1. Avaleht
  2. Tervis
  3. ARSTI NÕUANNE I Hambaarst dr Laura Kullamaa: kui näksid, joo vett peale
ARSTI NÕUANNE I Hambaarst dr Laura Kullamaa: kui näksid, joo vett peale

ARSTI NÕUANNE I Hambaarst dr Laura Kullamaa: kui näksid, joo vett peale

Vee joomine pärast igat toidukorda on hammaste tervisele hea. Seda tasub silmas pidada isegi palava ilmaga jäätist süües.

“Juba mõni lonks vett vähendab suus toiduosakeste hulka. Seetõttu on vee joomine mitte lihtsalt tervislik, vaid hammastele väga kasulik,” ütleb Kliinik 32 hambaarst dr Laura Kullamaa.

Dr. Kullamaa sõnul tuleks vett juua ka näiteks pärast jäätise söömist. Jäätis sisaldab arvestatavalt suhkrut ning ilma vett joomata kestab happerünnak suus 30 minutit. Vee joomine aitab lühendada happerünnaku pikkust.

Samuti on hambaarsti poolt soovitatav, et kahe söögikorra vahe oleks vähemalt kolm tundi. Ka tervislik vahepala on hambaarsti hinnangul söögikord.

“Seetõttu, kui tekib soov söögikordade vahel midagi põske pista, tasub veepudel läheduses hoida ja pärast näksimist lihtsalt tavalist vett peale juua,” soovitab dr Kullamaa.

Soovitatav veekogus täiskasvanud inimesele päevas on 2 liitrit, seda ei tasu asendada kohvi, tee, piimatoodete ega karastusjookidega.

Lisaks vee joomisele tuleb hambaid pesta vähemalt kaks korda päevas ja korra õhtuti niiditada. Kui pesed, pööra tähelepanu igale hambale ning jälgi, et kõik hambapinnad saaksid puhtaks. Tulemus on hea, kui keelega hambaid katsudes tunned, et need on täiesti siledad. Suur abi hammastele on ka ksülitooliga närimiskummi närimisest pärast söömist.

Hambahoolduse ABC

Jäta söögi ja harjamise vahele vähemalt 30 minutit
Pärast igat söömist on hambavaap hapete tõttu 30 minutit pehme ja regulaarse söögijärgse harjamisega võivad kaasneda emailikahjustused, paljastunud igemekaelad, kulumine, kaaries ja muud haigused.

Pese hambaid enne, mitte pärast hommikusööki
Kuna hommikuti pärast söömist on tööle või kooli minekuga kiire, siis pese hambad kindlasti enne hommikusööki. Kohe pärast söömist pesemine on hambavaabale kahjulik.

Pese hambaid hommikul ja õhtul
Kaks korda päevas harjamine on tegelikult piisav. Hammaste vahele jäänud toiduosakesed, eemalda hambaniidi abil

Kasuta igal õhtul hambaniiti ja hambavaheharjasid
Hambaniiti on vaja libistada õrnalt hamba vahelt igeme alla, et kätte saada sinna kinnitunud bakterid.

Üks pesu kestku vähemalt 2 minutit
Vähesem aeg ei ole piisav ja mingi osa hambakatust võib peale jääda.

Hoia hambaharja näppude vahel nagu pliiatsit
Selline asend on vetruv ega suru harja liiga tugevalt. Liiga jõuline harjamine taandab igemepiiri ja teeb hambakaelad tundlikuks.

Harja õige tehnikaga
Kasuta lühikesi edasi-tagasi liigutusi, kaks-kolm hammast korraga, suunates harjased poolviltu ka igeme äärte vastu. Ära unusta puhastamast ka esihammaste tagumist poolt. Kui lõpuks tunduvad hambad keelega katsudes siledad, on katt edukalt eemaldatud.

Kasuta soft-hambaharja
Kõvemad nö terasharjased võivad igemeid ja hambavaapa vigastada.

Vaheta hambaharja 2-3 kuu tagant
Vana hambahari kaotab elastsuse, harjad deformeeruvad, ega puhasta enam piisavalt.

Puhasta keelt
Keele puhastamiseks on kõige parem kasutada selleks mõeldud keelekaabitsat. Puhastamisel tuleb kaabitsat suruda kergelt vastu keelt ning tõmmata seda võimalikult kaugemalt tagantpoolt ettepoole. Püüdke vältida keele liigset ärritamist.

Head Uudised GoodNews