1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Vaktsiinibuss teeb viljandlastele vaktsineerimise lihtsaks ja kättesaadavaks
Vaktsiinibuss teeb viljandlastele vaktsineerimise lihtsaks ja kättesaadavaks

Vaktsiinibuss teeb viljandlastele vaktsineerimise lihtsaks ja kättesaadavaks

12. juulil saavad soovijad Viljandis Vabaduse platsil taas külastada vaktsiinibussi, et lasta end vaktsineerida emakakaelavähi, hepatiidi, puukentsefaliidi või difteeria-teetanuse vastu.

Viljandi maavalitsuse sotsiaalala peaspetsialist Luule Vitsur ütles, et kampaania „Viljandimaa hoolib, hooli sina ka!“ ajal on võimalus lasta end soodushinnaga vaktsineerida. HPV vaktsiin on siis 50% soodustusega (~58 €)  ning A ja B hepatiidi vaktsiinid 25% soodustusega (sõltuvalt vanusest ja vaktsiini tüübist 14-29 €).

Oluline on jätkata pooleliolevaid vaktsineerimisi ning kindlasti võiksid end vaktsineerida ka need, kes pole seda veel teinud.

Viljandimaal alustasid paljud inimesed eelmisel aastal A-hepatiidi vastu vaktsineerimisega, siis meeldetuletusena on immuunsuse pikendamiseks vajalik teha ka teine vaktsiinisüst.

A-hepatiidi vastase immuunsuse ehk mittevastuvõtlikkuse kindlustamiseks manustatakse vaktsiini kaks doosi 6-18-kuulise intervalliga. Immuunsus kujuneb ühe kuu jooksul 94-100% vaktsineeritutel pärast esimese annuse manustamist ja kõigil vaktsineeritutel pärast teise annuse manustamist. Immuunsuse kestvus pärast vaktsineerimist on vähemalt 20 aastat.

Samuti on saadaval ka A- ja B-hepatiidi vastane kombineeritud vaktsiin. Kombineeritud vaktsiini kasutamisel saavutatakse kaitse pärast kolme annuse süstimist.

Samuti saab vaktsiinibussis teha kaitsesüsti puukentsefaliidi ning difteeria ja teetanuse vastu. Puugisüst maksab 29 eurot ja difteeria-teetanuse vaktsiin kolm eurot.

Osaühingu Terviseagentuur vaktsiinibuss on

Viljandis Vabaduse platsil reedel, 12. juulil kella 13–18.

Vaktsineerimise eest saab bussis tasuda nii sularahas kui maksekaardiga.

Luule Vitsuri jutu järgi on mullu kevadel hepatiidivastasest kaitsesüstimisest alguse saanud kampaania „Viljandimaa hoolib, hooli sina ka!“ osutunud maakonna elanike hulgas vajalikuks ning ta loodab arvukat huvi vaktsineerimise vastu ka sel reedel.

Kampaania põhirõhk on  sel aastal suunatud Viljandi maakonnas 12–40-aastaste tütarlaste ja täiskasvanud naiste vaktsineerimisele emakakaelavähi vastu, võimaldades neile kõik kolm doosi HPV vaktsiini soodushinnaga.

Lisaks vaktsiinibussile on HPV vastast vaktsineerimist võimalik teha ka Viljandi haigla noorte nõustamiskabinetis ja günekoloogide juures, ent siis on vaja vaktsineerimiseks ise aeg kinni panna. Samuti saab end HPV vastu vaktsineerida perearsti juures, kuid sellisel juhul tuleb eelnevalt konsulteerida perearstiga, kes kirjutab inimesele välja digiretsepti ja ütleb, kus inimene selle vaktsiini soodushinnaga saab.

Emakakaelavähi vastase kampaania koostööpartnerid on Viljandi maavalitsus, SA Viljandi Haigla, Terviseagentuur OÜ, Viljandimaa perearstikeskused (perearstid, pereõed), GlaxoSmithKline Eesti OÜ ja Viljandi Vana-Apteek.

Terviseameti  Viljandimaa esinduse spetsialisti epidemioloogia alal Jaana Pullmann edastas kokkuvõtvad andmed eelmise aasta ja tänavuse aasta esimese kvartali kohta:

2012 aastal immuniseeriti Viljandimaal

1. Papilloomiviirusnakkuse vastu kokku 29 inimest ( neist 0-14 a 27, 15-17 aastasi 1, 1 täiskasvanu)

2. B viirushepatiidi vastu kokku 1210 inimest ( neist 0-14 a lapsi 891, 15-17 a 1 ja 318 täiskasvanut)

3. A viirushepatiidi vastu kokku 1487( neist 0-14 a lapsi 295, 15-17 a 55 ja 1137täiskasvanut)

4. Puukentsefaliidi vastu vaktsineeriti kokku 364 ( neist 0-14 a lapsi 111, 15-17 a 7 ja 246 täiskasvanut)

Puukentsefaliidi vastu revaktsineeriti kokku 641 ( neist 0-14 a lapsi 122, 15-17 a 25 ja 494 täiskasvanut)

2013 aasta I kvartalis immuniseeriti Viljandimaal

1. Papilloomiviirusnakkuse vastased immuniseerimised on veel pooleli ja seetõttu immuniseeritavate arv pole teada (I kvartalis ei kajastunud)

2. B viirushepatiidi vastu kokku 131 inimest (neist 0-14 a lapsi 130 ja 1 täiskasvanu)

3. A viirushepatiidi vastu kokku 40 inimest ( neist 0-14 a lapsi 4, 15-17 a 2 ja 34 täiskasvanut)

4. Puukentsefaliidi vastu vaktsineeriti kokku 38 inimest (neist 0-14 a lapsi 12, 15-17 a 1 ja 25 täiskasvanut)

Puukentsefaliidi vastu revaktsineeriti kokku 60 ( neist 0-14 a lapsi 11, 15-17 a 1 ja 48 täiskasvanut)

Luule Vitsuri sõnul  on Viljandimaa kampaania andnud inimestele paremaid võimalusi enda tervise hoidmiseks ja kaitsmiseks ning terviseriskide vähendamiseks  immuniseerimise kaudu. Inimeste huvi ja teadlikkuse määr on Viljandimaal keskmisest kõrgem.  „Alati võib küsida, et miks peaks hoolima?, kuid kes siis veel iseenda eest hoolitseb kui mitte ise ning vanemad peavad lastest hoolima“, rääkis Vitsur.

HPV ja A ja B  hepatiit on nakkushaigused, millesse haigestumist saab vältidaimmuniseerimise teel. Lisaks veel mitmed teised vaktsineerimised nagu puukentsefaliidi vastu ning difteeria-teetanuse vastu.

Head Uudised GoodNews