1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VAATA VIDEOT! Aleksander Laane räägib TTV saates Suvemiks Terviselehe käekäigus
VAATA VIDEOT! Aleksander Laane räägib TTV saates Suvemiks Terviselehe käekäigus

VAATA VIDEOT! Aleksander Laane räägib TTV saates Suvemiks Terviselehe käekäigus

Aleksander LaaneKui inimene on terve, on tema enesetunne hea. Kui inimese enesetunne on hea, on tema meel rahulik. Kui meel on rahulik, on käitumine positiivne. Sellise vaimse ja füüsilise sünergia heaks on meil kõikidel võimalik anda panus kasvõi sellega, et alustame hoolitsust iseenda eest ja teadvustades iseendale asjaolu, kuidas tervis mõjutab ennekõike meie enda elukvaliteeti ja sealt edasi omakorda tervet ühiskonda.

Eestis muutub järk-järgult suhtumine tervisesse positiivsemaks ja on tunda, kuidas soovitakse parandada elukvaliteeti.

Terviseküsimuste eest on seisnud hea juba tervelt 21 aastat Aleksander Laane, kes on selle aja jooksul välja andnud Terviselehte. Olemegi Aleksandri külla kutsunud, et pisut tervisejuttu pajatada.

Kas eestlased on piisavalt terviseteadlikud?

Ega ikka ei ole. Teadlikkuse tase tõuseb aeglaselt, aga kindlalt. Hulk tööd on vaja veel ära teha.

Aastate jooksul, mil Terviselehte välja on antud, on aeg teinud oma töö. Kas teemad on üksjagu muutunud?

Põhiteemad, mis inimesi peamiselt huvitavad, on ikka samad. Puudutavad peamiselt südamehaigusi, on psühholoogiaalased jms. Juurde on tulnud geenitehnoloogia, mida on võib-olla kõige rohkem ja kõik, mis sealt edasi tuleb. Minnakse sügavuti.

Kes on Terviselehe põhitellijad ja kust kohast seda saab?

Terviselehte saab tellida loomulikult igast postkontorist. Samuti on olemas veebileht (terviseleht.ee). Facebookis oleme täiesti olemas, kus on ka kõik kontaktid. Praegu on täiesti paras aeg, et saaks augustikuuks ära tellida. Kes on lugejad? Lugejad on kõik tervisest huvitatud inimesed. Meie arvates on nii, et põhiline lugejaskond on naised vanuses 30 ja sealt edasi.

Räägime pisut riigi tervisesüsteemist. Millised on peamised asjad, mida ise selles muudaksite?

Me tegeleme hästi palju raviga. Ravi on heal tasemel ning selle kohta ei ole midagi halba öelda. Ravis on väga palju konkurentsi minu arvates. Eriti just Tallinnas. Seda võiks olla vähem ja selle võrra rohkem võiks olla kollegiaalsust, sest Eesti on ju lihtsalt nii väike. Teine asi on ennetustöö, mida ei ole piisavalt ja ei ole ka esmatasandi finantseerimist. Perearstide finantseerimine ei ole sellisel järjel nagu võiks olla. Need on minu nägemusel tervishoiu võtmeküsimused. Kui ennetustööd finantseeritaks rohkem, oleks tulevikus tervise osas lootust.

Et raviks kulub vähem?

Kas just raviks kulub vähem, aga saaks kasutada uusimaid meetodeid ja saaks rohkem ära teha.

See on suhteliselt tavaline probleem, et meie mehed ei hooli eriti oma tervisest. Kuidas seda muuta, et oldaks tervisetealikumad ja käidaks ka vajadusel arsti juures?

Minu arust see muutub. Niimoodi aeglaselt, aga kindlalt. Mehed pööravad oma tervisele ikkagi rohkem tähelepanu kui ütleme kümmekond, isegi vähem, aastat tagasi. Küll aga on naistel siin palju ära teha. Ega asjata öelda, et naine on mehe kael, kes pead pöörab sinna, kuhu vaja. See oleks üks väga hea variant ju.

Et tuleb kodus pidevalt peale käia ja arsti juurde saata?

Ei, mitte just nii, aga vaikselt suunata jah. Kasvõi, et käime koos ära – mina lähen ja tuled sina ka. Täiesti normaalne minu meelest.

Viimased aastad näitavad, et inimesed liiguvad üha enam tervisliku toitumise suunas. Kas ise toitute tervislikult?

Olen suhteliselt kõigesööja, aga ütleme nii, et ma ei suitseta, alkoholi tarbin mõõdukalt ja mulle meeldib jalgsi liikuda. Arvan küll, et selles mõttes olen täiesti korralike tervisekommetega. Lähen küll hilja magama, mis ei ole positiivne.

Rääkides tervislikust toitumisest, siis üsna paljud muutuvad radikaalseks ja söövad näiteks ainult salatilehti. Kas soovitate sellist käitumist?

Ma arvan, et süüa tuleks kõike. Kui kogu aeg tegeleda toiduküsimustega, siis muu jaoks aega ei jää – sõbrad kaovad ära ja tuttavad ning perekond kannatavad. Kui pidevalt väga rangelt elada mõnes dieedis, siis see on probleem.

Mis on Teie hinnangul Eesti rahva number üks terviseprobleem, mida tuleks kindlasti muuta?

Kui alustada väga suurtest asjadest, siis need on tubakas ja alkohol ning  liikumisvaegus. Kui neid kolme ennetusliku olemusega asja saaks kuidagi muuta, siis ülejäänu tuleks juba kergemini.

Liikumisaasta 2014 peaks meid veidi aitama!

Loodan küll väga!

VAATA VIDEOINTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews