1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. TUNNUSTUS PARIMATELE! Kunstirestoran Art Priori on restoranigiidi White Guide nimekirjas
TUNNUSTUS PARIMATELE! Kunstirestoran Art Priori on restoranigiidi White Guide nimekirjas

TUNNUSTUS PARIMATELE! Kunstirestoran Art Priori on restoranigiidi White Guide nimekirjas

Art Priori16. novembril kuulutatakse Helsingis välja restoranigiidi White Guide Nordic 2016 nimekiri. Raamat tutvustab 300dat Põhjamaade ja 25te Eesti kõige paremat restorani ning nende hulgas on ka Tallinna kunstirestoran Art Priori, kelle esindajad on kutsutud avalikustamise üritusele.

White Guidenimekiri hõlmab hetkel Taani, Rootsi, Norra, Soome, Fääri saarte ja Gröönimaa parimaid restorane ning tahab sinna lisada kaBaltimaade paremiku. Eesti restoranid on sellesse loetellu sattunud testimise tulemusel, mis näitab, et valitud restoranid vastavad White Guide kriteeriumitele. Läti ja Leedu plaanitakse kaasata järgmisel aastal.

White Guide on 2004. aastal alguse saanud nimekirirestoranidest, mis avaldatakse raamatu kaante vaheliga-aastaselgaalaüritusel. White Guide hindab restorane skaalal 0-100 punkti, koosnedes omakorda neljast tegurist: toit (0-40 punkti), joogid (0-20 punkti), teenindus (0-25 punkti) ja  üldine restorani atmosfäär (0-15 punkti).

Orm Oja
Orm Oja

“Mis puudutab mu senist karjääri, on see praegune hetk minu jaoks üks ilusamaid. Tööd on tehtud kõvasti ja vaeva on näinud kogu restorani toimkond. White Guide nimekirja pääsemine annab juurde meelekindlust ja teadmise, et me teeme ühiselt õiget asja ning ilma suurepärase meeskonnata ei oleks see olnud võimalik!” ütleb Art Priori peakokk Orm Oja.

Restorani Art Priori esindaja Piia Ausman hindab samuti asjatundjate otsust kõrgelt: “White Guide nimekirja pääsemist loeme me oluliseks rahvusvaheliseks tunnustuseks. Art Priori restorani on algusest peale pandud väga palju ausat energiat ja seda on igas plaanis tehtud hoole ja südamega. Tunnustus on tõestus sellele, et südamega tehtud asjad ongi õiged. Eesti on end ikka määratlenud põhjamaade kontekstis ning need karged suundumused on meile väga omased. Ääretult meeldiv on tõdeda, et meie noorel ja toimekal meeskonnal on sellised loomingulised ambitsioonid, kus nad arvestavad hetkel oluliste toidutrendidega ja hoiavad ennast maailmas toimuvaga kursis. Nad on nii-öelda heas mõttes moekad kuid jäädes seejuures väga isikupärasteks.”

Art Priori tiim

Art Priori senistele külastajatele on juba teada, et selles paigas saadab kunst neid igal sammul. “Kõneledes Art Priorist kui kunstirestoranist, mille seintel on eksponeeritud väärikad maalid, saame siin tõmmata paralleeli meie rahvusliku kunsti algusaastatega, mil nimekad kunstnikud võtsid eeskuju Pariisist. Ent nad ei kadunud sellesse, ei lasknud end maailma kunstisuundadel alla neelata, vaid inspireerida, jäädes seejuures selgelt iseendaks,” loob Piia Ausman võrdlusi.

Art Priori

“Niisugused on ka meie tänased noored kokad, nad on teadlikud maailmas toimuvast, kopeerimata main stream’i, arendavad nad selle foonil oma enda kordumatut kööki. Looduslähedus ja naturaalsed maitsed on Art Priori võtmesõnad. Aegadest, mil me kõike kõigega eksperimentaalselt segasime, on täna väga kosutav liikuda iga maitse enda tõelise olemuse suunas. Rõhutada esimesi impulsse ja ootamatult lihtsaid, ent kelmikalt teismoodi ja väljapeetud lähenemisi. See on suurepärane, et meil on sellised noored kokad nagu Orm Oja ja Mart Klaas, kes oma meeskonnaga on valitud põhjamaade restoranide hulka.”

Eesti restoranide paremiku 2016. aasta nimekiri avalikustatakse 23. novembril Tallink Spa&Conference Hotelis.

Art Priori kodulehe leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews