1. Avaleht
  2. Tervis
  3. 5 nõuannet, kuidas motiveerida lapsi hambaid pesema
5 nõuannet, kuidas motiveerida lapsi hambaid pesema

5 nõuannet, kuidas motiveerida lapsi hambaid pesema

laste hambapesuEnamik lapsevanemaid teavad, et lapse hea suuhügieeni hoidmiseks peab laps hambaid pesema kaks korda päevas ja vähemalt kaks minutit järjest, aga seda võib olla lihtsam nõuda kui lapsel seda nõudmist täita.

Laste hammaste pesemise harjumuse loomine võib olla suur väljakutse – kuidas muuta igapäevane suuhooldus lapse jaoks põnevaks ja n-ö heaks sõltuvuseks.

 

Alusta varakult

Hambaarstide hinnangul on mõistlik alustada lapse hambapesuga juba kaheaastaselt, seda muidugi koos lapsevanema järelvalve ja abiga. Vanema kontroll, kas laps peseb hambaid korralikult ja õigesti, võiks kesta kuni lapse 7- või 8- aastaseks saamiseni. Väga varajases eas loodud harjumuspärane hammaste pesemine aitab ära hoida nii kaariase kui ka katu teket, rääkimata teistest hammastega seotud probleemidest, mis hilisemas eas võivad ilmneda.

Pese hambaid koos lapsega

Loo hammaste pesemisest koos lapsega ühistegevus. Alati on lõbusam hambaid koos pesta, kui lasta lapsel seda üksi teha. Nii saab lapsele näidata pesemise õiget tehnikat ja olla eeskujuks. Mängulisust lisavad näiteks ka võistlused: kummal suu rohkem vahutab või kes suudab hoolsamini harjata.

Lase lapsel valida meelepärane hambahari

Kuigi poelettidelt võib leida kümneid erinevaid hambaharju, siis tuleks lapsevanematel teha esmalt valik, kas lapsele soetatakse tavaline hambahari või elektrihambahari.

Tavalise hambaharja valikul tuleb eelistada pehmed harjaseid – lapsele võiks jääda valik, kas ta soovib ühevärvilist mängulist hambaharja või hoopis mõne lemmik multikategelase illustratsiooniga hambaharja, mis teda rohkem suuhügieeni eest hoolt kandma innustaks. Isegi kui Disney multikakangelased või muud lastesõbralikud tegelased pole lapsevanema esimeseks valikuks, muudab see lapsele hambapesu põnevamaks.

Käsihambaharja kasutades tuleb lapsevanemal igapäevaselt veenduda, et hammastepesu kestaks piisavalt kaua ning et kõik hambad saaksid korralikult harjatud.

Elektriliste hambaharjade kasuks otsustades tasub võrrelda, kas laps saab näiteks ise hambaharja endale meeldivaks disainida või valida üheskoos sobiva värvigammaga elektriline hambahari. Eriti nutika hambapesu tagamiseks on uuemad mudelid võtnud kasutusele ka spetsiaalse hambapesu äppi, mis last hambaid pesema innustab.

Philips Sonicare’i Eesti esindaja Karmo Sahtel sõnas, et elektrilise hambaharja sisseehitatud Bluetoothiga hambahari suhtleb mängulise mobiilirakendusega, õpetades täpselt, kuidas hambaid harjata ja kuidas järk-järgult ka hammastepesu tehnikat veelgi efektiivsemaks muuta. “Elektrilise hambaharjaga õige hammastepesutehnika omandamine aitab lastel hoida suuhügieeni, mis on oluline terve elu – kusjuures tagasiside põhjal võib nentida, et isegi kui laps mõne aja pärast kasutab uuesti tavalist käsihambaharja, siis jäävad talle õpitud tehnikad kasutusele,” tõi Sahtel esile.

Elektrilise hambaharja eeliseks on ka see, et lapse hambapesu peab kestma seni, kuni hari annab õigest ajalimiidist teada – nii võib olla veendunud, et kõik sööbikud ja pisikud pestakse korralikult ära.

Vali lapsesõbralik hambapasta

Täiskasvanute piparmündimaistelised hambapastad on laste jaoks liiga karmid ja pigem lõhuvad kui toetavad harjumust, siis lõbusates värvides ja magusama maitsega hammastesõbralikud hambapastad muudavad hambapesu märksa meeldivamaks.

Valikus on nii lapse vanusekategooriale vastavad pastad kui ka erinevad temaatiliste pakenditega hambapastad – oluline on, et koos lapsega valitaks just temale sobivaim suuhooldusvahend.

Ja just täpselt lapse jaoks kohandatud maitsed teevad hammaste harjamise nauditavamaks ülesandeks ning aitavad hambapesu harjumuse kujunemisele kaasa. Võta laps poodi kaasa ning lase tal valida hambapasta värvi ja maiste osas meelepärane. Laps, kellele meeldib tema hambapasta on rohkem valmis hambaid ka harjama.

Jutusta lugusid või lase lapse lemmiklaulu

Lemmikmuusika või – laulu kuulamine hambapesu ajal aitab lapsel aru saada kui kaua tuleb hambaid pesta ja lisaks muudab muusika ka harjamise rutiini lõbusamaks.

Ka hambapesu ajal lugude jutustamine on hea viis, kuidas oma lapsi suu puhastamise osas harida. Lugege hammastega seotud lugusid ja jutustage neid lapsele ka hambapesu ajal. Näiteks tänu hambahaldjale tunnevad lapsed vähem muret piimahamba kaotuse pärast, samas kui “Sööbik ja pisik” innustavad hoopis hoolsamini hambaid pesema.

Head Uudised GoodNews