1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Alkoholivabade pidude korraldaja Tom Walsberg: järjest enam inimesi avastavad imestusega, et pidutsemiseks polegi alkoholi vaja!
Alkoholivabade pidude korraldaja Tom Walsberg: järjest enam inimesi avastavad imestusega, et pidutsemiseks polegi alkoholi vaja!

Alkoholivabade pidude korraldaja Tom Walsberg: järjest enam inimesi avastavad imestusega, et pidutsemiseks polegi alkoholi vaja!

Juba kolmandat korda toimub sel suvel meelemürkide- ja alkovaba ekstaatilise tantsu- ja kakaofestival Blisstonia. Eestlane mõnuaineteta tantsima saada, pole ühe korraldajatest Tom Walsbergi sõnul sugugi mitte keeruline. “Varem või hiljem satub ta lihtsalt peole, kus juba alkovabalt tansib 100-200 inimest. Nagu laulupeol hakkavad laulma need, kes arvavad, et nad laulda ei oska, sulanduvad ka uustulnukad kenasti massi ja võtavad massi hea vibratsiooni üle. Naeratavate nägude seas hakkad varem või hiljem naeratama. Paned silmad kinni ja tantsid, hakkab varem või hiljem väga mõnus. Võttes korraliku tassi kakaod hakkab lihtsalt savi sellest, mida teised arvavad ja inimesed kogevad eriti suurt rõõmu,” räägib ta. Lisaks veel imestus: “Ma ei teadnudki, et ilma alkota on võimalik end nii hästi tunda!” Ja siis tantsid kasvõi terve öö, magad paar tundi ja ärkad täiesti värskena, ilma pohmakata, laetuna ja energilisena, sest sellised peod annavad energiat juurde, mitte ei võta ära!

Naeratavate nägude seas hakkad varem või hiljem naeratama.

Korraldajatel sai alkopidudest siiber ette

Blisstonia idee panid kokku maailmarändur Tom Walsberg ja joogagurmaan Tiit Trofimov, sest mõlematel meestel sai juba ammu siibler alkopidudest. Rännates mööda ilma avastas Walsberg Guatemalast ja Californiast ja Trofimov omakorda Balilt peod, kus kõik ekstaatiliselt tantsisid ja meeletult pidutsesid, aga alkoholi asemel tarbiti hoopis kakaod! Kõrvaltvaataja ütleks kindlasti, et ma ei usu, et need inimesed siin kained on. Ja tal on õigus! Need rõõmust pakatavad inimesed on täiesti pilves õhust, armastusest, kallistustest ja kakaost!

Walsberg sõnab, et Eesti laiem üldsus jõuab alkovabade pidudeni aina lähemale, sest rahvahulk kasvab iga aastaga. “No kes siis naistest tahaks käia peol, kus mingid purjus tüübid külge ajavad? Palju parem on käia peol, kus saad rahulikult tantsida! Kui vaja võid suhelda aga kui ei taha, siis lubatakse sul olla täiesti omaette omas maailmas ja keegi ei tüüta. Avatus ja suhtlemine on käsikäes viisakusega,” kirjeldab ta alkovabasid pidusid.

Rännates mööda ilma avastas Walsberg Guatemalast ja Californiast ja Trofimov omakorda Balilt peod, kus kõik ekstaatiliselt tantsisid ja meeletult pidutsesid, aga alkoholi asemel tarbiti hoopis kakaod!

Suurem osa inimesi vajavad alkoholi just selleks, et tuleks julgus tegutseda, tantsida, rääkida ja suhelda. Paras kogus tseremoniaalset kakaod teeb selle töö kenasti ära, sest lööb südamerütmi lakke, võtab vererõhu alla ja aktiveerib ajus endorfiinid, serotoniini ja oksidotsiini, mõnukemikaalid, mis võtavad hirmud maha ja innustavad ka kallistama ja suhtlema. Asi on lihtne! Kui alkoholipeol käid, siis oled pärast omadega läbi ja energiat on vähem kui enne. Kui käid alkovabal peol, siis oled pärast energiat täis, valmis hommikul värskena ärkama. Kui oled terve elu alksiga pidutsenud, siis on suur hirm, et ilma alkota ei julge end vabaks lasta – Walsberg kinnitab, et järjest enam inimesi proovivad ära ja avastavad imestusega, et polegi alkoholi vaja.

Alkohol on tarkade inimeste jook

Walsberg rõhutab ka, et ta pole mingi täis-karsklane. “Olin kahekümnendates seitse aastat täitsa ilma alkota. Ma sain aru, et ma kasutasin alkot, et muutuda julgemaks aga avastasin, et olen tegelikult piisavalt julge, et inimestega rääkida. Pohmakatest oli ka siiber. Päevapealt tuli tunne, et aitab ja pärast seda oli mu rituaal juua korra aastas Viljandi Folgil 200 ml Jägermeister. Viimastel aastatel mekin isegi paar korda aastas toidu kõrvale veini ja maitsta meeldib mulle igasuguseid jooke. Asi on lihtsalt selles, et purju ei joo, mõne vägijoogi maitse isegi vahel meeldib aga alkouimast ma enam kaiffi ei saa. Liiga väike mõnutunne ja liiga palju peab selle eest pärast kehaliselt maksma, et keha taastuks,” tõdeb ta.

Peol pole tema arvates alkohol üldse hea – pigem võtab energiat kui annab. Lisaks on suur oht, et kui juba juuakse siis keegi muutub tüütuks ja vestlused on nagu oravad rattas, pinnapealsed jauramised, mis mitte kuhugi ei vii. Alkohol on tarkade inimeste jook, aga tõde on see, suurema osa inimestest teeb see natuke või kohe väga palju lollimaks. Palju parem on peo olukorras tarbida kakaod ja õppida ilma alksita pidutsema!

Kakao hoiab energia laes ja annab julgust tantsida

Alkoholivabal peol pakutakse hoopis kakaod. Kakao võtab maha hirmud, aktiveerib serotoniini, oksidotsiini ja endorfiine. Kakao sees on ka kofeiinile sarnane aine theobromina, mille mõju erinevalt kofeiini lühikesest mõjust on mitmeid tunde pikk,  mõjub ergutina ja hoiab energia laes. Kakao mõju all saavad mittelauljad julguse laulda, mittetantsijad julguse tantsida ja mitte suhtlejad julguse mõnuga juttu puhuda. See tekitab mõnusa melu ja elevuse! Aga tegu pole tavalise kakaoga, vaid tseremoniaalse kakaoga Peruust. Poekakao siin ei aita.

Poekakao on nimelt kuumtöödeldud, seega kõige olulisemad ained on sealt välja kuumutatud. Alles jääb vaid hea maitse ja lõhn, aga toimet ehk seda, mis meie ajukeemiat muudab ja aktiveerib, enam pole. Võiks öelda, et poekakaost saab kätte 5-10% vajalikke aineid, Peruu kakaost umbes 75% ja kõige kvaliteetsemast Guatemala kakaost kuskil 95% kakao potentsiaalist. Seega üks tass Guatemala kakaod annab hea puraka. Selleks peaks jooma 1,5 liitrit poekakaod, et sama mõju saada. Aga siis on juba ammu süda paha.

“Kogesin kakao mõju nii Californias kui Guatemalas, kus sajad inimesed pidutsevad kakao mõjul. Need elamused olid nii võimsad, et ajas lausa naerma. Siis avastasin, et kakao mõjub eriti hea lauluõlina Väelaulude puhul, inimesed saavad julgust laulda juba kümne minuti jooksul,” räägib Walsberg.

Hiljem uurides Maiade ja Asteekidide ajalugu sai ta teada, et seal toimusid megasuured pidustused kogu rahvaga kakao mõjul vähemalt neli korda aastas. Kirjeldatakse ekstaasi, väekaid musitseerimisi, isegi püha erootikat ja meeletut magamata öödega pidustusi. Need toimusid mitmeid päevi ja kakaod nimetati isegi jumalate joogiks. Nende kakao oli veel kangem, kui see, mida Blisstonial pakutakse, aga ekstaas kestis ka kauem.

“Kui sulle meeldivad lõbusad ja elurõõmsad inimesed, siis sulle see pidu väga meeldib. Lase lihtsalt lahti sellest, et ei tea, mida teised arvavad! Ei tea, kas ma sobin?” rahustab Walsberg neid, kes ehk tantsida ei julge. “Ma ütlen sulle vastuse, teised tantsivad ja pidutsevad, nad ei arva sinust mitte midagi. Lihtsalt tule ja naudi. Pane silmad kinni ja tantsi. Et end veel paremini tunda, pane ägedalt riidesse, kasvõi uhke mask ette, saad komplimente ja tähelepanu ka. Sellel peol on kõik väga sõbralikud ja sind võetakse avasüli vastu, tõenäoliselt on tunned juba esimese poole tunniga, et oledki osa nendest, osa meist.”

Tom rõhutab, et tegu pole mingite eriliste inimestega: kokku on tulnud inimesed igast eluvaldkonnast, ärimehed, joogatajad, muusikud, kunstnikud, ettevõtjad, lihtsad töömesilased ja kõik on teretulnud.

Rohkem infot leiab Facebookist!

Head Uudised GoodNews