1. Avaleht
  2. Toitumine
  3. Ära raiska pühade ajal toitu! 3 head nõuannet
Ära raiska pühade ajal toitu! 3 head nõuannet

Ära raiska pühade ajal toitu! 3 head nõuannet

Üks kolmandik kogu maailmas kasvatatud ja toodetud toidust läheb iga päev raisku või riknema. See tähendab, et ühtlasi raisatakse mitte ainult ressursse, vaid ka aega ja energiat, mis kulutati toidu tootmisele. Eriti suureks kasvab mure pühade ajal, mil selleks, et lähedastele muljet avaldada, ostetakse kokku ja valmistatakse nii palju toitu, et keegi ei jõua seda tegelikult ära süüa. Ja suur osa sellest, mis alles jääb, visatakse lõpuks lihtsalt minema. IKEA eksperdid jagavad praktilisi nõuandeid, mille abil toitu säästa, ja seda mitte ainult pühade ajal.

  1. Ära hoia toitu laual liiga kaua

Jõulude ajal oleme harjunud veetma mitmeid tunde laua taga istudes, samal ajal kui kõik uhked piduroad meid lauale ahvatlema jäävad. IKEA toidukaupade valdkonna juht Laura Jordane lausus aga, et mida kauem toit soojas toas ilma katmata seisab, seda kiiremini hakkab see ka riknema. Nii on üsna loomulik, et järgmine päev see enam nii isuäratav ei tundu.

„Kui toitu hoitakse soojas toas, rikneb see kiiremini. Seega on üks viis toiduainete raiskamise vältimiseks, panna korraga lauale vähem toitu ja kohe pärast söömist pista kõik külma. Kui vähegi võimalik, võiks toidu lauale panna lahti lõikamata, nii püsib see kauem värskena,“ lausus Jordane.

  1. Pane toidujäägid läbipaistvatesse toidukarpidesse

Jordane kohaselt visatakse kõige enam ära roogasid, mida korralikult ei kaeta: “Isegi külmikus peavad toiduained olema kaetud ja mis veel kõige parem, pandud tihedalt kinnitatud erilistesse karpidesse ja purkidesse, et toidu värv ega maitse ei muutuks,”  kirjeldas Jordane.

Samas lisas IKEA sisekujundaja Darius Rimkus, et raisku läinud toidu hulga vähendamiseks tasuks toitu säilitada just läbipaistvates anumates.

“Inimestel on kombeks toit kiiremini ära süüa, kui nad näevad hõlpsalt kapi ust avades nii külmiku kui karpide sisu. Nii püsib paremini meeles, millist toitu oleme külmkappi varunud. Kui hoida toitu mitteläbipaistvates karpides, juhtub aga vastupidine. Üldiselt söövad inimesed seda, mida nad näevad. Seetõttu soovitatakse ka tervislikku toitu hoida läbipaistvates anumates ja kohas, kus see paremini silma hakkab,“ soovitas sisekujundaja.

Eksperdi sõnul aitavad need samad läbipaistvad karbid säilitada ka ruumi külmkapis või kapis. Üksteise otsa saab laduda nii kandilised kui ka ümarad karbid ja nõnda ruumi säästa. Karpe on saada erinevas hinnaklassis ja erinevast materjalist, olemas on nii üheeuroseid plastikkarpe kui ka tugevamaid klaasist karpe, mida võib muu hulgas kasutada ka ahjus.

“Eriti hea on pühendada valmistoidule ja avatud pakenditele külmikus terve riiul, nii distsiplineerivad inimesed end targalt tarbima ja toidujäägid ei lähe uuema kraami taha kaduma,” lausus Rimkus.

  1. Ära pane erinevaid roogasid samasse karpi

Selleks, et pühaderoogasid ära viskama ei peaks, pannakse need tihti külalistele kaasa. Vahel paneb võõrustaja toidu ka kilekotti, fooliumisse või toidukilesse. Kui aga toit ei ole korralikult isoleeritud, läheb see kiiresti halvaks.

“Toit püsib kauem värske erilistes toiduanumates, mille kaane saab tihedalt sulgeda. Kui toit püsib värske, viskame selle väiksema tõenäosusega ära,” lausus Jordane.

Ta märkis, et tihti pannakse erinevad toidud kokku samasse karpi. Ka see kiirendab toidu riknemise protsessi. Näiteks salatit ei tohiks panna kalkunipraega samasse karpi. Salati ja puuvilja sees on rohkem vett kui liha sees ja seetõttu riknevad need ka kiiremini ja teevad ka teised toiduained märjaks. Siin tulevad appi näiteks lõunasöögikarbid, kus on vaheseinad erinevat tüüpi toiduainete jaoks.

“Kui soovime, et külalised osa toitu kaasa võtaksid, tasub selleks varakult ette valmistuda. Pane iga toiduaine eraldi kapi ja hoia neid külaliste lahkumiseni külmkapis. Kui toitu hoida soojas toas ja pärast veel tükk aega soojas autos, ei pruugi see hiljem enam hästi maitseda,“ rääkis Jordane.

Head Uudised GoodNews