1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Võitle talviste külmetushaiguste vastu tervislikuma eluviisiga
Võitle talviste külmetushaiguste vastu tervislikuma eluviisiga

Võitle talviste külmetushaiguste vastu tervislikuma eluviisiga

Võitle talviste külmetushaiguste vastu tervislikuma eluviisigaMadalad temperatuurid, kuiv ja liiga soe õhk kontoris, talvemasendus – kas tunned külmetust ligi hiilimas? Kui tahad olla kindel, et sa ei pea terve talv läbi voodis lamama, siis ehk on aeg midagi ette võtta. Tervislikum elustiil võib oluliselt parandada sinu elukvaliteeti ning anda parema tervise – ning selleks on vaja ainult paari lihtsat muudatust. Kas oled valmis?

Maga piisavalt

Uni (ja üldse puhkamine) on immuunsüsteemi aktiivsena hoidmisel väga oluline tegur, nii et peaksid alati piisavalt magama, eriti külmadel talvepäevadel. Kui oled ületöötanud, väsinud ja kurnatud, siis on sul suurem võimalus külmetushaigusi saada, sest sinu keha ei ole lihtsalt haigusega võitlemiseks piisavalt tugev.

Sinu uni on olulisem kui arvad

Kuigi vähem magamine võib tunduda hea mõte, et oma kiirest graafikust kinni pidada, siis pikemas perspektiivis ei ole see eriti hea investeering. See toimib mõnda aega, kuid lõppkokkuvõttes ei ole võimalik tagajärgede eest põgeneda. Vali targalt ning maga piisavalt – võta selle jaoks aega, sest kaalul on tervis!

Pese oma käsi

Mitu korda päevas sa oma käsi pesed? Muidugi pesed neid pärast tualetis käimist, kuid kas pesed neid ka enne igat söögikorda, pärast bussiga sõitmist ning pärast igat kätesurumist? Usu või mitte, kuid paljud talvised nakkused pääsevad meile ligi just nimelt käte kaudu – viirused jäävad käte külge ning kui hiljem oma nägu või isegi suud puudutame, ongi külmetushaigus kohal.

Soe vesi ja seep päästavad päeva

Kindlasti pese oma käsi võimalikult tihti sooja vee ja seebiga. Kui sul pole selleks võimalust, siis muretse endale desinfitseeriv geel, mis tapab kõik bakterid sinu kätel. See on lihtne meede, mis hoiab paljud nakkused eemal ning tagab tervislikuma talve.

Saa kätte kõik vajalikult vitamiinid ja mineraalid

Sinu immuunsüsteem on peamine kaitse kahjulike bakterite vastu, kuid kui see pole piisavalt tugev, ei tee ta oma tööd hästi. Et immuunsüsteem oleks tugev, peab sinu keha saama kätte kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid – oma looduslikul kujul.
 
Maailma kõige tervislikum jook

Kui sul ei ole aega piisava koguse puu- ja köögiviljade söömiseks, proovi neid mahlaks teha. Looduslikud värskelt pressitud mahlad on suurepärane viis tagamaks, et keha saab kätte kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid – ja seda tervislikul, looduslikul ja maitsval viisil. Muuda see osaks oma hommikurutiinist – sa üllatud, kui palju paremini end tunned ning kui palju energiat juurde saad.

Tarbi piisavalt vedelikke

Sellest reeglist tuleks terve aasta läbi kinni pidada, kuid eriti oluline on see just talvel. Tarbides piisavalt vedelikke, aitad kehal nakkustega võidelda – vesi aitab neerudel korralikult töötada ning kogunenud mürkaineid kehast välja viia.

Kaheksa klaasitäit ja hea tervis

Mis on parim valik? Vesi on alati hea, kuid magustamata tee (või koos natukese meega) ja värskelt pressitud puu- ja köögiviljamahlad on samuti suurepärane viis oma keha turgutamiseks ning immuunsüsteemi tugevdamiseks. Umbes kaheksa klaasitäit peaks olema piisav, et sind hea tervise juures hoida ning külmetushaigused eemale peletada.

Hakka liigutama

Külmad talved mööduvad tavaliselt toas diivanil telerit vaadates või söögilaua taga. Selles pole midagi halba, kui aja maha võtad ning pühadel veidi ahvatlustele järele annad – kuid füüsilise tegevuse puudumine muudab sind peagi märklauaks bakteritele.

Võit külmade talvepäevade üle

Kuigi ilmad ei ole väga sõbralikud, pole see mingi vabandus, et mitte välja minna. Pane end soojalt riidesse ning mine jalutama või isegi matkama – ning kui väljas on tõepoolest liiga külm, siis võid külastada jõusaali, ujulat või mängida siseruumides tennist. Kui eelistad koju jääda, siis mine jooksulindile, siserattale või stepperile, või haara hoopis treeningmatt ning harrasta veidi joogat või pilatest mugavalt omaenda elutoas.

Allikas: Dormeo.ee

Head Uudised GoodNews