1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Tumedal šokolaadil on kasulikke omadusi
Tumedal šokolaadil on kasulikke omadusi

Tumedal šokolaadil on kasulikke omadusi

Tumeda šokolaadi trühvlid
Tumeda šokolaadi trühvlid

Eilsest algas Toiduliidu tumeda šokolaadi jätkukampaania, mille raames soovivad korraldajad tutvustada tumeda šokolaadi omadusi, toimeaineid, rääkida mõõdukast tarbimisest ning näidata šokolaadi soovituslikku paiknemist toidusedelis.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa hinnangul võiks tumeda šokolaadi rikkalikust lõhnast ja maitsest rääkida lõputult, kuid keskenduda tuleb ka selle mõõdukale tarbimisele. “Kuigi tume šokolaad on kasulik, ei tasu ühegi toiduaine tarbimisega äärmustesse laskuda. Tumedat šokolaadi tasub kombineerida teiste toiduainetega, sest siis saab organism heade toitainete süsti ning kasutegur organismile suureneb,” ütles Potisepp. Ta lisas, et soovituslikuks päevakoguseks on 2-4 grammi kakaopulbrit või 10-20 grammi šokolaadi

Jätkukampaania käsitleb lisaks šokolaadi kasulike omaduste tutvustamisele ka selle paiknemist igapäevasel, “normaalsel” toidulaual. Tema sõnul teadvustavad eestlased endale tumeda šokolaadi kasulikke omadusi ning see on lisandunud ka paljude ostukorvi. “Võrreldes 2013. aasta ja käesoleva aasta septembrikuud, on näha, et tumeda šokolaadi tarbimine kasvas ligi 9%. Umbes veerandi kogu tarbitavast šokolaadimahust moodustab täna tume šokolaad, kuid erinevalt piimašokolaadist liigub tükikese tumeda tarbimine tõusvas joones,” ütles Sirje Potisepp.

Tartu Ülikooli biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer rääkis, et kakaoubade flavanoolidel on Euroopa Liidu terviseväide. “Tumedas šokolaadis on kakaoubade flavanoolid kenasti olemas, et anda teatud panus just taoliste flavanoolide saamisesse,” ütles professor Zilmer.

Teavituskampaania raames jagab Toiduliit läbi kodulehe infot tumeda šokolaadi ajaloo ja koostise kohta, pakub viiteid erinevatele uuringutele ning avaldab põnevaid fakte tumedast šokolaadist. Koduleht on kättesaadav www.toiduliit.ee/tume.

Eesti Toiduainetööstuse Liit (Toiduliit) asutati 3. novembril 1993. aastal Eesti toiduainetööstuse ettevõtete ja erialaliitude poolt, kui vabatahtliku liikmesoleku alusel tegutsev mittetulundusühing. Toiduliidu missiooniks on toetada ja edendada Eesti toidutööstust ja majandust ning esile tõsta kohalikke toiduaineid.

Head Uudised GoodNews