1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Toitumisspetsialist: esimesed 1000 päeva imiku elus on tähtsaimad
Toitumisspetsialist: esimesed 1000 päeva imiku elus on tähtsaimad

Toitumisspetsialist: esimesed 1000 päeva imiku elus on tähtsaimad

12Täna Tallinna ülikoolis toimunud sümpoosiumil “Esimese 1000 päeva toitumine ja selle pikaajaline mõju lapse arengule” arutlesid erinevad tuntud Eesti ja välisspetsialistid väikelaste ja emade toitumisoovituste teemadel.

Sümpoosiumi üks peaesineja, Nestlé toitumise instituudi meditsiiniosakonna juhataja Mike Possner, märkis, et esimesed tuhat päeva lapse elust on bioloogilise arengu seisukohalt kõige suurema tähtsusega ning mõjutavad kogu ülejäänud elu.

“Sel perioodil on lapsed keskkonnamõjudele kõige vastuvõtlikumad,” selgitas Possner.

Ta lisas, et näiteks laste ülekaalulisus on seotud sellega, milliseid toitaineid on lapsed varajases eas ja ka enne sündi omastanud. Maailma terviseorganisatsiooni andmetel oli 2011. aastal maailmas 43 miljonit last, kes kannatasid ülekaalu ja rasvumise käes.

Ka sümpioosiumi moderaatori, Ida-Tallinna keskhaigla doktori Reet Raukase sõnul tuleks lapsevanematega nende laste toitumisest varajases eas rohkem rääkida.

”Hiljuti märkis oma aastapäeva kõnes ka meie president, et Eesti rahva säilimiseks on kõige olulisemad tervis, haridus ja Eesti julgeolek,” selgitas Raukas. Doktori sõnul on sageli noorte vanemate nõustajateks nende vanemad ja seetõttu ei ole info laste toitumise kohta alati kõige uuem või meditsiiniliselt põhjendatud.

”Saja aasta tagused tarkused on taas juurdumas ja kaasaegsed uurimused näitavad, et esimesel kuuel elukuul on rinnapiimaga toitmine lapse edasist arengut silmas pidades väga oluline,” lisas Raukas.

Eesti lastearstide seltsi ja Nestlé koostöös toimunud sümpoosiumil Tallinna ülikoolis osales üle 250 arsti ja spetsialisti. Peaesinejad olid Mike Possner Nestlé toitumisinstituudist, professor Hania Szajewska Varssavi meditsiiniülikoolist. Eestist esinesid üritusel ettekannetega dr Reet Raukas Ida-Tallinna keskhaiglast ning Tallinna lastehaigla arstid Ülle Einberg ja Silvi Plado.

“Esimesed 1000 päeva – toitumine varajases ja selle pikaajaline mõju” on Nestlé toitumisinstituudi projekt, mille eesmärk on juhtida tähelepanu laste varajases eas välja kujunevatele toitumisharjumustele.

Head Uudised GoodNews