1. Avaleht
  2. Tervis
  3. VIDEO I Kas sinu laps teab, kuidas rattaga ohutult liigelda?
VIDEO I Kas sinu laps teab, kuidas rattaga ohutult liigelda?

VIDEO I Kas sinu laps teab, kuidas rattaga ohutult liigelda?

Paljud lapsed veedavad suve ratta seljas. Koduõues sõita on lihtne, kuid ohud ilmnevad siis, kui minna päris liiklusesse. ERGO kindlustuse andmetel juhtub 75% rattaõnnetustest just suvel ning hinnanguliselt iga kaheksas juhtum on seotud lastega.

„Liikluses peab laps jälgima ümbritsevat, kaasliiklejaid ning tundma liiklusreegleid ja liiklusmärke. Vanemaga koos sõites võtab vastutuse üldjuhul lapsevanem, kes suudab ohukohti juba eos ennetada. Üksi liigeldes on aga kogu vastutus lapsel, mistõttu on väga oluline, et ta saaks aru, mis liikluses toimub ning kus ja kuidas rattaga sõita,“ ütles ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts.

Lepvalts selgitas, mida iga lapsevanem peaks juba varakult oma lapsele õpetama, et jalgrattaga liiklusesse minek oleks ohutu.

  1. Enne rattasõitu veendu, et jalgratas on töökorras – kummid täis, pidurid ja signaalkell töötavad. Rattal peavad kindlasti olema helkurid ning pimedal ajal ka tuled – ees valge, taga punane. Ole teistele liiklejatele nähtav. Pane selga kas erksamad riided või kanna helkurit.
  2. Rattaga sõites kanna kindlasti kiivrit. Veendu, et see oleks õigesti peas, sest valesti paigaldatud kiiver ei pruugi õnnetuse korral sind kaitsta. Kui kulmude ja kiivri vahele jääb umbes kahe näpu vahe ruumi, siis on hästi. Kinnita kiiver korralikult. Kiivri rihma ja lõua vahele peaks mahtuma 1-2 näppu.
  3. Kui liikled rattaga üksi ja sul pole veel jalgratturi juhiluba, siis sõida vaid kergliiklusteel või kõnniteel. Ära rattaga sõiduteele mine. Sõiduteel võivad sõita alates 8-aastased lapsed koos vanemaga või alates 10-aastased lapsed, kellel on jalgratturi juhiluba.
  4. Kergliiklusteel sõida jalakäijate kiirusega, ära kiirusta. Jalakäijatele lähenedes anna vajadusel rattakella ja möödu neist ohutus kauguses.
  5. Kui kergliiklustee lõikub sõiduteega ja sellele pole joonistatud sebra, tuleb autole teed anda. Lisaks ole tähelepanelik hoovist väljuvate autode suhtes.
  6. Kui tahad minna üle ülekäiguraja, kus ei ole valgusfoori, ja soovid, et auto sulle teed annaks, siis tule ratta seljast maha ja veendu, et autojuhid on sind märganud. Kõnni üle tee, ratas käe kõrval.
  7. Suurele fooridega ristmikule lähenedes ole eriti tähelepanelik. Tule ratta seljast maha ja oota, kuni süttib roheline tuli. Ületa ristmik jalgratas käe kõrval ning jälgi, et mõni autojuht siiski kogemata teele ei sõidaks.
  8. Kõnniteel peab arvestama teiste liiklejatega ja sõitma rahulikus tempos. Kui sõidad rattaga, siis ära kuula kõrvaklappidest muusikat ega räägi mobiiltelefoniga. Jälgi tähelepanelikult liiklust enda ees ja ümber.
  9. Kui oled kohale jõudnud, pargi oma ratas turvalisse kohta või kinnita rattalukuga.

Vaata ka videoõpetust laste ohutust liiklemisest jalgrattaga.

Head Uudised GoodNews