1. Avaleht
  2. Tervis
  3. 20 PROJEKTI I Tervishoiuinnovaatorite võrgustik EIT Health valis välja rekordarvu varajases staadiumis tervisehoiualaseid uuendusi
20 PROJEKTI I Tervishoiuinnovaatorite võrgustik EIT Health valis välja rekordarvu varajases staadiumis tervisehoiualaseid uuendusi

20 PROJEKTI I Tervishoiuinnovaatorite võrgustik EIT Health valis välja rekordarvu varajases staadiumis tervisehoiualaseid uuendusi

Tervishoiuinnovaatorite võrgustik EIT Health valis sel aastal välja rekordarvu varajases staadiumis tervisehoiualaseid uuendusi, nende seas neli paljulubavat projekti Leedust, Lätist ja Eestist. Eestist pälvib Euroopa toetuse mobiilirakendus CoNurse, mis pakub personaalset raviplaani koos samm-sammuliste video- ja audiojuhistega taastusraviprotseduuride läbiviimiseks kodus.

Juba neljandat aastat toimuva konkursi EIT Health RIS Innovation Call 2022 viimasesse vooru laekus rohkem kui 80 taotlust. See EIT Health RIS-i ellu kutsutud algatus toetab tervishoiualast innovatsiooni nendes Kesk-, Ida- ja Lõuna-Euroopa riikides, mis on Euroopa innovatsioonitabelis hinnatud edumeelseteks.

„Rekordarv konsortsiume, mis sel aastal RIS Innovation Call’i raames edukalt oma taotlused esitas, osutab sellele, et Kesk-, Ida- ja Lõuna-Euroopas on palju andekaid novaatoreid, kellel on säravaid ideid uue põlvkonna tervishoiulahenduste pakkumiseks,“ ütles EIT Health InnoStars RISi juht Mónika Tóth. Ta lisas, et algatuse eesmärk on leida üles piirkonna parimad ideed ja varajases staadiumis uuenduslikke projekte ning julgustada ettevõtteid ja kõrgkoole rajama konsortsiume, et muuta oma kontseptsioonid reaalsuseks.

Esitatud projektide kõrget kvaliteeti peegeldab Tóthi sõnul asjaolu, et sel aastal osutus neid valituks kaks korda rohkem kui möödunud aastal. Välja valitud projektidega seotud konsortsiume toetatakse kuni 75 000 euroga, mis on mõeldud nende läbimurdelise toote või lahenduse edasiarendamiseks. Lisaks pakutakse neile nõustamist, töötoa võimalust ning ligipääsu potentsiaalsetele investoritele ja partneritele EIT Healthi kohalike keskuste kaudu.

2022. aastal laekus enim edukaid taotlusi Portugalist (6), millele järgnesid Horvaatia nelja ja Kreeka kolme taotlusega. Programmi nelja aasta jooksul on just Portugalil koos Sloveeniaga kogunenud võrdselt kõige rohkem valituks osutunud projekte.

Ligi 50% sel aastal välja valitud konsortsiumidest keskendub Tóthi sõnul lahendustele, mis toovad tervishoiuteenused patsientidele koju kätte. „Tegemist on lahendustega, mis toetavad tervishoiuteenuste osutamist kodus ja väljaspool haiglat, parandades patsientide tervisenäitajaid,“ selgitas ta.

RIS Innovation Call on viimase kolme aasta jooksul juba kaasa aidanud mitmetele edulugudele. „Ühe lahenduse on pakkunud STEMI, mis võimaldab ajakriitilisi südame-veresoonkonnahaigusi diagnoosida senisest kiiremini. 2019. aastal toetasime Slovakkia projekti, mis hiljem osutus EIT Health Bridgehead Global 2021. aasta võitjaks, saavutades muuhulgas esikoha nii konkursil House of Med Tech Luxembourg Call kui ka Kesk-Euroopa algatuses (CEI) kategoorias „Varajane reageerimine COVID-19-le”. Hea näide on ka EmPlastrum, mis töötas välja erineva suuruse ja integreeritud UVB-valgusdioodidega psoriaasiplaastrid – lahenduse, mis võimaldab patsiente kodus ravida. Sama lahendus võitis mitu idufirmade konkurssi ja seda toetati Euroopa Liidu struktuurifondidest 100 000 euroga,” tõi näiteid edulugudest EIT Health InnoStars RISi juht.

Projektide toetamist koordineerivad vastavate riikide EIT Healthi keskused, sealhulgas Kaunase TehnikaülikoolLeedu TervishoiuülikoolRiia Stradiņši Ülikool ja Tartu Biotehnoloogia Park.

Valituks osutunud projektid

20 varajase etapi projekti, mida toetatakse EIT Health RIS Innovation Call 2022 raames, on järgmised:

  • CoNurse (Eesti) on mobiilirakendus, mis pakub personaalset raviplaani koos samm-sammuliste video- ja audiojuhistega taastusraviprotseduuride läbiviimiseks kodus.
  • Haavade paranemise kiirendamine rotimudelis kiire hoolduspunktiga autoloogsete naharakkude eraldamise ja uuesti siirdamise teel (Läti). Meeskond töötab välja iPadi-suurust kirurgilist komplekti patsiendi enda naharakkude kiireks eraldamiseks ja uuesti siirdamiseks operatsioonisaalis, et nahka kiiremini ja tõhusamalt uuendada.
  • PIOAS (Leedu). Konsortsium töötab välja kiiret, mitteinvasiivset, kaasaskantavat, ööpäevaringset või perioodilist kopsude seisundi jälgimise seadet. Seade võimaldab jälgida patsientide tervist ilma, et neil oleks vaja viibida haiglas.
  • Nursing.AI. (Leedu) on süsteem eakate biomeetriliste andmete kogumiseks reaalajas (nt kehatemperatuur, pulss, vererõhk, igapäevane tegevus, unekvaliteet jne), mis teavitab hooldajaid kõikidest avastatud kõrvalekalletest.
  • MEGI (Horvaatia) eesmärk on töötada välja tehisintellekti toega virtuaalne südame-veresoonkonna tervise assistent, mis kasutab personaalseid protokolle, et tuletada patsientidele meelde, et nad võtaksid oma ravimeid ja mõõdaksid kodus vererõhku.
  • PsyFlux (Horvaatia). Konsortsium töötab välja telemeetrilist koljusisese rõhu jälgimise seadet, mida saab kasutada väljaspool haiglat ilma infektsiooni riskideta, võimaldades patsiendil osaleda igapäevategevustes.
  •  StressLyft (Horvaatia) on koolituskursus olme- ja tööstressiga toimetuleku oskuste õpetamiseks. Kursus põhineb interaktiivsel videosisul, mida ettevõtted saavad pakkuda oma töötajatele tööstressi ennetamiseks.
  • Žestipõhine inimese ja masina liides (HMI) kasutamiseks juhitavas ortopeedilises kirurgias (Horvaatia). Meeskonna eesmärk on töötada välja uudsed meditsiiniseadmed, mis aitavad kirurgidel teha millimeetritäpsusega mõõtmisi puusaliigese asendusoperatsiooni  (ja tõenäoliselt ka muud tüüpi operatsioonide) käigus.
  • 3DIAMOND (Tšehhi). Meeskond töötab välja haigla andmete elutsükli haldussüsteemi, mis võimaldab luua täpseid 3D-prinditud mudeleid, mida arstid saavad kasutada operatsioonieelses planeerimises.
  • ApniWave (Kreeka) on nutikas sõeluuringu seade, mis ühendab endas anduri, pardaarvuti ja tehisintellekti põhise tarkvarapaketi, et tuvastada kodus obstruktiivset uneapnoe-hüpopnoe sündroomi (OSAHS).
  • Sageduskoodiga reflektomeetria maakuli pigmendi tiheduse mõõtmiseks maakuli ealise degeneratsiooniga (AMD) patsientidel (Kreeka). Meeskond töötab välja väikese ja uudse korpusega kulutõhusat optilist instrumenti, et arvutada välja silma maakuli pigmendi optiline tihedus minimaalse patsiendi kaasamisega.
  • Autonoomne robotsõiduk töökohtade desinfitseerimiseks (Kreeka). Väljapakutud lahenduse näol on tegemist autonoomse sõidukiga töökohtade sanitaarprotokollide täitmiseks, mis vähendab samal ajal desinfitseerimisvedeliku tarbimist.
  • Graphresp (Portugal). Konsortsium töötab välja kaasaskantavat elektroonilist kiirtesti hingamisteede infektsioonide mitteinvasiivseks diagnoosimiseks nii kodus kui ka tervishoiuasutustes.
  • adhesiv.Ai (Portugal) on nutikas haavaside, milles on ühendatud nahasõbralik kleeplapp ja biosensorid. Biosensorid saadavad andmeid digitaalsele jälgimistarkvarale ja tervishoiutöötajatele, et tagada optimaalne paranemisprotsess.
  • Motiphy+ (Portugal). Meeskonna kontseptsioonitõestus kasutab keha jälgimiseks 3D-pildiandurit ja mängulist  virtuaalkeskkonda, et muuta füsioteraapia nauditavaks ja motiveerivaks kogemuseks.
  • TindSkin (Portugal) on mobiilirakendus täpseks varajases staadiumis naha sõeluuringuks, mis kasutab dermatoloogide rühma konsensust, et pakkuda patsientidele parimaid tulemusi mugaval ja taskukohasel viisil.
  • CardioWheel (Portugal) on nähtamatu konduktiivse nahaga rool, mis jälgib sõidukijuhi EKG-signaali. Tegemist on autotööstuses viimasel ajal populaarsust koguva uuendusega, mis võimaldab jälgida juhi elutähtsaid näitajaid.
  • HF@Edge (Portugal) on kodune jälgimissüsteem, mis kasutab Edge-andmetöötlust (andmetöötluse ja andmesalvesti toomine andmeallikatele lähemale), et salvestada, talletada, edastada ja analüüsida peamisi elutähtsaid näitajaid ja IoT-andurite andmeid (nutikelladelt ja muudelt seadmetelt) südamepuudulikkuse tuvastamiseks.
  • Miniandur õhu kaudu levivate haiguste seireks ja ennetamiseks (Sloveenia). Konsortsiumi eesmärk on töötada välja uudne nanoosakeste detektor selliste aerosoolide jaoks nagu viirused ja õhusaasteained.
  • SafeStep (Sloveenia) eesmärk on ühendada kaasaskantav riistvaraseade algoritmipõhise tarkvaraga, mis on võimeline ennustama ja tuvastama eakate patsientide kukkumisi ja muid ohtlikke olukordi.
Head Uudised GoodNews