1. Avaleht
  2. Tervis
  3. EESKUJU! DonoBot aitab heateoga haigusest pääsetee leida
EESKUJU! DonoBot aitab heateoga haigusest pääsetee leida

EESKUJU! DonoBot aitab heateoga haigusest pääsetee leida

 Pildil on osa meeskonna inimestest, paremalt alustades Martina Muttke (asutaja, Šveits), Vishal Sahu (programmeerija, India), Joao Monteiro (asutaja, Portugal), Stanislav Kletsov (projekti tugi, Eesti), Mai-Liis Kivistik (projektijuht, Eesti)
Pildil on osa meeskonna inimestest, paremalt alustades Martina Muttke (asutaja, Šveits), Vishal Sahu (programmeerija, India), Joao Monteiro (asutaja, Portugal), Stanislav Kletsov (projekti tugi, Eesti), Mai-Liis Kivistik (projektijuht, Eesti)

Tänavu augustis lõi grupp inimesi Šveitsis ülemaailmse heategevusplatvormi DonoBot, mis keskendub terviseprobleemide rahastamisele: nendeks on haigused, õnnetuste tagajärjed, pärilikud probleemid. DonoBot ühendab heategijaid, rahastuse vajajaid ja väikeseid heategevusorganisatsioone.

Enamik inimesi soovib teisi hädades aidata, kuid nad eelistavad teada, kuhu nende raha läheb ning mis sellega tehti ja kuidas nende panus aitas kaasa abivajajate paranemisele. DonoBoti eesmärk ongi täiustada inimeste andmise ja saamise võimalusi, tagades selleks läbipaistvuse ja võimaluse teha annetusi otse abivajajale. Ettevõtmise olemust selgitab projektijuht Eestis Mai-Liis Kivistik.

Mai-Liis, kuidas DonoBot tekkis ja kes on need inimesed, kes platvormi taga on?

Me oleme väike rahvusvaheline meeskond Eestist, Šveitsist, Indiast, Portugalist ja Iraanist ning tahame muuta maailma, aidates neid, kes seda kõige enam vajavad. Lisaks on meil ka mõned toetajad, kes oma nõu ja jõuga abiks on – kõigi nendega saab tutvuda meie kodulehel.

DonBoti idee hakkas arenema juba 2013. aasta teisel poolel, kuid avalikkuse ette valmis platvormina tulime alles sel sügisel. Idee autoriteks on Martina Muttke ja Joao Monteiro.

DonoBot tahab aidata inimesi. Me usume, et iga inimene väärib tähelepanu ning talle tuleb anda võimalus kogukonnalt abi otsida. Me loodame, et iga inimene tahab teha head ja on valmis aitama. Meie kogemus näitab, et väikesed heategevussihtasutused, millel puuduvad suured rahalised toetused või turustamisvahendid, on kõige efektiivsemad reaalse abi kaasamisel.

Kuidas DonoBot ja Eesti on seotud ning mil moel idee meieni jõudis?

Eestisse jõudis DonoBot kaudselt, alustasime kõik koos Šveitsis ja oleme siiani seda ühiselt vedanud – ainult meie kaks vabatahtlikku lisandusid alles eelmisel kuul. Skype on meie omavahelise suhtluse võti, kuid siiski iga paari kuu tagant oleme kogu tiimiga Eestis kokku saanud ja plaane arutanud.

Kuidas see tegevus otseselt toimub ja toimib? 

DonoBot’i mõte on teha head ja aidata haigetel paraneda. Usume, et meie võti on läbipaistvus ning just kannatanuga sideme tekkimise põhjal on aitamise tahe suurem kui lihtsalt mingi fondi kaudu kellelegi annetamine. Lisaks saab läbi meiepoolsete väikeste uudisnupukeste olla kursis, mis haige rahaga teeb ning kuidas tema paranemine kulgeb.

Protsess ise näeb välja nii: “Räägi meile oma lugu, jaga seda meie kaudu maailma, kogu toetust ja parane!”

Järgmised küsimused aitavad sinul oma lugu kirjutada:

Mis juhtus ja kellega?
Millal see juhtus?
Millised on tagajärjed (milline on puue, haigus, valu või oht?)
Kust on võimalik ravi saada?
Kes võib raviga aidata? Kui palju ravi maksab?

Jaga oma lugu südamest ja lisa olukorra kohta fotod ja videod.

Kes on Eestis tegutsevad inimesed? Kas nad on vabatahtlikud või palgalised töötajad? 

Eestis tegutsevad meie vabatahtlikud – Jelena Ainson ja Sina Atari ning projektijuhina mina. Meie väikses tiimis on hetkel ainult kaks palgalist töötajat.

Kuidas otsite üles abivajajad ja pakkujad? 

Hetkel otsime lugusid ajakirjandusest, sotsiaalmeediast, tuttavatelt – üleüldse igast kanalist, kust vähegi võimalik. Üks lugu on ka täiesti ise meid leidnud ning eks see olegi meie eesmärk. Tahame, et igas kodus teataks, et vajaduse korral saab meie platvormi poole pöörduda ning abiks vajamineva rahastuse koguda. Nii palju on neid, kes vajavad abi, kuid ei osata seda pakkuda, sest lihtsalt ei teata, keda aidata. Tervenemine on keeruline, kui ravi on kallis ja toetus vähene ning just siin saab DonoBot aidata.

Kas teie tiimiga saab kuidagi ühineda lisaks annetamisele? 

Me oleme avatud inimestele, kellel on ideid, kuidas meid aidata toetajate leidmisel; videote monteerimisel; kes sooviks blogi pidada või Facebook’i lehte hallata. Tegelikult oleme avatud erinevatele pakkumistele, sest vajame abi turundamisel. Ideid võib edastada: mailiis@donobot.com

Mis kampaaniad teil praegu käivad ja kuidas nendega läheb?

Hetkel on meil 7 haiguslugu, mis kõik vajaksid suuremat tähelepanu, kuid keskendume Eestile kui pilootturule ja Lastehaigla jõulukampaaniale: https://www.donobot.com/ArmeoSpring-Pediatric—Functional-Arm-and-Hand-Therapy-for-the-patients-of-Tallinn-Children’s-Hospital-34

Tegu on funktsionaalse käteraviaparaadi soetamise kampaaniaga.

Samuti on Eestiga seotud meie teine lugu, mis eelneval nädalal meediast läbi käis: https://www.donobot.com/Please-Help-Me-Return-To-Europe-33

Kui teil on küsimusi, võib need saata aadressil info@donobot.ee või vaata aadressile www.facebook.com/DonoBot.eesti

Usutles Jüri Kukk

Jüri Kukk Ajakirjanik