1. Avaleht
  2. Tervis
  3. 10 põhjust, miks peaksid piisavalt magama
10 põhjust, miks peaksid piisavalt magama

10 põhjust, miks peaksid piisavalt magama

10 põhjust, miks peaksid piisavalt magamaKas sa ei saanud piisavalt magada? Ära muretse, sa ei ole ainus, kellele kiire elustiil ja liigsed kohustused on unepuuduse põhjustanud, kuid see võib su tervisele ja heaolule väga halvasti mõjuda.
Ehk on tõesti viimane aeg une jaoks piisavalt aega pühendada ning oma tervise, heaolu ja tuleviku eest hoolitseda. Kas arvad endiselt, et sul pole selleks piisavalt aega? Sind võiksid veenda järgmised põhjused…

Unepuudus tekitab ülekaalu

Uuringud on näidanud, et inimesed, kes ei saa piisavalt magada, on tihti ülekaalulised. Selle põhjuseks on isu tekitavad hormoonid: kui sa ei saa piisavalt magada, eritab keha neid hormoone tavapärasest rohkem. Vähe magades võtad seega kiiresti kilosid juurde.
Otsus on sinu teha: kas piinad end dieediga või magad tund või paar kauem?

Sööd tõenäoliselt ebatervislikku toitu

Kui sa piisavalt ei maga, otsustad tihti toidu kasuks, milles on rohkem rasvu ja kolesterooli. Teadlased on selle kindlaks teinud. Ning eriti kehtib see naiste kohta – kes juba niigi lisakilodega rohkem võitlevad. Selline toitumine ei too sulle mitte ainult lisakilosid, vaid ka terviseprobleemid, mistõttu on magamisaja pikendamine palju parem otsus.
Sul on suurem diabeeti haigestumise risk
Uuringud näitavad, et inimestel, kes magavad öö jooksul ainult viis või vähem tundi, on 2,5 korda suurem tõenäosus diabeeti haigestuda. Neil, kes magavad kuus või vähem tundi, on samuti suurem haigestumisrisk – suisa 1,7 korda suurem.
Diabeet võib endaga kaasa tuua paljusid probleeme, seega tegutse enne, kui on liiga hilja.

Sinu süda on ohus

Esmapilgul süütuna tunduv unepuudus võib südamele väga halvasti mõjuda. Neil, kes magavad öösel viis või vähem tundi, on südameinfarkti oht 45 protsenti suurem kui neil, kes kauem magavad. Unepuudus põhjustab kaltsiumi kogunemist südamearteritesse, mis võivad põhjustada südameinfarkti või insulti.

Sinuga juhtub suurema tõenäosusega liiklusõnnetus

Kas teadsid, et magamata juhid põhjustavad 20% maanteel toimunud liiklusõnnetustest? Unepuudus võib seega maksma minna elu – mitte ainult sinu oma, vaid ka sinuga autos olevate inimeste ning maanteel sinuga koos liiklevate inimeste elu. Kas tõesti arvad, et sinu ja sind ümbritsevate inimeste elu ei ole väärt paari lisatundi magamiseks?

Sul on suurem depressiooni langemise oht

Need, kes regulaarselt vähe magavad, sooritavad oma igapäevaseid toimetusi viimaste energiavarudega. Nad kannatavad suurema tõenäosusega ka vaimsete probleemide, depressiooni ja alkoholismi käes. See ei kehti ainult täiskasvanute kohta; teismelised ja õpilased, kes piisavalt ei maga, on samuti depressiooniga tihti hädas.
Une kogus võib seega otseselt mõjutada tervist ja heaolu – ehk on aeg tunda muutust, mille võib tuua vaid paar magamisele pühendatud lisatundi.

Tagajärjed ümbritsevale

Unepuudusel on halb mõju sinu heaolule ning selle tagajärgi tunnevad lisaks sulle ka sind ümbritsevad inimesed. Kui oled halvas tujus, ärritud kergemini, oled kannatamatu ja ebasõbralik ning see ei paranda kohe kindlasti sinu populaarsust lähedaste ja mitte nii lähedaste seas.
Kui ühel hetkel tunned, et su kolleegid, naabrid või isegi pereliikmed sind väldivad, on aeg tegutseda – maga öösel ühe tunni võrra kauem!

Sinu intellektuaalsed võimed vähenevad

See ei tähenda ainult seda, et naljadest paar sekundit hiljem aru saad kui teised – sellel võib olla ka palju tõsisemaid tagajärgi. Vähene uni muudab ülesannetele keskendumise raskeks, mille tagajärjel saad kehvemaid tulemusi ning vajad ülesannete sooritamiseks rohkem aega – ning sinu tööandjale ei meeldi see kohe kindlasti.
Uuringud on isegi näidanud, et regulaarne, öö jooksul 6–8 tundi kestev uni muudab aju neli kuni seitse aastat vanemaks – mis on ilmselt piisav põhjus, miks öö jooksul vähemalt 8 tundi või vajaduse korral rohkemgi magada.

Sa näeksid parem välja

Iluuinak ei ole mingi müüt – une kestusel on tõepoolest otsene mõju välimusele! Uuringud on näidanud, et inimesed, kes ei maga piisavalt kaua, näivad vähem atraktiivsed ning vähem terved – need, kes aga piisavalt magavad, näevad välja noored ja värsked.
Lisatund magamiseks või paks meigikiht? Tervislikum ja targem valik on ilmselge!

Sa pikendaksid oma eluiga

Kas magad vähem, sest arvad, et veedaksid vastasel juhul enamiku oma elust magades? See võib tõsi olla, kuid sul oleks pikem elu, mille jooksul magada! Uuringute kohaselt on inimestel, kes viis või vähem tundi magavad, 15% suurem surmaoht. Seega maga mõni tund kauem – sinu elu on siis parema kvaliteediga ning sa saad seda kauem nautida!

Allikas: Dormeo

Head Uudised GoodNews