1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Gurmaanidele
  4. VIDEOÕPETUS | Kuidas grillida kana?
VIDEOÕPETUS | Kuidas grillida kana?

VIDEOÕPETUS | Kuidas grillida kana?

Kanaliha tarbimine on koroonakriisi ajal tõusnud, näitab Eesti suurima kodumaisel kapitalil põhineva lihatootja AS Nõo Lihatööstus müügistatistika. Võib arvata, et eestlaste armastatud kanaliha populaarsus kasvab alanud grillihooajal veelgi. Samas on tegemist lihaga, mida pahatihti küpsetatakse üle. Kuidas aga grillida nii, et kana jääks mõnusalt mahlane?

Nõo lihatööstus koostöös tippkokk Joel Ostratiga pani kokku kasulikud soovitused, mida kanaliha grillides samm-sammult silmas pidada.

1. Kõigepealt lase grill kuumaks – temperatuur peab olema 250-300 kraadi, söed punased.

2. Aseta kanatükid grillile piisavate vahedega, mitte üksteise otsa.

3. Grillil olevat kana kasta vahepeal marinaadiga. Kui ostad marinaadis kana ja marinaad jääb paki põhja, siis ära viska seda ära, vaid kasutagi liha vahepealseks niisutamiseks. Marinaadis sisalduv (näiteks kirsitükid, sibulad vmt) aseta lihatükkide peale.

4. Vahepeal anna kanale aega küpsemiseks ja ära ole kärsitu. Liha tuleb keerata alles siis, kui alumine pind on pruunistunud. Tee ühe lihatükiga proovikeeramine ja kui liha on pruun, keera ka kõik teised tükid ümber. Kanaliha võib keerata grillil rohkem kui 1-2 korda edasi-tagasi, see ei tee halba.

5. Kui soovid kanalihale juurde anda õrna suitsust mekki, kata grill enne liha valmimist korraks kaanega. Nii tekib grillis mõnus suits ja kana saab juurde barbecue-efekti.

6. Kuidas teha kindlaks, et kanaliha on valmis? Kui toorest kanaliha enne grillile asetamist katsuda, siis tunned, et ta on pehme ja vetruv. Grillimisel muutub kanaliha tugevamaks nagu treenitud lihas ning seda on katsudes tunda. Seega katsu valmivat kanaliha näpu või kahvliga, et küpsusest aru saada. Selline tunnetus tuleb muidugi vilumusega. Seega kui siiski kahtled, kas liha on valmis või mitte, võta appi lihatermomeeter ja löö see liha sisse. Kui temperatuur on 70 kraadi, tõsta kana grillilt maha. Alati pärast grillimist lase kanal mõned minutid ka nii-öelda puhata.

7. Kui oled grillimise lõpetanud ja grillraud jääb „mustaks“, siis ära muretse. Põleta see lahti hoopis järgmise grillimise ajal. Marinaad ja kõik muu grilli külge jääv kaitseb tegelikult sinu grilli roostetamise eest.

VAATA VIDEOÕPETUST!

Eesti suurim kodumaisel kapitalil põhinev lihatootja AS Nõo Lihatööstus valmistab alanud hooajaks kokku üle 600 tonni spetsiaalseid suvetooteid. Nende hulgast leiab ka laia valiku kanalihatooteid, mis on valminud koostöös terviseprogrammi Fitlap toitumisspetsialistide ja tippkokk Joel Ostratiga.

Head Uudised GoodNews