1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. TAIMETOIT! Taimetoit rikastab tänavatoidukultuuri
TAIMETOIT! Taimetoit rikastab tänavatoidukultuuri

TAIMETOIT! Taimetoit rikastab tänavatoidukultuuri

taimetoitTaimetoidu erimenüü pole kohvikutes enam ammu haruldane nähtus. Klientide tarbimisharjumuste muutumine on mõju avaldanud ka take-away poodidele, et pakkuda lihavabasid tervislikumaid toite.

Kui klientide tarbimisharjumused muutuvad, peavad toitlustusettevõtted tegutsema vastutustundlikult, vähendades toitudes rasva- ja soolakoguseid ning menüüsid täiendama, et erinevate toitumisharjumustega klientidele maitsvat toitu pakkuda, leidis Subway Eesti arendusjuht Ats Raigla. Esimese kiirtoiduketina Eestis lisas Subway seepärast menüüsse võileiva, mille täidiseks on falafelid ehk kikerhernestest valmistatud kotletid. “Kui seni pakkus Subway Eestis taimetoitlastele köögiviljadega võileibu ning salateid, siis nüüd on Subway menüüs üks põnev maitse juures, mis ei jäta samas külmaks ka kõige suuremat lihasõpra,” kinnitas ta.

Falafel ei ole Eestis uudistoit, seda pakuvad mitmed tervisekohvikud üle Eesti, kuid seni on see Raigla sõnul olnud pigem nišitoode. Inimestele, kellele toidu nimetus midagi ei ütle, selgitas ta, et tegemist on Lähis-Idast pärit suupistega, mis koosneb peamiselt kikerhernestest ja erinevatest vürtsidest. “Falafelit süüakse näiteks lisandina riisi kõrval, kuid see sobib ideaalselt ka võileiva täidiseks,” tõi Subway arendusjuht esile.

Subway on tänaseks Eestis tegutsenud pea kolm aastat, mille jooksul on Raigla sõnul kohalik tänavatoidukultuur teinud suure arengu. “Kui inimeste elutempo on aina kiirem, siis ei jõuta alati ise toitu valmistada – see on innustanud toitlustusettevõtted astuma suure sammu edasi, et pakkuda klientidele toitu, mille saab küll kiiresti kätte, kuid mis on samas tervislikum ning maitsev,” täheldas ta ning lisas, et “loomulikult ei saa väita, et igapäevaselt ainult kiiresti valmivate toodete tarbimine oleks üdini tervislik, kuid tasakaalustatud toidukorras, kus lisatakse piisavalt köögivilju ja valgurikkaid tooteid, on valitud kiired vahepalad omal kohal ja organismi normaalseks toimimiseks vajalikud. Otseloomulikult peab tasakaalustatud toitumise juurde kuuluma ka liikuv elustiil.”

Seetõttu ei oma Raigla sõnul kiirtoidu mõiste enam ühiskonnas ka niivõrd negatiivset tähendust, sest toidu kvaliteet on paranenud ning tänu teavitustööle julgevad kliendid ka küsida, mida toit täpselt sisaldab. “Väga tähtis on, et toit maitseks hästi, kuid oleks ka kvaliteetne. Seepärast peab Subway väga oluliseks loomade ja lindude, kelle liha me kasutame, õiglast kohtlemist ning taimsete toiduainete puhast ja ausat kasvatamist,” rääkis ta.

Eesti esimene Subway avati 2013. aasta märtsis Tallinnas Estonia puiesteel. Tänaseks on Subway võileivapoodide arv kasvanud Eestis kümneni ning tänavu on ettevõttel plaanis laieneda Tartusse.

Head Uudised GoodNews