1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Viljandi Maavalitsus soovib muuta vältimatu hambaraviteenuse hõlpsamini kättesaadavaks
Viljandi Maavalitsus soovib muuta vältimatu hambaraviteenuse hõlpsamini kättesaadavaks

Viljandi Maavalitsus soovib muuta vältimatu hambaraviteenuse hõlpsamini kättesaadavaks

Vasakult: Haigekassa Tartu osakonna esindaja ning usaldusarst Tiia Zeigo,  Uku hambaravi tegevjuht Viktoria Härmik, Viljandi Hambakliiniku esindaja Taima Kree, Dentes A&E hambaravi juhataja Aarne Anton
Vasakult: Haigekassa Tartu osakonna esindaja ning usaldusarst Tiia Zeigo, Uku hambaravi tegevjuht Viktoria Härmik, Viljandi Hambakliiniku esindaja Taima Kree, Dentes A&E hambaravi juhataja Aarne Anton

15. jaanuaril kohtusid Viljandi maavalitsuses Viljandi suuremate hambakliinikute ja Haigekassa esindajad, et koos maavanem Erich Palmiga arutada võimaluse üle Viljandis erakorralist hambaraviteenust osutada ka laupäeviti.

Viljandi maavanem Erich Palmi sõnul on vältimatu hambaraviteenuse puudumine töövälisel päeval üks  riskidest, mis võib mõjutada praegu maakonna kodanike jaoks hädavajalike avalike teenuste kättesaadavust. Arutelu käigus tõid Hambakliinikute ja Haigekassa esindajad välja hulgaliselt asjaolusid, mis praegustes tingimustes teevad laupäevase teenuse pakkumise keeruliseks. Eraõiguslikud asutused otsustavad ise, kuidas, kunas ja millises mahus teenust osutada. Praegu on ka tööpäeviti Viljandis  mitmetel hambaravikliinikutel vastuvõtuajad isegi kuni kella 18-19- ni, mis on kliinikute juhtide sõnul küllaltki suur vastutulek.

Viljandi maavanem Erich Palm (paremal) külalisi ära saatmas
Viljandi maavanem Erich Palm (paremal) külalisi ära saatmas

Haigekassa Tartu osakonna esindaja ning usaldusarst Tiia Zeigo sõnul tuleks kindlasti põhimõtteliselt selle tema käsitluse juures eristada kahte erinevat seisundit. Üks neist on vajadus erakorraliseks hambaraviteenuseks ning teine hammastest põhjustatud vajadus vältimatule abile. „Kindlasti  on iga juhtum ainulaadne ja edasise osas võtab otsuse vastu arst. Vältimatut abi vajava hambast põhjustatud seisundi korral võib tekkida olukord, kus väga tugeva põletiku tõttu on oht inimese tervisele ja elule.  Siis on tekkinud turse, palavik, suur nõrkus, organismi üldpõletiku seisund, talumatu valu jms. Sellisel juhul tuleb kindlasti töövälisel ajal ja nädalavahetusel pöörduda haigla erakorralise meditsiini osakonda. Leebemate seisundite puhul peetakse  mõistlikuks inimesel reageerida  kuni 3 päeva jooksul. Vältimatu abi  osutamine mõistliku ooteajaga tööpäeva ja hambaravi lahtiolekuaegadel on kõikidele arstidele teada olev kohustus. Samas ei nõua ilma muude sümptomiteta valu reeglina vältimatut abi,“ selgitas Zeigo.

Dentes A&E hambaravi juhataja Aarne Anton rääkis, et nende kliinikul on varasemast ajast laupäeval töötamise kogemus, kuid see osutus mõttetuks. „Sama hästi võiks arutleda, miks mitte pühapäeviti ja miks mitte öösel,“ rääkis Anton naljatlevalt.

Uku hambaravi tegevjuht Viktoria Härmik ütles, et nende vastuvõtt toimub tööpäeviti 19-ni ja nagu teistegi puhul võetakse ka neil samadel aegadel vastu vältimatu esmaabiga patsiente. „Ooteaeg tekib loomulikult, sest vältimatu vastuvõtt toimub kokkulepitud vastuvõtuaegade vahepeal arsti puhkehetke arvelt. Samas me arstidena mõistame vajadust,“ nentis Härmik.

Viljandi Hambakliiniku ravijuht ja esindaja  Taima Kree kinnitas kolleegide mõtteid ning lisas mõistvalt, et seisundi erakorralisuse ja vältimatuse vahe selgub hammaste puhul tõesti alles suhu vaadates. „ Oleme kunagi laupäevaseid vastuvõtte teinud, kuid sellest loobunud hambaarstide puuduse tõttu. Samuti on meie raamatupidamises tehtud analüüs, millest selgus, et majanduslikult see tegevus end ära ei tasu. Kui laupäevane vastuvõtt taastada, siis peaks keegi väljastpoolt vältimatu esmaabi ootelolekut kompenseerima. Meie puhul tähendaks see, et majas peab olema tegelikult 3 inimeset, kellele tuleb nädalavahetusel töötamise eest maksta kõrgemat tasu,“ arutles Kree.

Kõik kohaletulnud olid ühel meelel, et vältimatu ohuolukorra ehk hammastest tingitud organismi üldpõletikulise seisundi puhul tuleb inimestel nädalavahetusel pöörduda haigla erakorralisse vastuvõttu abi saamiseks. Arstid panid inimeste südamele sellegi, et rohkem tuleb hoolitseda nii iseenda kui ka oma lähedaste eest. Ükski vältimatu olukord ei saabu ilma hoiatavate märkideta ning arsti juurde tuleb pöörduda juba väikeste vaevustega.

Viljandi maavanem Erich Palmi avaldas lootust, et selle teema juurde õnnestub  kevadel tagasi tulla ja jõuda koostöö kaudu otsuseni, mis võimaldaks inimestel saada spetsialisti abi tulevikus ka laupäeviti. „Uurime seni, millised on lisarahastuse võimalused ning kas mõttega ühinevad ka omavalitsused. Mõistame, et hambaraviteenuse ootel olemise kulud on suured, kuid kodanikul peaks siiski olema võimalus ka laupäeval erakorralise mure puhul hambaarsti juurde pääseda. Peamine on hoida ära seisundi vältimatuks muutumine,“ selgitas Palm.

Head Uudised GoodNews