1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. Vaata videot! Kuidas valmistada tervislikke tatrapiparkooke?
Vaata videot! Kuidas valmistada tervislikke tatrapiparkooke?

Vaata videot! Kuidas valmistada tervislikke tatrapiparkooke?

tatrapiprakoogidHiljuti ilmunud laste kokaraamatu “Lase mind kööki!” üks vahvatest retseptidest õpetab tervislike tatrajahust piparkookide valmistamist, millel kaunistuseks isetehtud glasuur. Nüüd saab neid suussulavaid jõulumaiuseid valmistada laheda videoretsepti abil.

Retsptikogumikus “Lase mind kööki!” jagavad kokkamishuvilised lapsed oma lemmikretsepte teistele lastele, teose autoriteks on ajakirjanik Merle Liivak ja  fotograaf Hele-Mai Alamaa. Video tootsid Little Dot Films all tegutsevad tunnustatud lastefotograaf Katrina Tang ning Endla teatri näitleja ja lavastaja Kaili Viidas. Videoretseptide loomine sai võimalikuks tänu “Lase mind kööki!” toetajatele Electroluxile ja Ülemiste keskusele.

VAATA VIDEOT!

Tatrapiparkoogid glasuuriga

Piparkoogid on kahvliahvikeste klassika! Aga kas oled proovinud tatrajahust tehtud koogikesi? Need on tervislikumad kui nisu omad, aga maitselt ikka supervinksvonks! Retsepti autor on 11-aastane Georg Rahumaa.

Plaaditäis
150 g 100% kookosrasva (see on võitaoline pakk)
250 g tatrajahu
50 g pruuni suhkrut
1 muna
1 tl piparkoogimaitseainet

Glasuur:
1 munavalge
300-400 ml tuhksuhkrut
matcha rohelise tee pulbrit ja/või hibiskuse toidupulbrit

Sulata kookosrasv väikeses potis. Lase pisut jahtuda, vala suurde kaussi ja lisa tatrajahu, muna, suhkur ja piparkoogimaitseaine. Muide, piparkoogivürtsisegu saad ka ise teha – sega tainasse lusikaotsatäis jahvatatud kaneeli, nelki, ingverit ja kardemoni!

Nüüd sega tainas kätega korralikult läbi – see peab jääma tahke nagu muretainas. Vajadusel lisa tatrajahu. Mätsi tainas palliks, mässi küpsetuspaberi sisse ning pista vähemalt paariks tunniks külmkappi. Veel parem oleks, kui see saaks külmkapis seista terve öö.

Pool tundi enne piparkoogitegu võta tainas külmikust välja, et see saaks toatemperatuuril soojeneda.

Soojenda ahi 190 kraadini. Pudista lauale jahu, et tainas rullides kinni ei jääks. Tõmba jahu käega ka tainarullile. Rulli tainas õhukeseks, umbes 3 mm paksuseks kihiks.

Tee tainast piparkoogivormidega erinevad kujud ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lükka piparkoogid ahju ja küpseta 7-10 minutit.

Glasuuriks lopsa munavalge kaussi ja sega osade kaupa juurde tuhksuhkur. Segu peab jääma glasuurjas ja läikiv. Sega sisse matcha tee või hibiskuse- või mõnd muud toidupulbrit: just nii palju, kuni saad kätte hea tooni. Võta väike kilekott, lõika pisike auk otsa. Aja glasuur sisse ja – fantaasialend, alga!

* Kokaraamatu “Lase mind kööki!” autoriteks on Merle Liivak ja Hele-Mai Alamaa. Kogumik juhindub Kahvliahvi kokakooli ideest hoida köök võsukestele avatud ja sellest saab kindlasti nõutud jõulukink!

Head Uudised GoodNews