1. Avaleht
  2. Tervis
  3. TimeWaveri vastulause, mida Eesti Päevaleht ei avaldanud
TimeWaveri vastulause, mida Eesti Päevaleht ei avaldanud

TimeWaveri vastulause, mida Eesti Päevaleht ei avaldanud

31. mail avaldas Eesti Päevalehe toimetuse töötaja Tuuli Jõesaar artikli TimeWaverist, mille pealkiri oli “Hambaarst kasutab patsientidel absurdset imemasinat”. Iseenesest on väga vajalik, et ajakirjandus tutvustab uusi tehnoloogiaid ning hoiab ühiskonnas toimuval silma peal. Heade uudiste portaal on vahendanud mitmete Eesti avalikkusele tuntud inimeste TimeWaveri katsetuslugusid, seega peab toimetus vajalikuks anda sõna ka TimeWaveri esindajatele.

TimeWaveri Eesti esindajatele jäi arusaamatuks ajakirjaniku negatiivsete hinnangute andmine asja kohta, mille toimimist ja toimemehhanisme ajakirjanik ise katsetanud pole. Heade uudiste portaal avaldab täismahus Liis Kuurme kirjutatud vastulause Päevalehele, mida väljaanne pidas vajalikuks mitte avaldada.

“Täna tunnen mina, kui TimeWaver süsteemi esindaja Eestis, teatud vastutust ja kohtustust selgitada ja tutvustada rohkem TimeWaveri tagamaid. Kindlasti ei saa ma ühte postitusse kirja panna kogu informatsiooni, aga siiski annab see kõigile mu kolleegidele, sõpradele ja tuttavatele selgema pildi sellest, kas ma olen viimased 3 aastat tegelenud päriselt kah “absurdse imemasinaga” (Tuuli Jõesaar, EPL 31.5.2017) või mitte. Mainitud EPL artiklile kirjutasin ka vastulause, mille palusin muutmata kujul avaldada, kuid ajakirjanik ei pidanud seda vajalikuks. Seda võite lugeda jagatud viitest siin all.
TimeWaver tehnoloogia on tuntud üle maailma juba aastaid kui kvantfüüsikal baseeruv seade. Seadmeid on arendatud ja arendatakse ka praegu pidevalt ning sellele on oma panuse andnud väga suur hulk nii teadlasi, psühholooge kui loodusravitsejaid. TimeWaveri loojana teatakse Marcus Schmieket (Saksa kvantfüüsik ja filosoof) ning tema tausta kohta leidub hulgaliselt materjali ka netiavarustes. Kuid tema ümber kogunenud teadlased on siiski see seltskond, kellega koos on kogu süsteem üles ehitatud.
Ma ei tahaks siinkohal hakata täpsemalt kirjeldama TimeWaveri toimimise põhimõtteid, infovälja teooriaid jms, sest antud materjali leiab samuti palju palju ka internetis, kuid soovin pigem mainida seda, et seadmed on kõik patenteeritud ning kõikvõimalike vajalike sertifikaatidega (CE, ISO13485) ka kaetud. Seetõttu ongi vale öelda, et tegemist on mingi uhhuu-teaduse ja veel rohkem imemasinaga.
Nagu oleme seda ka avalikult juba maininud, siis TimeWaveri seadmeid kasutatakse täna juba 45-s riigis (sh Eestis). Olen isiklikult käinud arvukatel koolitustel ja konverentsidel, kus räägivad selle ala asjatundjad. Peab mainima ära, et seadmete kasutajad ja koolituste läbiviijad on enamuses kõrgharidusega doktorid, arstid, aga ka homöopaadid, loodusraviga tegelejad, holistilise taustaga terapeudid, mentorid, koolitajad, nõelraviarstid, isegi massöörid. Enamasti kasutavad TWga tegelejad seda oma põhitegevuse kõrvalt kui täiendvõimalust. Ehk seda nimetatakse nn complementary ehk täiendavaks vahendiks. Saksamaal on arstisüsteem veidi teistsugune, kui meil Eestis. Seal on täpselt samale tasemele asetatud nii teadusliku meditsiini arstid kui ka natuuropaadid ehk loodusravijad, homöopaadid ning seetõttu on ka perearstikeskused selle oma igapäevapraktikasse kenasti sobitanud ja kasutavad seda kui lisavahendit. Saksamaa arstisüsteemi lähenemisviisi Eestis paraku sellisel viisil ei praktiseerita, kuid kõik viimaste paari aasta ja eriti viimaste kuude arutelud ja näitajad (vt ka 15.3.2017 ERR saade “Suud puhtaks”) viitavad siiski väikesele võimalusele, et me ei saa enam samamoodi jätkata.
Käesoleva aasta 14. mail osalesin ka mina oma ettekandega Kirna mõisas, kus toimus Tervisepäev. Kohal oli üle 500 inimese ning loenguid ja kuulajaid jätkus terveks päevaks. Minu teema oli “TimeWaver tehnoloogia – XXI sajandi meditsiin?” Alustasin selle loengu teemal, miks on ikka ja jälle pandud Eestis praegu veel ühte patta nii esoteerika, nõelravi kui rahvameditsiin jms ja nimetatud seda ALTERNATIIVmeditsiiniks? Alternatiiv on minu hinnangul otsene vastandumine nö AKTSEPTEERITUd meditsiinile ehk siinkohal siis tõenduspõhisele. Saan rääkida siinkohal vaid enese vaatenurgast, kuid minu seisukoht seotud kõigi eelnimetatud valdkondadega on see, et me ei pea ja ei taha ja meie eesmärk ei olegi mitte kellelegi vastanduda, vaid pigem leida samasuguseid kokkupuutepunkte kõikide meditsiiniharudega, nagu seda ongi juba tehtud mujal maailmas.
31.5.2017 Eesti Päevalehes Tuuli Jõesaare poolt ilmunud artikkel oli kokku kirjutatud Presi-Dent Hambaravi ja TimeWaver Eesti kodulehtedel oleva info pealiskaudsel refereerimisel ning minu Kirna Mõisas toimunud ettekandest kontekstis välja võetud mõistete moonutamisel. Mul on väga kahju, et lugu põhines peamiselt pahatahtlikel hinnangutel, mitte faktidel. Seda huvitam oli tänasest (2.6.2017) EPL veebiväljaandest lugeda Tuuli Jõesaare kolleegi Otti Eylandti arvamuslugu pealkirjaga “Ajakirjanik ei mõista süüdi, aga vastutab”. Selles loos oli järgmine lõik, tsiteerin “Ajakirjandus ei saagi alati kogu tõde välja selgitada. Ajakirjaniku ainus võimalus oma tööd hästi teha on anda kõigile asjasse puutuvatele sõna, küsida, kahelda ja juhtida tähelepanu ning jääda seejuures võimalikult neutraalseks. Kõik”. Antud juhul Tuuli ju ei vastutanud ning ei olnud ka neutraalne.”

Heade soovidega,
Liis Kuurme 

Head Uudised GoodNews