1. Avaleht
  2. Tervis
  3. AITA PÄÄSTA ELUSID! Verekeskus kutsub Paide inimesi doonoripäevale
AITA PÄÄSTA ELUSID! Verekeskus kutsub Paide inimesi doonoripäevale

AITA PÄÄSTA ELUSID! Verekeskus kutsub Paide inimesi doonoripäevale

Aita päästa elusidPõhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 14. jaanuaril kella 10.30-15.00 Paide Kultuurikeskuses (Pärnu 18) toimuvale selle aasta esimesele doonoripäevale.

„Oleme üle pooleteise kuu taas Eestimaa südamesse tulemas ning ootame ootusärevalt järvakatega kohtumist, sest siinsed doonorid on alati nii meie doonoripäevi kui ka doonoritelke rohkearvuliselt külastanud ning meie verevarusid tõhusalt täiendanud. Lisaks on Paide linn omavalitusena verekeskuse väga hea koostööpartner,“ rõhutas verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp.

Viimati olime Paide Kultuurikeskuses 1. ja 2. detsembril, kui verekeskus alustas Paides mullust jõulukuud üritusega “Eesti süda kingib elu”.

Verekeskuse arendusjuhi Ülo Lombi sõnul oli üritus ellu kutsutud selleks, et omavalitsuste kaudu rohkem doonorlusele tähelepanu pöörata ning doonoreid väärtustada: „Alustasime pilootprojektiga  Eestimaa südamest Paidest, sest Paide linn on oma nimele vääriliselt juba aastaid doonorlust väärtustanud ning meid igati toetanud, samuti on järvamaalased väga usinad doonorid, kes on alati nii meie doonoripäevi kui ka suviseid doonoritelke rohkearvuliselt väisanud ning verd loovutades head teinud.“ Paide oli ka esimene omavalitsus, mis pälvis 2010. aastal doonorite tänuüritusel Tallinna Raekojas, verekeskuse auhinna parimale doonorlust arendavale omavalitsusele, sest Paide tegevused doonorlusele kaasa aitamises olid kõige silmatorkavamad ja tipnesid aastalõpu üritusega Paide raekojas, milleks oli suurejooneline tänupidu kogu Järvamaa doonoritele.

Üritust “Eesti süda kingib elu” külastas rekordarv doonoreid – 238, tehti 207 vereannetust ning doonorite perre lisandus 30 uut doonorit. Esmadoonorina andis verd ka Paide linnapea Siret Pihelgas, kes lubas seda ka edaspidi teha. Verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp andis Paide Kultuurikeskusele üle tänukirja hea koostöö eest.

„Loodame südamest, et ka selle aasta esimest doonoripäeva Paide Kultuurikeskuses külastab rohkelt suure südamega järvakaid,“ oli Lomp eelseisva doonoripäeva suhtes optimistlik.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta.

Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Meestel peab kahe vereloovutamise vahel olema 60 päeva ja naistel soovitavalt 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud teha ka paljusid plaanilisi operatsioone, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 20 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”

Head Uudised GoodNews