1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Täna toimub Tallinnas rahvusvaheline interdistsiplinaarse hambaravi aastakonverents
Täna toimub Tallinnas rahvusvaheline interdistsiplinaarse hambaravi aastakonverents

Täna toimub Tallinnas rahvusvaheline interdistsiplinaarse hambaravi aastakonverents

Foto: Studo Dental Care
Foto: Studo Dental Care

Kliinik 32 viib koostöös Eesti Hambaarstide Liiduga 8.-9. novembril Tallinnas läbi rahvusvahelist interdistsiplinaarse hambaravi aastakonverentsi, kus tulevad teiste teemade seas arutlusele EL-i patsientide vaba liikumise direktiivi mõjud hambaravile ning üsnagi haruldane alternatiivne ravilahendus nagu hammaste autotransplantatsioon.

Konverentsi korraldaja, Kliinik 32 peaarsti dr. Lauri Vahtra sõnul liigub hambaravi selgelt interdistsiplinaarse ravi suunas, kus erinevate valdkondade spetsialistid planeerivad koostöös patsiendi jaoks optimaalseima ravilahenduse. „Hambaraviteadus areneb praegu tohutul kiirusel ning arstidel on võimalik väga kõrgelt spetsialiseeruda. Samas on patsientide hambamured reeglina üsna komplekssed, mis eeldab koostööd sama spetsialiseerunud kolleegidega teistest hambaravivaldkondadest. Seetõttu on ülimalt oluline hoida end pidevalt kursis hambaravivaldkonna uusimate teadusarengutega ning edendada kolleegidevahelist interdistsiplinaarset koostööd. Sellised konverentsid pakuvad selleks hea platvormi,“ rääkis dr. Vahtra.

Dr. Vahtra märkis, et hambaravis arendatakse üha uusi tehnoloogiaid, meetodeid ja materjale, mis võimaldavad reaalseks teha ka varem ulmevaldkonda kuulunud ideed. „Üks nendest on kindlasti hammaste autotransplatatsioon, mis on kindlasti käesoleva konverentsi üks esiletõusvamaid teemasid. Tegu on kirurgilise protseduuriga, mille abil on võimalik asendada puuduvaid hambaid, sealhulgas esihambaid, mujalt patsiendi enda suust ümber tõstetud hammastega. On väga hea meel, et selle ala maailmas tunnustatud spetsialistid dr. Ewa Czochrowska ja dr. Pawel Plakwicz on leidnud tee Eestisse oma teadmisi Eesti arstidega laiemalt jagama. Tänaseks on muide ühena vähestest riikidest maailmas tehtud esimene selline lõikus ka Eestis ning plaanis on järgmisedki,“ ütles dr. Vahtra.

Kahepäevane konverents toob kokku spetsialistid hambaravi erinevatest valdkondadest üle Euroopa. Reedel esineb dr. Tomas Albrektsson Rootsist implantaatide luustumise alase ettekandega, esteetilise hambaravi spetsialist dr. Martin Martma Eestist esitleb proteetika uusimaid suundi ning dr. Lauri Vahtra ja dr. Kirsten Nigul analüüsivad interdistsiplinaarset ravikoostööd ortodontia ja implantoloogia vallas. Samuti astub üles Euroopa Hambaravinõukogu juhatuse liige dr. Pirkko Grönroos, kes analüüsib, milliseid muudatusi toob endaga kaasa EL-i uus patsiendidirektiiv ning kuidas mõjutab see Eesti ja Soome vahelist hambaraviturismi.

Laupäev keskendub hammaste autotransplantatsioonile, esinejateks tunnustatud dr. Ewa Czochrowska ja dr. Pawel Plakwicz Poolast. Dr. Czochrowska sõnul on hammaste autotransplantatsioon enne, kui hambajuured on täielikult formeerunud, hea ravivõimalus puuduvate hammaste asendamiseks kasvueas patsientidel. „Hamba autotransplantatsiooni saab naljaga pooleks võrrelda taaskasutusega. Kui näiteks alalõuas oleva hammaste ruumipuuduse tulemusena peaks ravi käigus optimaalse hambakaare saavutamiseks eemaldama mõne hamba, ei visata seda prügikasti, vaid tõstetakse ümber ülalõuga, kus mõni hammas komplektist lihtsalt puudub. Optimaalseks doonorhambaks hammaste autotransplantatsioonil on eespurihambad, mille puhul on protseduuri õnnestumise määr kliiniliselt üle 90 protsendi,“ rääkis dr. Czochrowska

Arengujärgus hammaste autotransplantatsiooni protokolli on Oslo Ülikoolis kasutatud üle 40 aasta, Poolas viimase kümne aasta jooksul. Eestis alustas autotransplatatsiooni praktiseerimist tänavu näo-lõualuukirurg dr. Reet Pallase.

Head Uudised GoodNews