1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VIDEO! Dr. Maie Matšenas: hambad on tervise lahutamatu osa
VIDEO! Dr. Maie Matšenas: hambad on tervise lahutamatu osa

VIDEO! Dr. Maie Matšenas: hambad on tervise lahutamatu osa

Tallinna Televisiooni “Suvestuudio” vaadati seekord inimeste tervise poolele ja selleks kutsuti saatesse hambaarst ning kolme hambakliiniku omanik Maie Matšenas. Esimeseks teemaks oli möödunud jaanipäev ning saatekülalise sõnul on eestlastel tore, sest südasuvel käivad käsikäes kaks tähtsat püha, Võidupüha ja Jaanipäev. Ühed inimesed tähistavad neid Maie Matšenase määratlust mööda isamaaliselt ja aateliselt, teised eelajalooliste traditsioonide järgi, kui üldiselt saavad siis pered kokku, kaetakse pikk laud ning süüakse ja juuakse palju.

Peale Jaani aga peaks inimesed meediku soovitust mööda olema rohkem värskes õhus ja jooma vett, soovitatavalt aluselist. Üldiselt aga soovitab Maie Matšenas eestlastel süüa suvel seda, mida kasvatatakse ise või lasvatavad naabrid ja sõbrad.

Mis aga puutub hambaravisse, siis on tema käe all kolm kliinikut Tallinnas ja Harjumaal, kokku 14 000 patsiendiga. Viimane kliinik avati Narva maanteel just seetõttu, et Olümpia hotellis asuvas hambaravis kasvas patsientide arv liiga suureks.

Inimeste hammaste seisukorra kohta rääkides ütleb Maie Matšenas, et neil, kes hambarsti juures regulaarselt käivad, on asjad kontrolli all, kuid on ka neid, kes endiselt kardavad hambaravi, ja suurim murelaps on see grupp, kel pole materiaalset võimalust oma hambaid ravida. “Oleme püüdnud Haigekassale ja sotsiaalministeeriumile selgeks teha, et hambad on tervise lahutamatu, kuid paraku on hambaravi erinevalt perearstisüsteemist justkui ainult arstide ja patsientide mure,” nendib Maie Matšenas. “See on ikka kole, kui kartul hambaauku kinni jääb,” kirjeldab ta patsientide hammaste seisu halvimat varianti.

Vaata videot!

Head Uudised GoodNews