4 üllatavat tervisefakti kartulitest
Ladina-Ameerika põldudelt pärit, kuid eestlaste toidulaua populaarseimaks toiduaineks tõusnud kartul on küll iga söögikorra lahutamatuks osaks, kuid seda, milline võlujõud varitseb selles väikese mugulas, on paljudele teadmata.
„Kartul on uskumatu vägilane, mis meid sedavõrd inspireerinud, et otsustasime sellel sügisel esmakordselt enda lõunarestoranides korraldada mugulatele pühendatud teemapäevad. Nende raames tutvustame inimestele kartulite põnevaid valmistusviise, sest keetmine ja praadimine pole kaugeltki ainsad võimalused selle hinnatud köögivilja kasutamiseks,“ rääkis Baltic Restaurants Estonia AS müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson.
Toitlustaja sõnul ei valmi kartulist üksnes lihtsa vaevaga toitvad road, vaid see köögivili peidab endas veel mitmeid kasulikke omadusi.
Kartul on kalorivaene suutäis
Seda, kui tervislikuks saab kartulit pidada sõltub peamiselt köögivilja valmistusviisidest ja lisanditest, millega seda serveeritakse. Keskmine kartul sisaldab kõigest 164 kalorit, kuid õli, hapukoor ja või lisavad kaloreid muidu suhteliselt kalorivaesele kartulile. Ka kaalulangetajate menüüsse sobib kartul paremini kui pasta või riis. „Kõige toitvama tuhlise saad aga siis, kui seda ahjus koorega küpsetad. Nimelt peidavad koores end kõik kasulikud mineraalained ja vitamiinid,“ õpetas Daily esindaja.
Ainsad vitamiinid, mida eestlaste toidulaua lemmiktoit ei sisalda on A ja D, mistõttu võiks kartuleid täisväärtuslikuks eineks tarvitada koos teiste toiduainetega.
Kartulis on C-vitamiini rohkem kui tomatis
Kartulis leidub C-vitamiini rohkem kui ühes keskmises tomatis või maguskartulis. Just sügiseses kartulis on selle olulise vitamiini sisaldus kõige suurem. C-vitamiin on antioksüdant, mis kaitseb rakke, samuti aitab raual paremini imenduda, haavadel paraneda ning toetab ka keha immuunsüsteemi ja südame tervist.
Kartul teeb õnnelikuks
Ühes keskmises kartulis peidab end lausa kuni 30% soovituslikust B6-vitamiini päevanormist. B6-vitamiin mängib olulist rolli süsivesikute ja proteiini ainevahetuses, parandab unekvaliteeti ja söögiisu. „Ja kuna B6-vitamiin reguleerib ka õnnehormooni tootmist, võib kartuleid süüa päevas mitu tükki,“ soovitas koolitoitlustaja.
Kartul on kaaliumipomm
Kartulit peetakse üheks parimaks kaaliumit sisaldavaks toiduaineks ning selle mineraalaine sisaldus on kodumaises mugulas isegi suurem kui troopilises banaanis. Kaalium on oluline toitaine, mis aitab hoida vererõhu kontrolli all, toetab närvide ja südame tööd ning aitab nii kõhukinnisuse kui väsimuse vastu. Kaaliumipuudus toob aga väsinud lihased, südame puperdamise ja uimase oleku.