuumuta keemiseni ning keeda vähemalt 2 minutit. Seejärel tükelda šokolaad peeneks ja vala suurde kaussi. Kui jõhvikamahl on 2 minutit keenud, vala see šokolaadi peale ja sega ühtlaseks kreemiks. Jahuta saadud kreem kiirelt jäävannil ja püreesta kõrgete äärtega nõus ning seejärel suru läbi peenikese sõela. Pane kreem pritskotti ja kasuta serveerimisel.

Lõika metallvormiga leivast välja meelepärased ringid ja prae kuumal pannil krõbedaks. Jahuta.

Nüüd on aeg kokku panna suupiste. Leiva peale aseta kanamaksapasteet, seejärel pardi fileest lõigatud tükid, siis jõhvikakreem ning viimasena kuivatatud tomat. Soovi korral riivi peale veel tumedat šokolaadi.

Head Uudised GoodNews