1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TERVIS TELEFONIS! Seitse parimat terviserakendust
TERVIS TELEFONIS! Seitse parimat terviserakendust

TERVIS TELEFONIS! Seitse parimat terviserakendust

Süda

llmselt on raske leida inimest, kel puudub nutitelefon ja kes seda kasutada ei oskaks. Miks mitte kasutada siis seda seadet ka oma tervise huvides, kirjutab Terviseinfo.

“Nutimaailmas leidub palju rakendusi, mis muudavad igapäevaelus tervislike valikute tegemise hõlpsamaks, aitavad järgida oma tervisekäitumist ning pidada meeles ka olulisi tervisekontrolle,” ütleb Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis selleteemalise uurimuse läbi viinud ning seitse parimat terviserakendust ehk äppi välja valinud Mari Orusalu.

Mobiilsete rakenduste puhul on tema sõnul peamine nende kasutamise mugavus. “Olgugi, et enamasti on rakenduste keel inglise keel, leidus minu üllatuseks rakendustepoes Play üsna palju ka eestikeelseid, sh meil loodud rakendusi. Siinjuures tuleb aga olla ettevaatlik, kuna paljude rakenduste keelevalikus on küll eesti keel, kuid selle kvaliteet on väga madal. Ilmselt on kasutatud Google Translate’i. Rakenduste väljavalimisel eelistasin emakeelseid ja analüüsisin nende kasutusmugavust.”

Miks valis Mari just need seitse eesti- ja ingliskeelset tervislikku eluviisi toetavat rakendust: soola-, vee-, alkoholitarbimise jälgimiseks, konkreetselt iga inimese individuaalsele profiilile vajalike tervisekontrollide kaardistamiseks, sportlikult aktiivse eluviisi motiveerimiseks, toiduainetes sisalduvate lisaainete ohtlikkusest või ohutusest teadlikkuse tõstmiseks ning rindade tervise regulaarseks kontrollimiseks?

“Peamine surmapõhjus Eestis  – südame-veresoonkonnahaigused – on suuresti seotud meie eluviisidega. Antud rakendused kõik on mõeldud terviseprobleemide ennetamiseks,“ lausus Mari.

1. Soolakalkulaator (looja: Tervise Arengu Instituut)
Toiduainete soolasisaldust ja osakaalu lubatud maksimaalsest soolatarbimisest aitab analüüsida rakendus nimega soolakalkulaator. Aru saada, kui palju on tegelikult meie igapäevases toidus soola, on üsna keeruline, seetõttu on nimetatud rakendus oma lihtsuse tõttu eriti tänuväärne.

2. Breast Test (looja: Positiva)
Viimasel ajal sageneb ka rinnavähki haigestumine ja seda üha enam nooremate naiste seas. Breast Test rakendus juhendab igat naist oma rindu kontrollima. Juhised on selged, samm-sammulised ja illustratiivsete piltidega ning kontrolli saab läbi viia just endale kõige sobivamal ajal ja kohas.

3. TelleT (looja: Teele Teder)
TelleT aitab kaardistada üldisi tervisekontrolle. Rakendus toob välja just konkreetsele inimesele vajalikud uuringud, selgitab nende vajalikkust ja võimalusi nende teostamiseks, aitab pidada vastuvõtuaegade kalendrit ning salvestab uuringute tulemused.

4. Endomondo (looja: Endomondo.com)
Sporditegemiseks jääb paljudel puudu motivatsioonist. Selle tõstmiseks tasub proovida ingliskeelset rakendust Endomondo, mis salvestab erinevaid andmeid, nt distants, kiirus, kalorid, kõigi inimese aktiivsete tegevuste kohta, olgu see kanuutamine, jooksmine, rattasõit või jalutamine. Samuti on võimalik Endomondo abil seada endale eesmärke, jagada oma tulemusi sõpradega.

5. E-ained (looja: OÜ Animato)
Palju räägitakse erinevatest e-ainetest ja nende kahjulikkusest. Selles infotulvas orienteerumine võib tekitada segadust, mis omakorda ei soosi ka nende mõjusse süvenemist. Tootja võib täht-numbrikombinatsiooni asemel kasutada ja lisaaine pikemat nimetust. Näiteks on E110 teine nimi päikeseloojangukollane ja E129 võlupunane, kuid ilusast nimest hoolimata on mõlemad ohtlikud lisaained. Seega ei pruugi toote etikett alati selgelt viidatagi nn e-ainele ja tarbija võib ekslikult arvata, et tootes puuduvad e-ained. Siinjuures on kasulik abimees rakendus nimega, mis toob välja lisaainete nimetused, toime, kasutusala ja võimalikud kõrvalmõjud.

6. Alkokalkulaator (looja: Tervise Arengu Instituut)
Enda tervisest hooliv inimene tarbib võimalikult vähe alkoholi ja võimalikult palju vett. Alkoholitarbimist aitab järgida rakendus, mis arvutab inimese eest joogis sisalduva absoluutse alkoholisisalduse, võrdleb tarbitud kogust riskipiiridega ning esitab tarbimisharjumused ka graafiliselt.

7. Hydro Coach (looja: Codium App Ideas)
Inglisekeelne rakendus arvutab vastavalt inimese eluviisile veekoguse, mida ta peaks igapäevaselt tarbima ning tuletab vee joomist inimese poolt valitud sagedusega meelde.

Allikas: Terviseinfo.ee

Head Uudised GoodNews