1. Avaleht
  2. Tervis
  3. 15 minutit tähelepanu lähikondsele aitab parema vaimse terviseni
15 minutit tähelepanu lähikondsele aitab parema vaimse terviseni

15 minutit tähelepanu lähikondsele aitab parema vaimse terviseni

Vaimse tervise eestseisja Peaasi.ee ja Sotsiaalministeerium kutsuvad üleilmsel suitsiidiennetuspäeval üles pöörama tähelepanu oma lähedaste vaimsele tervisele. Uuringute järgi võib juba 15 minutit jagamatut tähelepanu parandada lähedase inimese vaimset tervist.

“Kaotame enesetappude läbi Eestis ligi 200 inimest aastas. See on valus ja terve ühiskonna sekkumist vajav küsimus. Õigeaegse märkamise ja abi korral oleks kindlasti võimalik palju elusid päästa,” ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. “Enesetappude ennetamiseks kutsume inimesi üles märkama enda kõrval abivajajaid ning võtma aega nende ära kuulamiseks. Sageli ei olegi inimese aitamiseks vaja erilisi oskusi, vaid piisab ka ära kuulamisest ja toeks olemisest. Vaimse tervise esmaabi saab anda igaühele ja igaüks ning me ei tea kunagi, kui elumuutev meie toetus võib olla,” sõnas minister.

Peaasi.ee tegevjuhi Anna-Kaisa Oidermaa sõnul on koroonaviiruse levik kuhjanud inimestele vaimset stressi ja pingeid ning kõige olulisem on lähikuudel teineteisele toetudes püsida vaimselt koos. “Saame toetuda keerulistel aegadel koos püsimiseks teineteisele. Oma lähiringi inimeste vaimse tervise toetamiseks piisab juba ka 15 minutist jagamatust tähelepanust päevas,” ütles Anna-Kaisa Oidermaa. “Teineteisega rääkimise ajaks pange teler kinni, nutitelefon ära ja pühendage 100% end teise inimesega suhtlemisele. Juba 15 minutit avaldab suurt mõju ja seda nii suhetes laste kui ka täiskasvanutega.”

Peaasi.ee alustab sel nädalal teavituskampaaniat “Püsime koos”, mis kutsubki üles järgmise kuu aja jooksul inimesi pühendama teineteisele vähemalt 15 minutit jagamatut tähelepanu päevas. “Võib lähedasega rääkida, lauamänge mängida, minna jooksma või midagi muud koos tegema,” tõi Oidermaa näiteid.

“Püsime koos” kampaania jooksul saab osaleda nii vaimse tervise teemalistel veebikursustel, 20. septembril meeste vaimse tervise nimel toimuval #jooksemekoos jooksul kui ka oktoobris Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni korraldataval vaimse tervise messil “Püsime koos”.

10. septembril osalevad ka enamik Eesti riigigümnaasiumidest “Püsime koos” kampaania 15 minuti väljakutse aktsioonis, mis julgustab noori omavahel rohkem rääkima vaimse tervise probleemidest, neid märkama ja olulistel hetkedel ka vajalikku abi küsima.

Head Uudised GoodNews