1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TÄNA ON SÜDAMEPÄEV! Loe, mida sa saaksid oma südame heaks teha
TÄNA ON SÜDAMEPÄEV! Loe, mida sa saaksid oma südame heaks teha

TÄNA ON SÜDAMEPÄEV! Loe, mida sa saaksid oma südame heaks teha

PrintTäna on Maailma Südamepäev. Sel puhul korraldavad Maailma Südameföderatsiooni liikmed ja partnerid ning sajad aktiivsed inimesed üle maailma 29. septembril käimispäevi, jookse, spordiüritusi, kontserte, arutelusid, ühiseid filmivaatamisi ja teisi  üritusi. Vaata, kuidas saaksid sina ise midagi organiseerida või mõnes ettevõtmises osaleda – külasta www.worldheartday.org. Vaata sinna ka südamepäeva järel. Tee Maailma südamepäeva puhul terve südame selfie.

Sinu süda annab kogu kehale väe!

See laseb sul armastada, naerda ja elada oma elu täiel rinnal. Seepärast ongi nii tähtis oma südame eest hoolitseda. Muidu paned end südame-veresoonkonna haiguste ning insuldi ohtu. Südame-veresoonkonna haigused on kogu maailmas kõige suuremaks tapjaks. Nende tõttu kaotab igal aastal enneaegselt elu 17,5 miljonit inimest üle maailma. Hea uudis on see, et suuremat osa südame-veresoonkonna haigustest saab ära hoida, kui teha igapäevaellu mõned lihtsad muudatused. Söö ja joo tervislikumalt, liigu rohkem ja lõpeta suitsetamine.

Tee kõik südame heaks!

Sinu süda laseb sul armastada, naerda ja elada oma elu täiel rinnal. Toida oma südant — õige söök ja jook annavad su südamele energiat, mida ta vajab, et saaksid elada oma elu. Püüa süüa vähem eeltöödeldud ja pakendatud toitu, mis sisaldab sageli liiga palju suhkrut ja rasva. Kasuta vähem jooke ja mahlu, kuhu on lisatud suhkrut – eelista vett või magustamata mahlu. Vaheta magusad ahvatlused värskete puuviljade vastu. Püüa süüa 5 portsjonit ehk peotäit puu- ja köögivilju iga päev. Need võivad olla värsked, külmutatud, konserveeritud või kuivatatud. Hoia joodavad alkoholikogused soovitatud piirides.

Tea oma veresuhkru taset!

Vere kõrge glükoosisisaldus võib viidata diabeedile. Südame-veresoonkonna haigused põhjustavad diabeetikute surmapõhjustest 60%. Kui see on jäänud diagnoosimata ja ravimata, siis suurendab diabeet sinu südamehaiguste ja insuldi riski.

Liiguta oma südant!

Püsi liikvel! Liikumine aitab vähendada sinu südamehaiguste riske ning teeb enesetunde suurepäraseks.Võta sihiks liikuda mõõduka intensiivsusega vähemalt 30 minutit 5 korda nädalas. Mängimine, kõnd, kodutööd, tantsimine – kõik sobivad!

Lisa liikumist igasse päeva – liigu treppe mööda, kõnni või sõida rattaga autosõidu asemel! Liigu koos sõprade või pereliikmetega – nii oled rohkem motiveeritud ja see on lõbusam!

Enne kui alustad intensiivsema treeninguga, pea nõu oma arstiga. Kui kasutad nutitelefoni, siis lae alla treeningu-äpp või kasuta sammulugejat oma edenemise mõõtmiseks.

Tea oma vererõhku!

Kõrge vererõhk on südame-veresoonkonna haiguste riskifaktor number üks! Seda nimetatakse ka “vaikseks tapjaks”, sest tihti pole ohumärke ega sümptomeid ja paljud inimesed ei teagi, et neil on vererõhk kõrgenenud.

Print

Armasta oma südant!

Suitsetamisest loobumine on parim asi, mida sa oma südame tervise jaoks teha saad! Kahe aasta jooksul pärast suitsetamisest loobumist väheneb oluliselt südamelihase veresoonte haiguste risk. 15 aasta jooksul alaneb risk mittesuitsetaja tasemele.

Tubakasuits põhjustab südamehaigusi ka mitte-suitsetajatel. Kui sa loobud tubakast, siis parandad sa lisaks oma tervisele ka sind ümbritsevate inimeste tervist. Kui sul on loobumisega raskusi, siis küsi nõu nõustajalt või arstilt.

Tea oma kolesterooli ja kehamassiindeksi väärtusi!

Liigne kolesterool on seotud nelja miljoni surmaga aastas. Räägi oma arstiga, lase kolesteroolitase ära mõõta ja arvuta välja oma kehamassiindeks. See info aitab teha plaani, kuidas sinu südame tervist parandada.

Tea oma riske!

Oma südame vajaduste eest hoolitsemine algab arusaamisega oma riskidest. Veendu, et tead oma olulisi tervisenumbreid. Külasta oma perearsti ja -õde ning palu teha lihtsamad analüüsid. Pea meeles – teadmine on jõud.

Korralda nii, et selle aasta Maailma südamepäeval võtad sina ja sinu pere ette tegemisi, mis hoiavad teie südamed laetud! Tee nii, et need muutused sinu tervise heaks jääksid püsima.

TerviseLeht-logo-1024x333

Terviselehe saab tellida SIIN!

Allikas: Terviseleht, Maailma Terviseorganisatsioon WHO

Head Uudised GoodNews