1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TASUB TEADA! Hambaarst Maie Matšenas räägib grillihooaja hambahooldusest
TASUB TEADA! Hambaarst Maie Matšenas räägib grillihooaja hambahooldusest

TASUB TEADA! Hambaarst Maie Matšenas räägib grillihooaja hambahooldusest

Hambaarst Maie Matšenas räägib grillihooaja hambahooldusestTallinna TV suvesaade “Täna+ suvel” käis külas Studio Dental Care omanikul ja hambaarstil Maie Matšenasel, et vestelda vägagi päevakohasel teemal: mida peaks iga inimene teadma hambahooldusest grillipidude ja viljade valmimise ajal. Juulis ja augustis on ju olemas ohtralt kõike värsket ja see paneb reporteri küsima, et kuidas see küllus mõjutab hambaid ning nende eest hoolitsemist?

Maie Matšenase sõnul läheb see samasse teemasse pideva näksimise teemaga. “Kui tavaliselt on inimestel hommiku-, lõuna- ja õhtusöök, siis suvel, kui ümberringi on marjad ja muud head-paremat, kui on aega ja on seltskondlikke üritusi, tuleb päevakorda happerünnaku teema,” nendib hambaarst. Tema sõnul on looduses mõeldud nii, et kui inimene sööb ära, siis peaks 3-4 tundi vahet hoidma, siis saab suu keskkond hakkama happelise keskkonna aluseliseks muutmisega ja ei teki intensiivset hambavaaba lagunemist.Hambaarst Maie Matšenas räägib grillihooaja hambahooldusest2

Arsti jutu järgi hakkavad suvised üritused sageli õhtul 5-6 paiku, siis süüakse ja näksitakse pidevalt ja hambad satuvad tundideks happerünnaku alla ning tagajärjeks on mitmed probleemid, näiteks hammaste tundlikkus. “See pole ainult suvel nii, on ka teisi perioode, näiteks jõulude ajal, aga suvel on lihtsalt rohkem vaba aega, on režiimitust ja koosistumisi, ümberringi aga on kõike puu otsast ja peenralt võtta,” kirjeldab Maie Matšenas suvist olukorda.

Reporteri küsimusele, mida siis teistmoodi teha, nendib hambaarst, et hambaharja kaasavõtmine ja sagedane harjamine on tegelikkuses hullem asi, mida saab teha, sest sel moel nühib inimene ise happest pehmenenud hambavaapa maha ja õhemaks. “Kindlasti ei tohi pärast 5-6-tunnist pidu minna ja intensiivselt hambaid pesta, see on suurim oht, sest nii kahjustatakse hambaid mehhaaniliselt,” selgitab ta. Selle asemel soovitab arst söömise vahepeal närida ksülitooliga pastille, loputada suud suuveega ja kuigi tavaline vesi on vähetõhus, võib muu puudumisel sedagi loputuseks kasutada. Ka enne õhtust või hommikust hambaharjamist oleks õige, kui suust käiks eelnevalt läbi Dirol, pastillid või suuvesi ja alles hiljem tuleks harjamine.

Hambaarst Maie Matšenas räägib grillihooaja hambahooldusest3Reporter tunneb huvi ka selle vastu, kui keeruline on puhkuste ajal hambaarsti juurde pääseda. Maie Matšenase sõnul puhkavad ka arstid nagu teisedki inimesed suvel, kuid kliinikute uksed on ikka lahti ja abi saab sealt alati. Siiski võtab suvel plaanilist hambaravi ette vähem inimesi, sest puhkajad on kusagil maal ja võtavad elu vabalt.
“Samas on palju ka neid, kes on talvel töögraafikuga hõivatud ja just puhkuse ajal tulevad ja ütlevad, et nüüd võin kasvõi mitu korda nädalas ravil käia,” räägib hambaarst. Ja muidugi helistavad arstile ka need, kel on suvemelus hammastega midagi juhtunud.

Lõpetuseks läheb jutt raha peale, sest hambaravi on teadupärast kallis. Kliiniku omanik räägib, et kodulehtedel on hinnad üleval ja kuna arstid teavad, et patsiendid loevad hoolikalt raha, siis arutatakse koos läbi, mida käimasoleval ja järgmisel visiidil ette võetakse ja see võtab palju pingeid maha. “Alati annab arsti ja patsiendi vahel läbi arutada, mida seekord saab teha,” kinnitab Maie Matšenas.

VAATA VIDEOINTERVJUUD!

Rohkem infot Studio Dental Care kohta leiab SIIT!

Jüri Kukk

Jüri Kukk Ajakirjanik