1. Avaleht
  2. Tervis
  3. 4 nippi kiiremaks uinumiseks
4 nippi kiiremaks uinumiseks

4 nippi kiiremaks uinumiseks

Unetud ööd võivad meie igapäevaelu palju mõjutada – meie enesetunnet, produktiivsust ja isegi avaldab see mõju meie elule ka pikema aja vältel. Samas võib kiiresti uinumine olla vahepeal keeruline ning sageli me isegi täpselt ei tea miks. Sellegipoolest on olemas mitu nippi ja trikki, mis aitavad uinumise teha kiiremaks, et saaksid olla hommikuks olla piisava une pagasiga, et olla omakorda ärkvel olles parem inimene.

1. Alustame sellest, mida Sa teha ei tohi

Ilmselt Sa isegi ei mõtlegi selle peale, kuid mitmed faktorid takistavad meie ajul valmistuda uinumiseks. Kindlasti ei tule Sulle näiteks uudisena see, et enne magamaminekut ei tohi juua energiajooke ega kohvi – küll aga ei tohiks Sa seda isegi teha mitu tundi enne magamaminekut. Kohvist tulenevad ergutavad efektid võivad kesta 3-5 tundi ning see tähendab seda, et Sa ei jää suure tõenäosusega ka niipea magama. Näiteks kui oled harjunud magama minema kell 9, siis ei tasu Sul kofeiini tarbida peale kella 3.

Samamoodi tegelikult toimib ka elektroonika kasutamine. Enne magamaminekut tasub eemale hoida telefonist, arvutist ja muudest helendavatest ekraanidest. Seda seepärast, et kõik need seadmed kiirgavad sinist valgust, mis annavad meie ajule signaali, et veel ei ole aeg magama minna. Samamoodi kiirgab sinist valgust ka päike, mis annab meie kehale märku, et on päevane aeg ja aeg magama minemiseks on alles öösel.

2. Let it go – reaalselt!

Tihtipeale mis inimesi öösiti üleval hoiab on ärevus või vastupidi elevus, mis tekitab meie peas liiga palju mõtteid. Seepärast tasub enne magamaminekut proovida ennast mõtestada nendest mõtetest eemale.

Sellegipoolest võib selle tegemine olla vahepeal natuke keeruline. Seepärast aitab keha ja mõtteid rahustada näiteks rahustav tee. Tassike rahustavat teed enne magamaminekut on üks hea viis, kuidas oma kehale anda märku, et on aeg rahulikumalt võtta. Olemas on veel spetsiaalsed lõhnad tilkade kujul, mida saad kasutada difuuseris või oma voodipesu värskendamiseks, mis aitavad kehal ja meelel rahuneda. Selleks sobib hästi näiteks lavendel.

3. Loo keskkond, mis annab Sinu kehale märku, et on uneaeg

Üks viis on seda teha eelnevalt mainitud toodetega, kuid palju oleneb ka ümbritsevast keskkonnast. Kiiresti uinumist soodustavad pimedad ruumid – seetõttu investeeri pimendavatesse kardinatesse või lihtsalt paksudesse kardinatesse, mis ette tõmmates valgust läbi ei lase. Samamoodi eemalda toast elektroonika, mis Sinu tähelepanu püüda proovib – näiteks jäta telefon ööseks laadima teise tuppa.

4. Vali tooted, mis tõepoolest toetavad Sinu und ja hoiavad ka loodust

Tegelikult mõjutab Sinu unekvaliteeti olulisel määral veel milline on Sinu padi ja tekk. Kui Sinu padi on juba aastaid vana, on see suure tõenäosusega nii ära muljutud, et enam selle peal mõnus magada ei ole. Samamoodi kaotavad oma esialgse kuju ja kvaliteedi ka tekid, mispärast on oluline patju hiljemalt iga 2 aasta tagant välja vahetada ning tekid võivad vastu pidada aastaid kauem.

Valides näiteks uut patja on oluline, et sellega oleks tõeliselt mõnus magada. Näiteks on vägagi kiidetud Dreamsville mugavad ja kvaliteetsed allergiavabad padjad, mis on ka keskkonnasäästlikud – nende täidiskiud on loodud PET-plastikpudelitest ning kogu materjal on ka ise biolagunev. See ei tähenda, et padi oleks justkui plastik ise ning padi kuidagi moodi hakkaks pea all lagunema – kindlasti mitte! Toode on disainitud biolagunema alles prügilates või ookeanides, kus materjal muutub isuäratavaks seal elavatele mikroobidele ja bakteritele.

Pealegi, mis saab olla veel parem tunne magama minnes kui teadmine, et oled aidanud maailma päästa? Tutvu Dreamsville toodetega lähemalt kodulehel dreamsville.co.

 

Head Uudised GoodNews