1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. Tartus avab uksed Tiibeti restoran
Tartus avab uksed Tiibeti restoran

Tartus avab uksed Tiibeti restoran

perak-female-headdress-1429443-mTartus avatakse täna Tiibeti restoran Himaalaja jutud. Teadaolevalt esimene Tiibeti söögikoht Balti riikides avab uksed kell 13 Tartu kesklinnas aadressil Küüni 5B, endises Kaubahalli hoones Barclay de Tolly pargi serval. Eksootiline söögikoht on inspireeritud samanimelisest reisiraamatust ning kannab endas Tiibeti köögi ja kultuuri tutvustamise ning Eesti-Tiibeti sidemete tihendamise püüdlusi.

Himaalaja jutud pakub lisaks tiibetlastele omasele menüüle ka tandoori ahjus valmistatud ning India ja Nepali roogasid. Restorani pikk toidusedel on samuti tuletatud raamatu Himaalaja jutud tegevustikust ja tegelastest ning nõnda võib leida sealt taolisi üllatusi nagu Vennaskond Indias aedviljapakora (praetud aedviljad India moodi, serveeritakse piparmündikastmega), mis viitab äsja 30. juubeliaastat tähistanud Eesti ansambli Vennaskond esinemisele Tiibeti Olümpiamängudel 2008. aastal, jpm.

Restoranis on avatud ka raamatu Himaalaja jutud ühe tegelaskuju, Eesti kunstniku Kiwa fotonäitus, mis dokumenteerib raamatus pajatatavaid seiklusi. Himaalaja juttude sisekujunduse autor on Leho Rubis. Restorani köögis toimetavad otse Himaalajast saabunud kokad ning saalis lehvivad häid soove ja palveid levitades Tiibetist toodud ehtsad palvelipud. Söögikoha avamine on äratanud ka rahvusvahelist tähelepanu ning pälvinud rohkeid õnnitlusi Tiibeti pagulaskogukonnalt.

Restorani üks käivitajatest, Nepali päritolu Eesti kodanikust ettevõtja Kamal Prasad Chalice on pärit Himaalaja kõrgmäestikust, kuid tegutsenud Eestis toitlustuse valdkonnas juba üle 10 aasta. Chalice on pärit budistlike traditsioonidega perest ja omandanud Eestis elades nii kohaliku keele kui ka kodakondsuse. Talle kuulub ka restoranikett Vaga Mama.

Tiibetlaste toetajana tuntud kirjanik Roy Strider ütles, et Tiibeti restorani avamine Eestis on mitmes mõttes märgilise tähendusega sündmus: “Eesti ja Tiibet on saatusekaaslased ning mõlemad maad ja rahvad on kannatanud suurematest vendadest naabrite tõttu, kes on soovinud võtta pisemate üle liiga suurt kontrolli,” märkis Strider. “Unikaalne Tiibet, sügava kultuuri, vaimsete õpetuste ning hapra ja ainulaadse looduse varamu on hoolimatu suurvõimu raudse kanna all hävimas. Rohkem, kui oskame arvata, on tiibetlaste pilgud pööratud Eestile, kunagisele Laulva Revolutsiooni Maale. Himaalaja jutud on enamasti üsna muretud ja rõõmsad pajatused, kuid tänapäeva muutlikus maailmas on Himaalajas ka palju valu ning nukrust, mida me mõnikord oma südametunnistust salates tähele panna ei taha. Loodan väga, et Tiibeti restoran Tartus lähendab meie sarnase saatusega maid veelgi ning pakub lisaks kulinaarsetele ja kultuurilistele elamustele ka võimalust Tiibetis toimuva kurbmänguga kursis olemiseks ja tiibetlaste vabaduspüüdluste toetamiseks.”

Strider märkis, et on põhjust olla uhke Tartu ja Tiibeti tugevate sidemete üle. “Kõnelemata siin elanud vastuolulisest ja värvikast Eesti esimesest budistlikust mungast nn Paljasjalgsest Tõnissonist, saab tunda rõõmu, et Esindamata Rahvaste Organisatsiooni asutamine sai alguse Tartus just Tiibeti eksiilvalitsuse peaministri Samdhong Rinpoche ja Linnart Mälli eestvedamisel. Tema Pühadus dalai-laama kohtus siinses Raekojas ametlikult omaaegse linnapea Andrus Ansipiga. Tartus kasvab dalai-laama poolt istutatud tammepuu, siin on toimunud regulaarselt meeleavaldusi tiibetlaste vabaduspüüdluste toetuseks. Ning dalai-laama on ju ka Tartu Ülikooli audoktor! Ainus, millest mul kahju on, on see, et Tartu Ülikoolis ei õpi ega pole vist ka õppinud ühtegi Tiibeti tudengit,” ütles Roy Strider.

Head Uudised GoodNews