1. Avaleht
  2. Tervis
  3. USA-s alustatakse teaduslikku uuringut vananemisvastase elustiili väljaselgitamiseks
USA-s alustatakse teaduslikku uuringut vananemisvastase elustiili väljaselgitamiseks

USA-s alustatakse teaduslikku uuringut vananemisvastase elustiili väljaselgitamiseks

USA-s alustatakse teaduslikku uuringut vananemisvastase elustiili väljaselgitamiseksAmeerika Ühendriikides Stanfordi ülikooli all tegutsev Ennetusuuringute keskus (Stanford University Prevention Research Center) alustab maailmas esmakordselt teadusliku uuringuga, mille eesmärk on välja selgitada tegurid, mis mõjutavad inimeste vananemisprotsessi kõige enam. Uuring on peamiselt suunatud inimeste igapäevase menüü analüüsimisele.

Uuringuprojekt nimega “Wellness Living Laboratory” (WELL) püüab välja selgitada n-ö tervise juhtimise põhimõtted, millega on võimalik inimestel oma vananemisprotsessi juhtida ja aeglustada. Uuritakse inimeste igapäevast toitumist ja elustiili, mis mõjutavad ainevahetust ja kognitiivseid võimeid kõige enam.

Ameerika Ühendriikides tegutseva toitumisalase uuringukeskuse Nutrilite’i Terviseinstituudi toitumistehnoloogia spetsialisti Keith Randolphi sõnul on võimalik oma vananemisprotsessi positiivses suunas mõjutada. “Tänapäeval levinud inimeste kiiret elustiili arvestades kipub vananemine olema pigem kiire ja enneaegne. Uuringu eesmärk on välja selgitada, kuivõrd suurt mõju avaldab tervislik, aktiivne eluviis ja toitumine vananemisele,” lisas ta. “Tõenäoliselt aitavad just antioksüdandid, eelkõige E- ja C- vitamiini kombineerimine lisaks tavalisele toidule vananemisprotsesse peatada.”

Nutrilite’i tootearenduse asepresidendi Audra Daviesi sõnul annab uuring väga olulised teadmised toitumise mõju kohta meie tervisele. “See on tulevikku sihtiv investeering meie kõigi jaoks ning aitab inimeste elukvaliteeti parandada,” lisas Davies.

Viis aastat kestva uuringuga “Wellness Living Laboratory” on planeeritud alustada 2015. aastal. WELLi loovad, viivad läbi ja analüüsivad Stanfordi Ennetusuuringute Keskuse teadlased. Uuringusse kaasatakse tuhandeid vabatahtlikke, kelle eluviisi, toitumisharjumusi ja elumuutusi uuritakse viie aasta jooksul. Uuringut toetab 10 miljoni dollari ulatuses Nutrilite’i Terviseinstituut.

Head Uudised GoodNews