1. Avaleht
  2. Tervis
  3. ALATOITUMISE VASTU! Interaktiivne kaart näitab alatoitumise levikut maailmas
ALATOITUMISE VASTU! Interaktiivne kaart näitab alatoitumise levikut maailmas

ALATOITUMISE VASTU! Interaktiivne kaart näitab alatoitumise levikut maailmas

interaktiivne kaartMöödunud nädalal avati USA-s baseeruva alatoitumise vastu võitleva ühenduse GAINi (Global Alliance for Improved Nutritionjuhtimisel interaktiivne kaart, mis võimaldab senisest põhjalikumalt analüüsida maailma riikide toitumisharjumusi ja riskifaktoreid alatoitumiseks.

Veebilehel gainhealth.org avatud interaktiivne kaart koondab toitumisalast informatsiooni pea kõigi maailma riikide kohta, olenevalt andmete kättesaadavusest. Näitajad on jaotatud nelja erinevasse kategooriasse: alatoitumine, mittenakkavad haiguslikud seisundid, ülekaal ja rasvumine, riskifaktorid, kaitsvad faktorid. Interaktiivsel kaardil olev andmestik põhineb globaalse toitumisraporti (Global Nutrition Report), Maailma Tervishoiuorganisatsiooni ja Rahvusvahelise Diabeetide Ühingu analüüsidel.

“Rahvusvahelise toitumisraporti kohaselt on pea iga riik maailmas seotud alatotoitumisega. Ka esimese maailma riigid kannatavad alatoitumise all ja seda ebatervisliku menüüvaliku tõttu, mis põhjustab ülekaalulisust ja rasvumist. Seda näitab ka meie kaart: USAs on on 69% elanikkonnast ülekaalulised, Euroopa riikides keskmiselt ca 50% elanikkonnast. Loodame, et selle kaardiga suudame teadlikkust tõsta ning seda trendi muuta,” selgitas GAIN-i direktor ja tehniline vanemnõunik Dominic Schofield.

“Hetkel on huvilistele kaardistatud peamised tunnused alatoitumise äratundmiseks. Lähiaastail plaanime kaardile lisada ka muid tegureid, näiteks põllumajandussaaduste kättesaadavus või nende hooajalisus, poliitised arengud alatoitumise vastu võitlemiseks ja muu,” lisas Schofield.

Interaktiivse kaardiga on võimalik tutvuda siin. Kaart käivitati 31. märtsil 2015 koostöös Amway’ga.

GAIN (Global Alliance for Improved Nutrition) on rahvusvaheline organisatsioon, mis kutsuti ellu 2002. aastal ÜRO eriistungil. Organisatsiooni eesmärk on analüüsida maailma riikide toitumisharjumusi ning töötada välja võimalusi ebatervislike toitumisharjumuste pärssimiseks. 2015. aastal pakuvad GAINi toitumisalased programmid tuge enam kui miljardile inimesele. Lisainfot leiab SIIT

 

Head Uudised GoodNews