1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. 5 sammu intuitiivse toitumiseni
5 sammu intuitiivse toitumiseni

5 sammu intuitiivse toitumiseni

Loo autori Elisa Orase missioon on aidata inimestel üle saada erinevatest söömisprobleemidest ja söömishäiretest ning jõuda tagasi intuitiivse toitumise juurde

Intuitiivne toitumine on vaba reeglitest ja piirangutest ning on igal inimesel erinev. Intuitiivse toitumise eesmärk ei ole täiuslikkus ega järjekordne “programm”, mida hambad ristis järgida, vaid pigem individuaalsus, loomulikkus ja heaolu saavutamine nii füüsilisel kui ka vaimsel tasandil, kirjutab ajakiri Hingele Pai.

Intuitiivne toitumine põhineb oma keha kuulamisel ja usaldamisel tervikuna, kuulates keha signaale, kuid kasutades ka teadlikku mõtlemist toiduvalikuid tehes. Kindlasti ei ole see järgmine dieet, mille fookuses on kaalu langetamine, vaid pigem oma toitumise tasakaalu saamine olenemata kaalunumbrist.

Intuitiivne toitumine ei räägi ainult sellest, “kuidas süüa, kui kõht on tühi, ja lõpetada söömine, kui kõht on täis” – see on ainult väga väike osa intuitiivse toitumise filosoofiast. Selle juurde käib ka praeguste harjumuste ja mõtlemise muutmine, rahu sõlmimine toiduga ja oma kehaga ning palju muud. Et sinna jõuda nii, et see jääks ka terveks eluks püsima, tuleb läbi teha kõik tervenemise sammud, sest need on kõik omavahel tugevalt seotud.

Dieeditamine, keelamine, piiramine, rahulolematus oma kehaga, pahuksis suhted iseendaga, erinevad haigused ja elumuutused võivad viia paigast ära loomulikud keha signaalid ja ka toitumise. Kuid läbides teatud sammud oleme täiesti suutelised tagasi minema loomuliku, intuitiivse toitumise juurde. Nii nagu oli meile juba sünnist kaasa antud. Millised need on?

1. Hüvasti, dieedid!

Dieeditamine, väliste reeglite ja piirangute järgimine viib üha kaugemale keha kuulamisest, usaldamisest ning intuitiivsest toitumisest. Dieeditates suurenevad isud, tekivad ülesöömishood, meie keha justkui valmistub näljaperioodiks – aeglustub ainevahetus ja seedimine, keha hakkab loomuliku rasvapõletuse asemel hoopis rasva talletamist eelistama, lisaks tekivad sundmõtted toidust. Selle kõigega kaasnevad ka süümepiinad, enesesüüdistamine, läbikukkumistunne ja paljud teised sümptomid. Dieeditades kannatab nii füüsiline kui ka vaimne tervis.

Keha on palju targem kui ükski kalori kalkulaator või dieediplaan. Välised reeglid viivad meid ainult kaugemale oma keha kuulamisest ja usaldamisest. Me peaksime tegema hoopis koostööd oma kehaga, mitte vägisi selle signaalide vastu minema.

2. Tee rahu toiduga

Kui tuleme aastatepikkusest dieeditamisest ja reeglitest seoses söömisega, siis tihti oleme toiduga kui vaenujalal. Iga söögikord on kui sõtta minek – võitleme oma isude vastu, liigitame toitu kui “hea ja halb”, kogeme tohutut süütunnet, kui sööme mida “poleks tohtinud”, käib pidev vaimne võitlus selle üle mida süüa, millal süüa, kui palju süüa, kas üldse süüa? See kõik on osa dieedi mentaliteedist, mis hoiab meid samamoodi toidu vanglas nagu ka füüsiline dieeditamine.

Asi ei ole toidus, vaid mõtlemises. Sõdides toiduga ei saa me minna tagasi tasakaalu. Peame lahti laskma dieedi-mentaliteedist ja hakkama omale toitu lubama ilma tingimusteta, süümepiinadeta ja täiuslikkuse mentaliteedita. Kui kõik toit on lubatud, siis saame ka tegelikult hakata oma keha kuulama ja intuitiivselt toituma.

3. Tee rahu oma kehaga

Seni kuni fookuses on soov oma keha muuta, kaalu langetada või seda kontrollida, pole intuitiivne toitumine võimalik. Toitumine ei saa lähtuda kaalunumbrist, vaid peab alguse saama keha kuulamisest ja usaldamisest.

Soovides pidevalt kaalu alandada, ei tee me tahes-tahtmata toiduvalikuid lähtudes oma keha tõelistest soovidest, vaid otsused tulenevad pigem mõtlemisest: “Kas see toit mõjub kuidagi halvasti mu kehakaalule?” või “Kui ma endale seda toitu luban, siis pean pärast kalorid kindlasti põletama, muidu võtan juurde!” Selline mõtteviis ei luba aga kunagi oma keha täielikult kuulata ja usaldada, vaid püsib arusaam, et läbi toidu saame oma keha kuidagi manipuleerida ja kontrollida. See ei võimalda aga dieedi-mentaliteedist kunagi täielikult taastuda ega olla ka intuitiivne toituja.

4. Õpi kuulama oma sisemist häält ehk intuitsiooni

Kui me eelnevalt dieeditades ja piirates oleme palju kasutanud oma teadlikku mõtlemist – mida süüa, kui palju süüa, millal süüa? – siis oma keha intuitsiooni kuulates võiks proovida mõtlemise pigem välja lülitada ning minna südame ja tunnetuse tasandile. Intuitsioon on tihti summutatud ülemõtlemise, reeglite ja hirmude alla. Kui aga paneksime need kõik kõrvale ja kuulaksime oma keha/südant/intuitsiooni ilma hinnanguid andmata, ilma tingimusteta, siis mida intuitsioon ütleb?

  • Esmalt tee oma pea mõtetest tühjaks, keskendudes hingamisele ja lõdvestades oma keha. See aitab lahti lasta ülemõtlemisest, mis summutab intuitsiooni häält. Võta selleks sammuks täpselt nii palju aega, kui vajad.
  • Kui su pea on mõtetest puhtam ja oled lõdvestunud, siis keskendu oma tunnetusele – südamele ja nö sisehäälele. See hääl on vaba eelarvamustest, kriitikast, siltidest ja hinnangutest. See hääl ei pruugi öelda sulle kerget või mugavat lahendust, vaid pigem seda, mis on sulle kasulik ja õige lahendus, olgugi et see võib olla esmalt tunduda raske ja hirmutav.
  • Sind võib aidata oma sisehäält kuulda endalt küsimuste küsimine ja vastuse kuulamine, keskendudes südamele. Näiteks küsides: “Mis on õige lahendus? Mida ma pean selles olukorras tegema? Mida mu keha vajab?”
  • Kui sulle meeldib kirjutamine, võid oma sisehäälele keskendudes ka mõtted kirja panna. Lase info enda seest välja ja pane paberile kirja. Sisehääle kuulamine ja usaldama hakkamine võtab aega ning vajab harjutamist.
  • Kui mingi sisemine vastus või lahendus on jõudnud sinuni, siis kuula seda ja tegutse vastavalt. Sinu sisehääl on täis tarkust ja paneb info kokku sulle teadmata allikast, mida ei pea lahti kodeerima, vaid lihtsalt usaldama.

5. Tee läbi paranemise protsess

Peale pikaajalist dieeditamist, piiramist ja reeglite järgimist intuitiivseks toitujaks saamine ei toimu üleöö. Ka sisehääle või intuitsiooni kuulamine on raske, kui see on mattunud reeglite, ülemõtlemise ja hirmude alla.

Et intuitiivse toitumiseni jõudmine oleks võimalik, tuleks esmalt läbi teha n.ö. paranemise protsess, mille käigus hakkame muutma oma harjumusi, mõtte- ja käitumismustreid, laskma lahti piiravatest uskumustest ning kõigest, mis keha usaldamist ja kuulamist takistab.

Intuitiivne toitumine hõlmab endas palju rohkemat kui lihtsalt – “söö mida tahad, millal tahad ja kui palju tahad”. See hõlmab nii füüsilist paranemist dieeditamisest, kui ka vaimset paranemist dieedi-mentaliteedist, rahu sõlmimist toiduga ja oma kehaga.

Head Uudised GoodNews