1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Apteeker selgitab, kuidas hammaste tundlikkust leevendada
Apteeker selgitab, kuidas hammaste tundlikkust leevendada

Apteeker selgitab, kuidas hammaste tundlikkust leevendada

Valu või ebamugavustunne kuumade, külmade või happeliste toitude tarbimisel on selge märguanne suutervise murest, mis vajaks tähelepanu. Apteeker selgitab, mis hammaste tundlikkust põhjustab ning kuidas seda leevendada ja ära hoida.

Suur-Pärnu Benu apteegi proviisor-juhataja Alexandra Sauskina sõnul põhjustab hammaste tundlikkust enamasti kulunud hammaste email või paljastunud hambakael ja -juured. „Kuid mõnikord võib tundlikkus olla tingitud ka kaariesest tekkinud august, lõhenenud hambast, aga ka ära kulunud plommi materjali või igemehaiguse tõttu,“ loetleb Sauskina ja lisab, et ka põletikulised ja valusad igemed kipuvad taanduma, paljastades hambaluu ehk dentiini ja põhjustades tundlikkust.

Foto: Freepik

Hea suuhügieen on tähtis

Emaili kulumine ja igemete taandumine, mis paljastab hambakaela ning -juured, võib apteekri sõnul olla tingitud liiga intensiivsest hammaste hõõrumisest pesemise ajal või liiga tugeva hambaharja kasutamisest. „Hambakatu ladestumine on samuti põhjuste seas. Samuti võib hammaste tundlikkust suurendada halb harjumus hambaid krigistada ja tugevalt kokku suruda, sest see kahjustab emaili,” räägib Sauskina.

Apteeker rõhutab, et hoolikas tuleks olla ka hammaste valgendamisega. „Kõik hammaste valgendamise vahendid ei pruugi tundlikele hammastele sobida ning võivad tundlikkust põhjustada ja süvendada,“ selgitab Sauskina ning soovitab valgendavad vahendeid valida hambaarsti nõuande järgi.

Kõik hammaste valgendamise vahendid ei pruugi tundlikele hammastele sobida ning võivad tundlikkust põhjustada ja süvendada.

Foto: Freepik

Muret tekitavad kuumad, külmad ja happelised toidud

Hammaste valuaisting või tundlikkus annab endast sagedamini tunda kuuma, külma või happelise söögi või joogi tarvitamisel. „Äärmuslikud temperatuurid, happeid sisaldavad toidud ning suuloputusvahendid nõrgestavad hambaemaili. Seetõttu võiks happeliste jookide nagu tsitruste mahlade, gaseeritud jookide ning veini joomisel kasutada kõrt, et vähendada happelise vedeliku kontakti hambaemailiga,“ soovitab Sauskina ja rõhutab, et pärast hapuka toidu söömist on kindlasti oluline juua puhast vett.
Hammaste tundlikkuse leevendamiseks soovitab apteeker kasutada tundlikust leevendavat hambapastat. „Kui see leevendust ei too, saavad hambaarstid tundlikkuse vähendamiseks kanda hambale fluoriidi lakki, katta hambaid täidismaterjaliga, teha juureravi või taandunud igemete puhul igeme mahu taastamist,“ loetleb apteeker võimalusi.

Hammaste tundlikkuse ärahoidmiseks saab apteekri sõnul palju ise ära teha. „Oluline on kasutada pehmete või väga pehmete harjastega hambaharja. Lisaks harjaga puhastamisele on tähtis ka kord päevas hambavahesid niiditada, sest see aitab vähendada hambakatu teket ning on vajalik igemepõletiku ja kaariese ennetamiseks,“ rõhutab Sauskina.

Lisaks harjaga puhastamisele on tähtis ka kord päevas hambavahesid niiditada, sest see aitab vähendada hambakatu teket ning on vajalik igemepõletiku ja kaariese ennetamiseks.

Foto: Freepik

Fluoriidi sisaldavad hambapastad tugevdavad apteekri sõnul hamba emaili ja leevendavad seeläbi ka hammaste tundlikkust. „Fluoriidi sisaldavat pastat võib näpuotsaga tundlikele kohtadele ka ööseks kanda, et floorid saaks pikemalt mõjuda,“ soovitab Sauskina. Lisaks rõhutab ta, et heaks suu ja hammaste terviseks on oluline külastada regulaarselt hambaarsti.

Meelespea suutervise hoidmiseks 

  • Võta hambapesuks aega, pese hambaid kaks korda päevaks vähemalt 2 minutit.
  • Väldi hammaste tugevat harjamist ja kasuta pehmete harjastega hambaharja.
  • Kasuta fluoriidi sisaldavat hambapastat.
  • Katsu pärast hambapesu keelega hammaste pind üle. Kui tunned, et hambapind ei ole ühtlaselt sile, siis see on märk hambakatust ning pese karedad kohad uuesti üle.
  • Vaheta oma hambaharja iga kolme kuu tagant.
  • Väldi hammaste krigistamist.
  • Vähenda happeliste ja suhkrurikaste toitude söömist.
  • Söö hambaemaili kaitsvaid kaltsiumirikkaid toite.
  • Käi regulaarselt hambaarsti juures kontrollis.
Head Uudised GoodNews