1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. TIPPKOKAD PANEVAD PIIMA PROOVILE! Tippkokad panevad piima koolilõunas proovile
TIPPKOKAD PANEVAD PIIMA PROOVILE! Tippkokad panevad piima koolilõunas proovile

TIPPKOKAD PANEVAD PIIMA PROOVILE! Tippkokad panevad piima koolilõunas proovile

Taigo Lepik Foto: erakogu
Taigo Lepik
Foto: erakogu

Homme toimub Tallinna Humanitaargümnaasiumis üritus, kus kooliõpilastel on võimalik maitsta Eesti tippkokkade valmistatud lõunasööki. Piimatoodetele rõhku panevaid roogasid valmistavad õpilastele Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik ja Tartu restoranikuningas Joel Ostrat.

Taigo Lepikule ja Joel Ostratile on roogade valmistamisel abiks aktiivsed koolikokad erinevatest Eesti koolidest – Kaja Kisel Vääna Mõisakoolist ja Tiia Klein Paikuse Põhikoolist – kes moodustavad tippkokkadega meeskonnad.

Toiduliidu korraldatava ürituse eesmärk on tõsta teadlikkust piima ja piimatoodete kasulikkuse osas. Toiduliidu tegevjuhi Sirje Potisepa sõnul on toitumisteadlased mures, et piimast loobumine on trend, mis levib üha hoogsamalt ka noorte seas, kelle jaoks piima olemasolu menüüs on kordades kriitilisema tähtsusega kui täiskasvanutel.

Joel Ostrat Foto: Madis Palm
Joel Ostrat
Foto: Madis Palm

„Noores eas kujundatud toitumisharjumused kestavad kogu elu, mistõttu peame oluliseks just õpilastele suunatud initsiatiive tervisesõbralike söömisharjumuste innustamiseks. Eriti vajalik on see seetõttu, et noored on vastuvõtlikud erinevatele eksitavatele müütidele, mis võivad mõjutada nende toitumisvalikuid kasvavale organismile kahjulikus suunas,“ tõdes Potisepp.

Sellest on kantud ka Tallinna Humanitaargümnaasiumis toimuv üritus, millega demonstreeritakse mängulises ja atraktiivses võtmes piimatoodete kasutusvõimalusi, tervislikkust ja maitsvust. „Esitasime kahele Eesti tippkokale väljakutse valmistada piimatoodetele rõhku panevad road, mida on sobiv pakkuda koolilõunaks. Tulemus on kindlasti imehea ja kus oleks veel parem sellist algatust läbi viia, kui mitte koolisööklas, kus einestavad kõige suuremad toidukriitikud – lapsed,“, selgitas Potisepp.

Tippkokkade valmistatud roogasid maitsevad Tallinna Humanitaargümnaasiumi õpilased 11. ja 12. klassidest. „Ehkki üritusel on võistluslik moment ning õpilased valivad välja ka oma lemmikroa, on meie eesmärk prominentsete kokkade abil näidata, et piimatooted pakuvad väga mitmekesiseid kasutusvõimalusi tervislike roogade valmistamiseks,“ ütles Potisepp.

Eksperdina on üritusele kaasatud Tallinna Tehnikaülikooli piimateadlane Tiiu-Maie Laht, kes annab õpilastele kasulikke toitumisalaseid nõuandeid ja kommenteerib valmistatud roogade tervislikkust ning sobivust koolilõunaks. Inspireerituna koolis toimuvast tippkokkade üritusest pühendab Tallinna Humanitaargümnaasium terve päeva piimale, pakkudes kõikidele lastele koolilõunaks rohkelt piimatooteid sisaldavat lõunasööki.

Head Uudised GoodNews