1. Avaleht
  2. Tervis
  3. Baltikumi esimene Nevisense diagnostikaseade aitab melanoomi varem avastada
Baltikumi esimene Nevisense diagnostikaseade aitab melanoomi varem avastada

Baltikumi esimene Nevisense diagnostikaseade aitab melanoomi varem avastada

 Dr. Marianne Niin viimas läbi Nevisense uuringut melanoomi varajaseks tuvastamiseks. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht.
Dr. Marianne Niin viimas läbi Nevisense uuringut melanoomi varajaseks tuvastamiseks.
Foto: Mati Hiis/Õhtuleht.

Dr. Niine Nahakliinik Tallinnas võttis kasutusele uudse diagnostikaseadme Nevisense, mis aitab melanoomi avastada varasemas staadiumis ning vähendab healoomuliste sünnimärkide asjatuid eemaldamisi. Eesti on üks esimesi riike maailmas, kus see melanoomi diagnostikas läbimurret kujutav tehnoloogia kättesaadav on.

Onkodermatoloog dr. Marianne Niin märkis, et visuaalne läbivaatus dermatoskoobiga ei ole melanoomi diagnoosimisel sageli piisav ega taga 100% täpset diagnoosi. „Sellel võib olla kaks tagajärge. Ühest küljest võib jääda diagnoosimata melanoom, teisest küljest eemaldatakse põhjendamatult healoomulisi nahamoodustisi. Nevisense on esimene objektiivne diagnostiline abivahend pahaloomulise melanoomi mitte-visuaalsel diagnoosimisel, täiendades arsti subjektiivset hinnangut objektiivsete numbriliste näitudega. See on läbimurre melanoomi mitte-invasiivses diagnoosimises, mis võimaldab langetada informeeritumaid valikuid ka keerulisematel piiripealsetel juhtudel,“ ütles dr. Niin.

Melanoomi varajaseks avastamiseks mõeldud Nevisense on uudne unikaalne diagnostiline tehnoloogia, mis on 20-aastase teadus- ja arendustöö tulemusel välja töötatud Karolinska Instituudi ja Rootsi meditsiinitehnoloogiaettevõtte SciBase koostöös. Eesti on koos Saksamaa, Skandinaavia riikide, USA ja Austraaliaga maailmas esimeste riikide seas, kus patsientidele seda diagnostikavõimalust pakutakse.

Nevisense põhineb elektrilisel impedantsspektroskoopial (EIS – Electrical Impedence Spectroscopy), mis saadab ohutu elektrilise signaali nahale. Kogudes ja analüüsides elektrilisi näite nahal ja naha all, tagab see usaldusväärse ning ainulaadse info, mida ei võimalda ükski teine diagnostikavahend. Tegemist on lihtsa ja valutu protseduuriga, mille abil saab objektiivselt numbriliste näitude abil hinnata kahtlaseid nahamoodustusi. See on üks vahend üldises kliinilises hinnangus – Nevisense’ilt saadavat infot kasutatakse koos teiste melanoomile osutavate kliiniliste andmetega enne otsust nahamoodustis kirurgiliselt eemaldada.

Eelretsenseeritavas meditsiiniajakirjas British Journal of Dermatology avaldatud kliinilise uuringu tulemused olid murrangulised. Ligi 2000 patsienti hõlmanud uuring viies USA ja 17 Euroopa uurimiskeskuses näitas 97%-list täpsust melanoomi diagnostikas. Kui arst kliiniliselt kahtlustab nahamelanoomi, siis on näidustatud nahamoodustise kirurgiline eemaldamine ja rakuuuring. Avaldatud uuring tõestas, et Nevisense protseduur võimaldab vähendada asjatuid kirurgilisi sekkumisi 34% ulatuses.

Dr. Niine Nahakliinikus läbi viidav 30-minutiline Nevisense protseduur sisaldab kuni kümne kahtlase sünnimärgi uuringut. Nevisense annab skaalal „1-10“ hinnangu kasvaja pahaloomulisusele. Seadme tuvastatud kahtlastest sünnimärkidest tehakse täiendavad dermatoskoopilised pildid, mida konsulteerivad onkodermatoloogid. Patsiendile antakse soovitus edasiseks tegevuseks kahe tööpäeva jooksul pärast uuringut. Nevisense uuringu maksumus on 65 eurot.

Melanoom on pahaloomuline kasvaja, mis tekib pigmenti tootvatest rakkudest. 70-80% juhtudest on see diagnoositav juba millimeetrisena. Viimastel aastatel on Eestis hüppeliselt tõusnud melanoomi haigestunud inimeste hulk ning suremus on Euroopa kõrgeim. Aastas diagnoositakse Eestis 200 esmasjuhtu ning ligi 60 inimest sureb melanoomi tagajärjel. Patsientide hulka kuuluvad aina nooremad inimesed – 15-29-aastaste seas on melanoom sageduselt teine vähkkasvaja. Õigeaegse diagnostika ja raviga on melanoom varajases staadiumis ravitav.

Lisatud fotol: Dr. Marianne Niin viimas läbi Nevisense uuringut melanoomi varajaseks tuvastamiseks.

Head Uudised GoodNews