1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Tallinnas arutatakse täna alkoholipoliitika kujundamist
Tallinnas arutatakse täna alkoholipoliitika kujundamist

Tallinnas arutatakse täna alkoholipoliitika kujundamist

Taavi Rõivas
Taavi Rõivas

Tervise Arengu Instituut peab täna, 30. oktoobril, Tallinnas alkoholikonverentsi „Aeg otsustada“, et anda ülevaade muutustest ja suundumustest alkoholitarbimises ning alkoholipoliitikas nii meil kui mujal riikides.

Jõulisi muudatusi alkoholipoliitikas on viimastel aastatel tehtud Šotimaal ja Venemaal, kust tulevad ka konverentsi peakõnelejad. Šoti alkoholipoliitika uudsetest meetmetest, millest osa on veel kohtuvaidlustes, räägib sealne terviseminister Alex Neil. Venemaa uut alkoholipoliitikat käsitleb Tatjana Agibalova Venemaa narkoloogia instituudist. Muid rahvusvahelisi muudatusi tutvustab Dag Rekve Maailma Terviseorganisatsioonist.

Räägime ka Eesti alkoholitarbimisest, sellega seonduvatest kahjudest politsei vaatenurgast ning Eesti alkoholipoliitika rohelise raamatu hetkeseisust. Konverentsi avab sotsiaalminister Taavi Rõivas.

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetele tarbiti Eestis 2012. aastal inimese kohta 10,4 liitrit alkoholi ja kui arvestada ainult täiskasvanud elanikke, siis oli tarbimine 12,3 liitrit absoluutalkoholi inimese kohta. Sellega oleme oma põhjanaabritest eespool. Kui majanduskriisi tingimustes langes alkoholi tarbimine nii Eestis kui Põhjamaades ja majanduse taastudes on tarbimine Eestis jälle natuke kasvanud, kuid Soomes langenud.

Tingituna väiksemast tarbimisest on ka alkoholist tingitud kahjud Põhjamaades väiksemad kui Eestis. Alkoholiga otseselt seotud haigustest põhjustatud surmasid oli meil eelmisel aastal 503 (neist mehi oi 380 ja naisi 123). Seda on 15 võrra enam kui aasta varem.

Viiendat korda peetava konverentsi eesmärk on toetada Eesti alkoholipoliitika kujundamist ja liigtarbimisega seotud kahjude vähendamist.

Alkoholikonverents “Aeg otsustada” toimub kella 10-15 Radisson Blu Hotel Olümpia konverentsikeskuses (Liiavalaia 33, 2. korus). Konverentsi päevakavaga saab tutvuda Tervise Arengu Instituudi kodulehel.

Konverents korraldatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmi “Tervislikke valikuid toetavad meetmed  2013-2014” tegevuste raames.

Head Uudised GoodNews