1. Avaleht
  2. Tervis
  3. 5 viisi ebatervislikust näksimisest loobumiseks
5 viisi ebatervislikust näksimisest loobumiseks

5 viisi ebatervislikust näksimisest loobumiseks

Igal aastal tuleb müügile rohkelt uusi tooteid, kuid tervislikke on nende hulgas minimaalselt. Mõni ime siis, et elanikkonna kogukaal pidevalt suureneb, sest uusi tooteid proovides suureneb ka kehakaal.

Seepärast on suureks väljakutseks kaalulangetamise puhul see, kuidas loobuda ebatervislikest snäkkidest, milledest paljud sisaldavad aineid, mis tekitavad veel suuremat isu nende toodete järele. Tavaliselt kuuluvad selliste snäkkide hulka (soola)küpsised, koogid ja kartulikrõpsud.

Siit sulle 5 nõuannet, mis aitavad ebatervislike toodete näksimisest loobuda ning alustada uut, kergemat elu.

1. Tee endale selgeks, miks sa näksid

Kui oled endale selgeks teinud, miks neid tooteid tarbid, on sul ühtlasi kergem neid edaspidi vältida. Sageli näksime õhtul hilja televiisorit vaadates. Ehk on see üheks ärkvelpüsimise viisiks, et mitte televiisorit vaadates magama jääda? Võib-olla peaksidki hoopis magama minema? Või eelistama neil puhkudel ebatervislikele snäkkidele kurke-porgandeid ja dipikastet?

2. Leia alternatiiv

Kui oled selgeks teinud põhjuse, miks neid tooteid tarbid ja millal, otsi variante, millega võiksid snäkke asendada. Ehk on abi hoopis stressipallist, mille vajutamine ei lase sul televiisori ette magama jääda? Nälja peletamiseks proovi hoopis juua ära pudel vett ning näksimisisu vallandudes eelista pähkleid ja mandleid.

3. Ära mine poodi näljasena

Oled arvatavasti kuulnud, et enne poodiminekut on soovitav süüa. Lihtne, kuid see mõjub. Sel juhul ei teki poes nii suurt kiusatust haarata ebatervislike tooteid. Kasulik nipp on ka rasvavabade toodete vältimine, sest neisse on tavaliselt rasvakoguse vältimiseks lisatud teisi aineid. Lisaks maitsevad need ebameeldivalt. Seepärast eelista pigem normaalse rasvasisaldusega tooteid – küll väiksemas koguses -, sest rasv aitab kehal vajalikke aineid omastada ning üllataval kombel ka kaalust alla võtta.

4. Söö väikseid portsjone

Kui oled inimene, kes sööb kolm suurt söögikorda päevas, on sul raskem kaalu langetada, võrreldes nendega, kes söövad kuus korda päevas, kuid väiksemaid portsjone. Tihedamini süües on täiskõhutunne kestvam ning veresuhkru tase püsib ühtlane. Lisaks on siis lihtsam teha tervislikke valikuid, sest ühtlane veresuhkru tase ei tekita vajadust ebatervisliku toidu järgi.

5. Joo rohelist teed

Roheline tee on väga tervislik jook. See mitte ainult ei vähenda sinu soovi ebatervislikke tooteid tarbida, vaid sisaldab ka vitamiine ja antioksüdante, mis kiirendavad sinu ainevahetust. Mida rohkem rohelist teed jood, seda saledamaks muutud. Lisaks annab tee ka külluslikult energiat.

Maitsvatest ja ebatervislikest söökidest loobumine ei ole kerge, kuid kui sa mõtled, et need põhjustavad ülekaalu ning muudavad olemise ebamugavaks, siis on see õige otsus. See ei tähenda, et sa neid kunagi tarbida ei või, kuid seda üksnes harva ning väikestes kogustes.

Allikas: Kaaluabi.ee

Head Uudised GoodNews